Gândul zilei: ”Cine iubește și este iubit nu va mai fi niciodată același om ca inainte…“
Octavian Paler

*****

13 februarie1853: Medicul și ortopedul Charles Gabriel Pravaz a inventat SERINGA.
În DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), este consemnată varianta literară (corectă) – seringă (plural nearticulat seringi), un neologism, fiind termen adoptat din franțuzescul seringue, nu din „siringa”, varianta din limba italiană.
Circulă şi varianta „siringă”, pe care nu o găsim şi în DOOM, probabil generată de efectul etimologiei populare.

Atenție: Forma de genitiv-dativ a substantivului seringă este seringii (cu doi –i)
Exemplu: Seringile acestea sunt sterile.

*****

1895: A fost brevetat Cinematograful Lumiere, aparat de filmat, de proiecție și de copiat, realizat de frații Louis și Auguste Lumiere. Prima proiecție publică comercială a avut loc la 28 decembrie 1895, la Paris.


De neimaginat viața noastră fără filme, nu-i așa? Că sunt la cinematograf, în 3,4,5D, acasă pe diferite canale de televiziune, sau în „capul” nostru, cum se glumește câteodată, filmele valoroase reprezintă o adevărată sursă de informare și ne pot schimba viața, uneori.

*****

Esența societății este voința socială.
Dimitrie Gusti (n. 13 februarie 1880,Iași, România – d. 30 octombrie 1955,București, Republica Populară Română), a fost un sociolog, istoric, filosof voluntarist și etician român. Membru al Academiei Române din 1919, președintele Academiei Române (1944 – 1946), Ministrul Instrucțiunii Publice, Cultelor și Artelor între 1932 și 1933, profesor la Universitățile din Iași și București. Dimitrie Gusti este considerat a fi creatorul sociologiei românești.

*****

Când ești iubit nu te îndoiești de nimic. Când iubești te îndoiești de toate.
Benvenuto Cellini (n. 3 noiembrie 1500 în Florența – d. 13 februarie 1571 în Florența) a fost un giuvaiergiu, sculptor și un renumit reprezentant al manierismului italian.


În secolul al XIX-lea, Cellini, după o perioadă de câteva sute de ani de uitare a operelor lui, este din nou descoperit, fiind azi considerat după perioada antică unul dintre cei mai mari sculptori, fiind un „uomo universale“ tipic al renașterii italiene.
El a influențat perioada renașterii ca manierist, sculptor, bijutier, scriitor și compozitor.

Cellini e obsedat de creația sa și o dovedește și cu acele Tratate cu privire la cele opt meșteșuguri principale ale giuvaergeriei și cu privire la arta sculpturii, terminate în 1568. Pe bună dreptate, istoricii au observat că moștenirea lui se regăsește, pentru marele public, prin ce a lăsat scris și mai puțin prin obiectele meșteșugite, răspândite azi în muzee ori colecții particulare. A practicat în primul rând arta decorativă, obsedat de finisarea perfectă, indiferent dacă a fost vorba de o solniță pentru regele Francisc I ori de un nasture pentru hlamida Papei.(Citiți în Ziarul Metropolis, AICI.)

*****

E absurd când omul își foloseste o bună parte din energie ca să se lupte împotriva lui însuși.


Georges Joseph Christian Simenon (n. 13 februarie 1903; d. 4 septembrie 1989) a fost un scriitor belgian prolific, care a publicat o sută nouăzeci și două de romane, o sută cincizeci și opt de povestiri și numeroase articole și rapoarte. El este cunoscut pentru crearea comisarului Maigret, personajul principal al romanelor și povestirilor sale polițiste.

*****

Sunt un un om de spectacol. Când deschid ușa frigiderului și se aprinde lumina, încep să cânt.”
Robert Peter „Robbie” Williams (n. 13 februarie 1974) este un cântăreț și compozitor englez, nominalizat la premiile Grammy, și câștigător al premiilor BRIT.


Și-a început cariera ca membru al trupei Take That în 1990. În 1995, a părăsit formația, după ce vânduse 25 de milioane de copii, pentru a-și începe cariera solo.Solo a vândut peste 55 de miloane de albume, și 17 milioane de single-uri. Williams a intrat în Cartea Recordurilor datorită faptului că în doar o zi a vândut mai mult de 1.6 milioane de bilete pentru turneul său mondial din 2006.Este câștigătorul a mai multor premii, inclusiv 15 premii BRIT și 6 premii ECHO. În 2004, a fost introdus în UK Music Hall of Fame, fiind votat Cel mai bun artist al anilor ’90.

*****

Isabella d’Este (n. 18 mai 1474, Ferrara, Statele Papale – d. 13 februarie 1539, Mantova, Ducatul de Mantova) a fost marchiză de Mantua și una dintre cele mai importante femei din Renașterea italiană ca figură culturală și politică majoră. Ea a fost patroană a artelor, precum și o femeie care a dat tonul în modă, stilul ei vestimentar fiind copiat de femei din toată Italia și la curtea Franței. Poetul Ariosto a numit-o „Isabella liberală și magnifică”, în timp ce autorul Matteo Bandello a descris-o ca fiind „supremă în rândul femeilor”. Diplomatul Niccolò da Correggio a mers mai departe, numind-o „Prima Doamnă a lumii”.


