Asasinarea lui Robert F. Kennedy, cunoscut și sub numele de Bobby Kennedy, a avut loc pe 5 iunie 1968. Bobby Kennedy, senator american și fratele mai mic al președintelui John F. Kennedy, a fost împușcat mortal în timpul campaniei sale prezidențiale la Hotelul Ambassador din Los Angeles, California. Era născut pe 20 noiembrie 1925, având, așadar, 42 de ani când a avut loc tragicul accident.

La acea vreme, Bobby Kennedy era considerat un candidat promițător și popular în alegerile prezidențiale. În timp ce se afla în hotel pentru a-și sărbători victoria în alegerile primare din California, el a fost atacat de către Sirhan Sirhan, un palestinian de origine iordaniană. Sirhan a deschis focul asupra lui Kennedy și a rănit și alte persoane prezente.

Bobby Kennedy a fost transportat de urgență la spital, dar a murit la scurt timp în urma rănilor suferite. Asasinarea lui a stârnit șoc și tristețe în întreaga țară, venind doar câțiva ani după asasinarea fratelui său, președintele John F. Kennedy, în 1963.

tumblr.com

Motivul asasinatului lui Robert Kennedy nu este complet clar, deși au trecut foarte mulți ani de atunci. Sirhan Sirhan, care a fost prins la fața locului, a susținut inițial că a avut o motivație politică pentru atac, nemulțumit de poziția lui Kennedy față de Israel și Palestina. Cu toate acestea, ulterior, el și-a schimbat declarația și a afirmat că nu-și amintește nimic din acea noapte.

Sirhan Sirhan a fost condamnat în 1969 pentru omucidere la gradul doi (second-degree murder) și a primit o sentință de închisoare pe viață. De-a lungul anilor, el a încercat să obțină eliberarea condiționată, susținând că nu își mai amintește săvârșirea crimei și că a fost manipulat mental. Cu toate acestea, până în prezent, cererile sale de eliberare condiționată au fost respinse.

De-a lungul anilor, au existat diverse speculații și teorii ale conspirației legate de asasinarea lui Bobby Kennedy, dar niciuna nu a fost confirmată oficial.

Alte speculații?

Robert F. Kennedy Jr., fiul lui Bobby Kennedy,  nu este convins că Sirhan Sirhan a tras focul de armă care l-a ucis pe tatăl său – și dorește o nouă anchetă. Interviurile din ultima vreme atestă dorința lui de a redeschide cazul, unii afirmând că o face de dragul publicității… De altfel, juniorul, care la vârsta atentatului avea doar 14 ani, e cunoscut pentru disputele pe care le-a purtat în cadrul familiei.

Kennedy Jr., în vârstă de 69 de ani, a făcut această dezvăluire șocantă într-un interviu pentru Washington Post, după ce a analizat rapoartele autopsiei și ale poliției, a vorbit cu martori și a petrecut trei ore în vizită la asasinul condamnat în închisoarea din California unde acesta execută o pedeapsă pe viață.

„Trebuia să-l văd pe Sirhan”, a declarat Kennedy Jr., refuzând să dezvăluie aspectele specifice despre care au vorbit cei doi bărbați. „M-am dus [la închisoare] pentru că eram curios și deranjat de ceea ce văzusem în probe. Eram deranjat de faptul că persoana greșită ar fi putut fi condamnată pentru uciderea tatălui meu. Tatăl meu a fost șeful forțelor de ordine din această țară. Cred că l-ar fi deranjat dacă cineva ar fi fost băgat în închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o.”

Avocat și activist de mediu, fiul lui Bobby Kennedy ar fi dorit ca o nouă anchetă să fie condusă de prietenul tatălui său, Paul Schrade, un fost oficial al United Auto Workers. Schrade a fost unul dintre cele cinci persoane împușcate și rănite la Hotelul Ambassador. Schrade, care a decedat pe 9 noiembrie 2022 , a declarat că el crede că gloanțele lui Sirhan l-au lovit pe el și pe ceilalți – dar nu și pe Kennedy, și l-a convins pe Kennedy Jr. să examineze dovezile, se arată în raport. Era absolut sigur că a existat un al doilea criminal care a tras odată cu Sirhan Sirhan. „Odată ce Schrade mi-a arătat raportul autopsiei”, a spus Kennedy Jr., „atunci nu am mai simțit că era ceva ce puteam să resping pur și simplu. Ceea ce este ceea ce am vrut să fac”.

