11 decembrie este a 345-a zi a calendarului gregorian și a 346-a zi în anii bisecți. Mai sunt 20 de zile până la sfârșitul anului.

Ce bine!  Vin sărbătorile! Iată cele mai importante evenimente care s-au petrecut în această zi de-a lungul timpului.

În 1958: A fost arestat sub acuzația de „uneltire contra orânduirii sociale” filozoful Constantin Noica, fapt pentru care a fost condamnat la 24 de ani de muncă silnică, la 1 martie 1960.

Ascultați și podcastul Două mari iubiri, cu Oana Pellea

Constantin Noica (wikipedia.org)

Am ştiut de la început că Sophia Loren e o persoană deosebit de specială: în orice clipă radia, eclipsând ce era în jurul ei. De-a lungul vieţii, tot ce am făcut era pornit dintr-o dragoste uriaşă… Întotdeauna am crezut în ea.

*****

Aleksandr Isaievici Soljenițîn (n. 11 decembrie 1918– d. 3 august 2008) a fost un romancier rus, activist și dizident anticomunist, care a făcut cunoscută lumii întregi problema gulagurilor și a lagărelor de muncă forțată din Uniunea Sovietică.
Mi-a fost dat ca, din anii petrecuţi în închisoare, să duc cu mine, pe spatele meu bătut, care aproape s-a frânt sub povară, această experienţă esenţială: cum devine fiinţa umană rea şi cum devine bună. În tinereţe, intoxicat de succese, mă simţeam infailibil şi, din această cauză, eram crud‚ îmbătat de putere, am fost un ucigaş şi un tiran. În cele mai rele momente ale mele, eram convins că fac bine şi mă acopeream complet cu argumente sistematice. Şi numai când m-am întins pe paiele mucezite din închisoare, am simţit înlăuntrul meu primele semne ale binelui.

Aleksandr Isaievici Soljenițîn (ro.pinterest.com)

De cele mai multe ori, scrierile sale au fost interzise, insă a reușit să publice o serie de cărți, dintre care cele mai cunoscute sunt: „Arhipelagul Gulag”, „O zi din viața lui Ivan Denisovici” sau „Pavilionul canceroșilor”.
Soljenițîn a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1970.
*****

Carlo Ponti (n. 11 decembrie 1912, Magenta – d. 10 ianuarie 2007, Geneva) a fost un producător de film italian.
A fost căsătorit cu actrița Sophia Loren din 1966.

Sophia Loren&Carlo Ponti (ro.pinterest.com)

*****

Credinţa că există numai un adevăr şi că cineva este în posesia lui este rădăcina tuturor relelor din lume.
Max Born (n. 11 decembrie 1882, Breslau – d. 5 ianuarie 1970, Göttingen) a fost un fizician și matematician german care a contribuit la dezvoltarea mecanicii cuantice. El a adus contribuții și în fizica solidului și în optică și a îndrumat activitatea unui număr remarcabil de fizicieni din deceniile anilor 1920 și 1930.
Born a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1954 pentru „cercetarea fundamentală în mecanica cuantică, în special în interpretarea statistică a funcției de undă”.

Naghib Mahfuz (ro.pinterest.com)

*****

Vai de oamenii care au un conducător ce nu ştie ce e ruşinea.”(Naghib Mahfuz)

Naghib Mahfuz (n. 11 decembrie 1911 – d. 30 august 2006) a fost un romancier egiptean, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1988 și autor al „Trilogiei din Cairo”.
„Băieții din cartierul nostru” (1959), parabolă a istoriei universale și una din operele sale celebre, a fost interzisă în Egipt sub acuzația de blasfemie întrucât avea ca subiect viețile lui Adam, Moise, Iisus și Muhammad, dezbătând relația dintre credință și cunoașterea științifică.
*****
S-A NĂSCUT ÎN 11 DECEMBRIE … CU 104 ANI ÎN URMĂ … 🥀
Dámaso Pérez Prado (11 decembrie 1916 – 14 septembrie 1989) a fost un șef de orchestră, pianist, compozitor și aranjor cubanez care a popularizat genul mambo în anii ’50. Adaptările sale pentru Big Band a danzón-mambo s-a dovedit a fi un succes la nivel mondial cu hit-uri precum ‘Mambo No. 5’, câștigându-i porecla „King of the Mambo”. În 1955, Prado și orchestra sa au ocupat locul întâi în topurile din SUA și Marea Britanie cu o prelucrare mambo din „Cherry Pink (and Apple Blossom White)” a lui Louiguy. A avut frecvent apariții scurte în filme, în primul rând în genul rumberas, iar muzica sa a fost prezentată în filme precum La Dolce Vita.
Să exişti este normal, să trăieşti este o artă.” (Ravi Shankar)
A murit la 11 decembrie 2012, după o operație de înlocuire a valvei cardiace, muzicianul indian Ravi Shankar. Cu numele adesea precedat de titlul Pandit (Maestru), Shankar fost un interpret virtuoz al sitarului indian și compozitor. A fost cel mai cunoscut promotor al sitarului în a doua jumătate a secolului XX și a influențat mulți alți muzicieni din întreaga lume. Shankar a primit în 1999 cea mai înaltă distincție civilă a Indiei, Bharat Ratna.
S-a născut în 7 aprilie 1920 într-o familie de brahmani bengali din India, și și-a petrecut tinerețea ca dansator, participând la turnee prin India și Europa alături de grupul de dans al fratelui său, Uday Shankar. A renunțat la dans în 1938 pentru a studia sitarul cântând sub muzicianul de curte, Allauddin Khan. După ce și-a terminat studiile în 1944, Shankar a lucrat ca compozitor, creând muzica pentru Apu Trilogy de Satyajit Ray și a fost director muzical la All India Radio, New Delhi, din 1949 până în 1956.
În 1956, Shankar a început să facă turnee în Europa și America, cântând muzică clasică indiană și și-a sporit popularitatea acolo în anii ’60 prin predare, interpretare și asocierea sa cu violonistul Yehudi Menuhin și chitaristul Beatles George Harrison. Influența sa asupra lui Harrison a contribuit la popularizarea utilizării instrumentelor indiene în muzica pop occidentală în a doua jumătate a anilor ’60. Shankar s-a angajat în muzica occidentală scriind compoziții pentru sitar și orchestră și a făcut turnee în lume în anii ’70 și ’80. Din 1986 până în 1992, a fost membru nominalizat al Rajya Sabha, camera superioară a Parlamentului Indiei. A continuat să cânte până la sfârșitul vieții sale.
Și nu uitați: „Se spune că există trei timpuri: trecut, prezent şi viitor. Ce greşeală grosolană şi dăunătoare. Exista două feluri de timp, trecut şi viitor, prezentul e în afara timpului. Şi viaţa adevărată, liberă se află în afara timpului, adică în prezent. Cât de important este să ştim asta. Se poate trăi numai în prezent, adică liber.
Lev Tolstoi
*****
Imaginile au rol pur ILUSTRATIV, în scopul promovării valorilor și a culturii!