E Ziua Înălțării Crucii.
„Nu există pe lume ceva mai greu decât sinceritatea şi ceva mai uşor decât linguşirea. Dacă în sinceritate se strecoară numai a suta parte dintr-o notă falsă, se produce o disonanţă şi apoi e bucluc.
Dacă în linguşire absolut toate notele sunt false, ea totuşi face plăcere şi este ascultată fără supărare.
O plăcere grosolană, totuşi plăcere.”
F.M.Dostoievski – ”Crimă şi pedeapsă”
Evit să privesc înapoi. Prefer să am amintiri frumoase, nu regrete.” (Grace Kelly)
14 septembrie 1982 …
Grace Kelly, Prințesa de Monaco, se stinge din viață a doua zi după ce a suferit un accident vascular cerebral la volan și a căzut cu mașina într-o râpă stâncoasă. Fosta actriță, în vârstă de 52 de ani, a câștigat aprecieri în comedia muzicală din 1956 High Society, alături de Bing Crosby și Frank Sinatra.
May be an image of 5 people and text
****
Considerat cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, Dante Alighieri (n. 29 mai 1265, Florența – d. 14 septembrie 1321, Ravenna) este autorul Divinei Comedii, capodoperă a literaturii universale si este primul mare poet de limbă italiană, Sommo Poeta („poet în cel mai înalt grad”).
Lectură cu sens, accesând linkul AICI.
*****
De ce unora obiectele le spun puțin, iar mie foarte mult? Nu-i numai o problemă de sensibilitate și de nivel intelectual. Cred că cel mai greu atârnă numărul de conexiuni care se produc în momentul receptării unei imagini. Am pus în centrul muzeului nostru «icoana» țăranului și în titlul său cuvântul «țăran». Sunt dominat de credința puternică în valorile artei țărănești, în valabilitatea ei și de respectul pentru acești oameni care n-au știut să se apere.”
Horia Bernea (n. 14 septembrie 1938, București; d. 4 decembrie 2000, Paris) a fost un pictor român, fiul sociologului și etnologului Ernest Bernea. Horia Bernea a deținut între anii 1990-2000 funcția de director general al Muzeului Țăranului Român.
*****
A fost un an și jumătate când am băut mult— nu teribil, doar cât să uit că s-a încheiat acea relație. Iar managementul meu de la vremea aceea a crezut că din acest motiv nu lucrez, așa că au intervenit, crezând că ei fac astfel un lucru bun și m-au luat cu forța la un centru de reabilitare. Dar nu de asta aveam nevoie”.
Remember: Amy Winehouse s-a născut la data de 14 septembrie 1983… Un destin tragic – Amy Winehouse.
****
”Când nu e un defect, mândria e o calitate.”
S-a stins din viață, în 2022, legendara actriță Irene Papas, una dintre cele mai spectaculoase figuri ale cinematografiei elene. Avea 96 de ani, pe care îi împlinise în 3 septembrie, la început de toamnă. ”Tunurile din Navarone” (1961) și ”Zorba Grecul” (1964), dar și filme în care juca rolul titular ca eroină din istoria antică și mitologică a Greciei, i-au construit un renume imens, chiar dacă prezența ei a fost mai degrabă discretă în ceea ce privește relația cu tabloidele.
În 1978, Papas a colaborat cu compozitorul Vangelis la realizarea albumului Odes ce conținea opt cântece populare grecești interpretate mixt vocal, respectiv în format electronic. Cei doi au colaborat din nou în 1986 la albumul Rapsodies, ce conținea șapte imnuri liturgice bizantine redate în format mixt vocal-electronic.]
În 1982, a apărut în filmul Lion of the Desert, împreună cu Anthony Quinn, Oliver Reed, Rod Steiger și John Gielgud.
Citiți despre Irene Papas aici: https://bel-esprit.ro/zeita-greaca-irene-papas/
*****
14 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIA MUZICII CLASICE … ⏳️
14 septembrie 1741…
George Frideric Handel termină oratoriul „Mesia”, după ce lucrase la el non-stop mai bine de 3 săptămâni.
Muzica pentru Mesia a fost completată în 24 de zile de compoziție rapidă. După ce a primit textul lui Jennens, la ceva timp după 10 iulie 1741, Händel a început să lucreze la el pe 22 august. Notele sale arată că el a finalizat Partea I în schiță până la 28 august, Partea a II-a până la 6 septembrie și Partea a III-a până la 12 septembrie, urmate de două zile de „umplere” pentru a finaliza lucrarea pe 14 septembrie.
*****
„Nicio faptă nu-i posibilă fără pasiune, fără dragoste”
Ivan Petrovici Pavlov (în limba rusă Иван Петрович Павлов n. 14 septembrie 1849 – d. 27 februarie 1936) a fost un fiziolog, psiholog și medic rus. I-a fost acordat Premiul Nobel pentru Medicină în 1904 pentru cercetări referitoare la sistemul digestiv. Pavlov a fost cunoscut pentru că a fost primul care a studiat fenomenul condiționării clasice, în experimentele pe care le-a făcut cu câini.
*****
Femeia este asemeni pământului: ea este matca, ea duce viaţa mai departe. Domină totul şi toate. Nu există fiinţă mai puternică decât femeia. Eu cred că ea este cea mai mare minune pe care a lăsat-o Dumnezeu pe Pământ!“ (…) E o falsă teorie – aceea că bărbatul cucereşte femeia. De fapt, se întâmplă invers, chiar dacă lucrurile nu sunt atât de evidente. Ea alege, ea cheamă, cucereşte şi domină.“
Asta spunea Ștefan Iordache, (n. 3 februarie 1941 – d. 14 septembrie 2008) unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune. A avut o îndelungată colaborare cu Teatrul Național Radiofonic și Teatrul Național de Televiziune și a jucat în numeroase filme pentru marele ecran, printre care: ”Străinul”, “Bietul Ioanide”, “Pruncul, petrolul și ardelenii”, “De ce trag clopotele, Mitică?”, “Ciuleandra” si “Cel mai iubit dintre pamînteni”.

pinterest.com

 

Isadora Duncan și Serghei Esenin – între absurd și dramatic