Autoritățile nu au căutat niciodată un al doilea individ care ar fi putut să tragă, cu toate că au existat martori care au susținut faptul că Bobby Kennedy a fost împușcat din spate, dintr-un punct mort, în timp ce Sirhan se afla în fața lui

O relație ”complicată”, cum ne place să spunem…

Bobby Kennedy și Jackie Kennedy, cunoscută și sub numele de Jacqueline Kennedy sau Jackie Kennedy-Onassis după remarcabilul său mariaj cu Aristotel Onassis, au fost cumnați și au avut o relație complicată, dar apropiată.

Bobby Kennedy era fratele mai mic al soțului lui Jackie, președintele John F. Kennedy. După asasinarea tragică a președintelui Kennedy în 1963, Bobby a devenit o figură importantă în politică și a continuat să lucreze în administrația prezidențială și ulterior ca senator.

În perioada în care Jackie a fost Prima Doamnă a Statelor Unite, ea și Bobby au dezvoltat o relație strânsă, bazată pe sprijin reciproc și durerile comune pe care le-au împărtășit în urma asasinării lui John F. Kennedy.

Bobby a devenit un susținător puternic al lui Jackie și a ajutat-o să facă față durerii și să se reconstruiască după tragedie… Nimic nu e sigur în lumea celebrităților.

Și încă una…

Bobby Kennedy și Marilyn Monroe, dar nu există dovezi concrete care să susțină ideea unei relații amoroase dintre cei doi.

Ei s-au intersectat în cercul lor social și politic. Monroe a fost cunoscută pentru conexiunile sale cu oameni influenți din politica și divertismentul vremii. Există anumite relatări și mărturii care sugerează că Monroe și Bobby Kennedy ar fi avut o relație romantică, dar aceste informații sunt în mare parte bazate pe speculații și surse neconfirmate. Până în prezent, nu există dovezi solide care să ateste o relație romantică între cei doi.

Dar există și voci care au spus că moartea lui Marylin (clasată ca ”sinucidere”) se datorează relațiilor pe care ea le-a avut cu frații Kennedy, așa cum se arată și în documentarul acesta.

O familie cu o istorie tristă…

Familia Kennedy:  faimoasă familie americană care a avut un impact semnificativ asupra politicii și istoriei Statelor Unite. Ea este cunoscută în special datorită președintelui John F. Kennedy și senatorului Robert F. Kennedy.

Joseph P. Kennedy Sr., om de afaceri de succes, cu înclinații politice evidente și ambiție nestăvilită, s-a căsătorit cu Rose Fitzgerald Kennedy și împreună au avut nouă copii: Joseph Jr., John F., Rosemary, Kathleen, Eunice, Patricia, Robert F., Jean și Edward. Mama, o personalitate puternică,  a jucat un rol esențial în sprijinirea și promovarea carierei politice a soțului ei și a făcut eforturi considerabile pentru a-și susține și încuraja copiii în viața lor publică. Rose Fitzgerald Kennedy s-a născut într-o familie irlandeză-americană influentă și bogată din Boston, Massachusetts, fiind fiica lui John F. Fitzgerald, cunoscut și sub numele de „Honey Fitz”, un politician popular și fost primar al orașului Boston.

John F. Kennedy, cunoscut sub numele de JFK, a devenit cel de-al 35-lea președinte al Statelor Unite în 1961. Mandatul său prezidențial a fost caracterizat de inițiative precum Programul Spațial, Mișcarea Drepturilor Civile și Criza rachetelor cubaneze. JFK a fost asasinat în 1963, la doar trei ani de la preluarea funcției de președinte.

Robert F. Kennedy, cunoscut sub numele de Bobby Kennedy, a fost un senator american și un important activist pentru drepturile civile. El a candidat la președinție în 1968, dar a fost asasinat în timpul campaniei sale în același an.

Familia Kennedy a trecut și prin alte tragedii și pierderi dureroase. Pe lângă asasinarea președinților John F. Kennedy și Robert F. Kennedy, membrii familiei au suferit și alte pierderi, precum accidentul aviatic în care și-a pierdut viața fratele lor Joseph Jr., precum și decesele premature ale unor membri mai tineri ai familiei.

Cu toate acestea, familia Kennedy a continuat să aibă un impact semnificativ în viața publică americană. Edward Kennedy, cunoscut sub numele de Ted Kennedy, a fost un influent senator american care a servit în Congres timp de mai mult de patru decenii. Alți membri ai familiei Kennedy, precum Caroline Kennedy și Joseph P. Kennedy II, s-au implicat și ei în politică și activități umanitare.