Gândul zilei de 13 septembrie:
“Îmi cunosc limitele. Dar pur şi simplu le ignor.”
Friedrich Nietzsche
1913: Moare Aurel Vlaicu în apropiere de Câmpina, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său, Vlaicu II.
Aurel Vlaicu (n. 19 noiembrie 1882, Binținți, lângă Orăștie, județul Hunedoara – d. 13 septembrie 1913, Bănești, lângă Câmpina) a fost un inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale. În cinstea lui, comuna Binținți se numește astăzi Aurel Vlaicu.
În 1908 se întoarce la Binținți, dupa studii în Germania, unde construiește un planor cu care efectuează un număr de zboruri în 1909. În toamna anului 1909 se mută în București și începe construcția primului său avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Avionul zboară fără modificări (lucru unic pentru începuturile aviației mondiale) în iunie 1910. În anul 1911 construiește un al doilea avion, Vlaicu II, cu care în 1912 a câștigat cinci premii memorabile (1 premiu I si 4 premii II) la mitingul aerian de la Aspern, Austria.
Concursul a reunit între 23 și 30 iunie 1912, 40 piloți din 7 țări, dintre care 17 din Austro-Ungaria, 7 germani, 12 francezi printre care și Roland Garros, cel mai renumit pilot al vremii, un rus, un belgian, un persan și românul Vlaicu. În cel mai cunoscut ziar vienez, Neue Freie Presse, se găseau următoarele rânduri despre zborurile lui Vlaicu:
„Minunate și curajoase zboruri a executat românul Aurel Vlaicu, pe un aeroplan original, construit chiar de zburător, cu două elici, între care șade aviatorul. De câte ori se răsucea (vira) mașina aceasta în loc, de părea că vine peste cap, lumea răsplătea pe român cu ovații furtunoase, aclamându-l cu entuziasm de neînchipuit.”
*****
3 septembrie 1916. Se năștea Roald Dahl, romancier, autor de nuvele și povestiri britanic, dar și prolific scenarist de film și televiziune.
”O vrăjitoare adevărată îşi petrece timpul uneltind cum să scape de copiii de pe teritoriul ei. Cea mai mare plăcere a ei e să-i facă să dispară unul câte unul. Cât e ziua de lungă numai la asta îi stă mintea.”
*****
NĂSCUTĂ ÎN 13 SEPTEMBRIE …
„Orice om are defecte, eu am defecte, tu ai defecte. Te superi dacă îţi amintesc asta?” (Clara Schumann)
13 septembrie 1819
Pianista, compozitoarea și profesoara de pian germană Clara Josephine Schumann (n. Wieck) s-a născut la Leipzig la 13 septembrie 1819. Mama ei, Mariane a fost o cântăreață celebră din Leipzig care interpreta săptămânal piese solo la pian la Gewandhaus.
Considerată una dintre cele mai distinse pianiste ale epocii romantice, Clara Schuman și-a exercitat influența pe parcursul unei cariere concertistice de 61 de ani, schimbând formatul și repertoriul recitalului de pian, de la demonstrații de virtuozitate, la programe de lucrări serioase. De asemenea, a compus piese solo pentru pian, un concert pentru pian (Op. 7 al ei), muzică de cameră, piese corale și cântece.
S-a căsătorit cu compozitorul Robert Schumann, iar cuplul a avut opt copii. Împreună, l-au încurajat pe Johannes Brahms și au menținut o relație strânsă cu acesta. A prezentat publicului în premieră numeroase lucrări ale soțului ei și ale lui Brahms.
*****
„Dacă este artă, nu este pentru toți și dacă este pentru toți, nu este artă”. (Arnold Schoenberg)
Arnold Schoenberg sau Schönberg (13 septembrie 1874 – 13 iulie 1951) s-a născut într-o familie evreiască de clasă mijlocie din cartierul vienez Leopoldstadt în 13 septembrie 1874. Compozitor, teoretician muzical, profesor, scriitor și pictor, este considerat unul dintre cei mai influenți compozitori ai secolului XX. A fost asociat cu mișcarea expresionistă din poezia și arta germană.
Abordarea lui Schoenberg a modelat o mare parte din gândirea muzicală a secolului al XX-lea (inovațiile în atonalitate, tehnica cu douăsprezece tonuri). Schoenberg a fost și un profesor influent de compoziție, printre elevii săi numărându-se Alban Berg, Anton Webern, Hanns Eisler, Egon Wellesz, Nikos Skalkottas, Stefania Turkewich iar mai târziu John Cage, Lou Harrison, Earl Kim, Robert Gerhard, Leon Kirchner, Dika Newlin și alți muzicieni de seamă.
*****
”Cel mai bun sfat de frumuseţe este iertarea pentru tine şi pentru alţii.”
Jacqueline Bisset
Un star international adevărat, Jacqueline Bisset a avut roluri diverse, de la dramă la comedie în mai mult de 50 de filme pentru care a câstigat aprecierea atât a criticilor, cât si a publicului.
Trece cu ușurință de la teatru la televiziune, fie în Statele Unite, fie în Europa, jucând în engleză sau în franceză.
S-a născut la 13.09.1944, Weybridge, Surrey, în Anglia, tatăl ei fiind medic scoțian, iar mama o avocată franceză.
*****
ASTĂZI AR FI ÎMPLINIT 97 DE ANI …
„Când aveam 15 ani nu ştiam nimic despre
lumea muzicii. Părinții mei n-au fost interesați de muzică.” (Maurice Jarre)
Maurice Jarre s-a născut în Lyon, Franța, în 13 septembrie 1924, fiul lui Gabrielle Renée și a lui André Jarre, director tehnic de radio.
Maurice-Alexis Jarre (13 septembrie 1924 – 28 martie 2009) a fost un compozitor și dirijor francez. Deși a compus mai multe opere de concert, Jarre este cel mai bine cunoscut pentru partituri pentru filme, mai ales pentru colaborările sale cu regizorul David Lean.
Cel mai mare succes a fost „Somewhere My Love” (pe melodia sa „Lara’s Theme”, cu versuri de Paul Francis Webster) interpretat de Mike Sammes Singers, care a ajuns la numărul 14 în 1966 și a petrecut 38 de săptămâni în top.
Jarre a fost nominalizat la nouă premii Oscar, câștigând trei la categoria Cel mai bun scor original pentru Lawrence of Arabia (1962), Doctor Zhivago (1965) și A Passage to India (1984), toate regizate de David Lean.