Ca patron al artelor, în pictură au lucrat pentru ea numerosi artisti ai timpului, incluzându-i pe Giovanni Bellini, Giorgione, Leonardo da Vinci, Andrea Mantegna , Perugino, Raphael, Titian, Antonio da Correggio, Lorenzo Costa , Dosso Dossi, Francesco Francia, Giulio Romano și mulți altii. În paralel, ea i-a angajat pe cei mai importanti sculptori și medaliști ai timpului ei ca: Michelangelo, Pier Jacopo Alari Bonacolsi (L’Antico), Gian Cristoforo Romano and Tullio Lombardo și a colectionat artă romană. În ceea ce privește scriitorii, ea a fost in contact cu Pietro Aretino, Ludovico Ariosto, Pietro Bembo, Baldassare Castiglione, Mario Equicola, Gian Giorgio Trissino și alții. În muzică, Isabella a finanțat compozitori ca: Bartolomeo Tromboncino și Marco Cara și a cântat la lăută ea însăși. În mod neobișnuit pentru acea vreme, ea a angajat profesioniste la curtea ei, femei ca cântărețe, incluzând-o pe Giovanna Moreschi, soția lui Marchetto Cara. În arhitectură, ea a lucrat cu arhitecți ca Biagio Rossetti si Battista Covo.
În imagine, portret al Isabellei d’Este de Leonardo da Vinci, 1499-1500.

*****

Insurecţia este rezultatul inevitabil al supra-populării. Omul de rând este ignorant. Adunaţi mulţi laolaltă şi rezultatul este un anarhism animalic.”
Thomas Robert Malthus (n. 13 februarie 1766 — d. 23 decembrie 1834) a fost un cleric și un teoretician economic englez, fondatorul teoriei care îi poartă numele. Conform teoriei lui Malthus, populația crește în progresie geometrică, în timp ce mijloacele de subzistență cresc în progresie aritmetică. Teoria sa este cunoscută sub numele de malthusianism; ca o consecință a acestei relații dintre populație și starea economică, Malthus considera că sărăcia, bolile, epidemiile și războaiele sunt factori pozitivi pentru omenire, dat fiind că asigură echilibrul între numărul populației și cantitatea mijloacelor de subzistență.

*****

Îmi place să țin la opiniile mele așa cum îmi place să țin la mine.
Marilyn Pauline „Kim” Novak (născută în 13 februarie 1933) este o actriță americană de film și televiziune.
Ea și-a început cariera de film în 1954 după semnarea unui contract cu Columbia Pictures. Acolo a jucat într-o serie de filme, printre care mult apreciatul Picnic (1955). A jucat apoi în The Man with the Golden Arm ( Omul cu Brațul de Aur) (1955) și Pal Joey (1957). Cu toate acestea ea este cea mai bine cunoscută pentru rolul sau ca Madeline Elster/Judy Barton în thriller-ul lui Alfred Hitchcock, Vertigo (1958), alături de James Stewart. Novak s-a bucurat de succes de box-office și a jucat alături de câțiva protagoniști celebri ai vremii, incluzându-i pe Fred MacMurray, William Holden, Frank Sinatra, Tyrone Power, Kirk Douglas și Laurence Harvey.


Contribuțiile ei la lumea cinema-ului au fost premiate cu două premii Globul de Aur și un premiu onorific Ursul de Aur, precum și o stea pe Aleea Celebrităților de la Hollywood, printre altele.

*****

13 februarie 1883 … 🥀
Se stinge din viață compozitorul german Richard Wagner.
Richard Wagner a finalizat Parsifal, ultima sa operă, în ianuarie 1882, iar un al doilea festival Bayreuth a avut loc la data de 25 mai, special pentru a fi prezentată noua operă. Wagner era deja extrem de bolnav, suferind o serie de atacuri de angină pectorală din ce în ce mai severe. În timpul celei de-a șaisprezecea și ultima reprezentație a lui Parsifal din 29 august, compozitorul a urcat pe scenă în timpul actului 3, a luat bagheta de la dirijorul Hermann Levi și a dirijat orchestra până la final.
După festival, familia Wagner a plecat la Veneția pentru perioada de iarnă. Wagner a murit în urma unui atac de cord la vârsta de 69 de ani, pe 13 februarie 1883, la Ca’ Vendramin Calergi, un palat din secolul al XVI-lea de lângă Marele Canal. După ce o gondolă funerară a purtat rămășițele lui peste Marele Canal, trupul său neînsuflețit fost transportat în Germania unde a fost îngropat în grădina vilei Wahnfried din Bayreuth.
*****

Și nu uitați: „Marea greşeală e să nu-ţi dai seama că a primi este cu totul altceva decât a accepta. A primi înseamnă în primul rând a dărui, a te dărui pe tine însuţi. Avar nu este acela care nu se ruinează făcând daruri, ci acela care nu-şi dăruieşte lumina obrazului în schimbul ofrandei tale. Avar este pământul care nu se înfrumuseţează acolo unde ţi-ai aruncat seminţele.

Antoine de Saint-Exupery