Richard Gere: „Suntem cu toții împreună în asta.’’
În articolul-interviu din septembrie 2017, The Talks făcea lumină în viziunea celebrului actor, în ceea ce privește ideile sale despre viață, relații, lumea de astăzi, politică și felul în care oamenii receptează schimbarea, despre căutarea de sine pe care el însuși a transformat-o într-un țel vital. RÜDIGER STURM, jurnalistul, a căutat însă, cu abilitate, să extindă sensul întrebărilor cu caracter general astfel încât să provoace din partea intervievatului o perspectivă personală a lucrurilor care stau la baza vieții psihice a omului modern, sfâșiat între atâtea tendințe contradictorii ale unei lumi aflate într-o autentică debusoladă. Care sunt valorile încă „la modă”, ce se întâmplă, de fapt, în conștiința umană, care e direcția în care ne îndreptăm, iată câteva răspunsuri asupra cărora trebuie să reflectăm (mai profund).
Iată datele esențiale: Richard Tiffany Gere s-a născut în Philadelphia, Pennsylvania, în 31 august 1949, trăiește la New York, revista People l-a numit „Cel mai sexy bărbat în viață”, în 1999, de asemenea, a fost declarat „Omul Anului” de către Harvard University’s Hasty Pudding Theatricals‘ în anul 2006. Este una dintre cele mai importante figuri ale cinematografiei americane care și-a schimbat religia, adoptând budismul în mod declarat, după un timp petrecut în Tibet.
Interviul:
– Domnule Gere, este discuția despre politică mult mai importantă astăzi decât discuția despre filme?
– Aceasta este lumea în care trăim acum. Trăim într-o lume foarte haotică. Atâta timp cât președintele Statelor Unite nu mai reprezintă o stabilitate, o persoană de încredere, toată lumea se transformă într-un haos. Germania este acum un centru al lumii în termeni de stabilitate. Germania este privită ca și cea mai înțeleaptă, stabilă țară de pe planetă, cu o gândire morală impecabilă. Aceasta este prima dată după Al Doilea Război Mondial când Europa este, cu siguranță, sub polul de influență al forțelor extreme de dreapta, ca și Statele Unite. Germania, însă, nu este în această ecuație – germanii sunt puși la încercare, desigur, dar ei par să se descurce foarte bine în probleme cum ar fi criza refugiaților, cu toate că subiectul este foarte controversat. Să ai un lider stabil, suav, atent, care te poate aduce pe drumul cel bun e incredibil .Deci, sunt foarte multe greutăți si responsabilități pe cancelarul Merkel acum.
– V-ați întâlnit cu ea anul trecut ca să discutați situația cu drepturile oamenilor din Tibet, nu?
– Pot spune asta: ea este un foarte interesant si bun ascultător, o persoană foarte deschisă, cu capul limpede si cu o viziune foarte bună, pe care am admirat-o dinainte să o cunosc. Acum, pentru că am avut ocazia să o întâlnesc, o admir și mai mult. E o persoană de foarte mare calitate. Președintele Donald Trump, pe de altă parte, este o alegere în zadar pentru noi toți – chiar si pentru propria persoană. Până nici el însuși nu știe ce să facă cu el. Cu toți suntem blocați în această situație. El este o rușine internațională. Cred că va fi terminat în doi ani, ca imagine publică și, implicit, ca președinte.
– De ce spuneți că va fi terminat în doi ani?
– O să fie organizate niște alegeri intermediare în doi ani și, dacă toată lumea ar rămâne conectată la ce se petrece și vom vota cel puțin niște oameni moderați pentru Senat și pentru Casa Reprezentanților, el își va pierde puterea. Acestea fiind spuse, repet: cred că sunt lucruri mai importante decât să avem un conducător artist…
– La ce vă referiți mai exact?
– Ei bine, sunt câteva articole împotriva egoismului lui și a viziunii sale narcisiste-mai ales cu femeile. Mișcările femeilor le exprima personalitatea atât de spontan în astfel de manifestări, încărcate cu o asemenea bucurie și dragoste.
– Și este o mișcare nonviolentă.
– Exact, e o mișcare optimistă, clar împotriva răutății acestora. Grecii credeau că femeile erau viitorul lumii. În Lysistrata, când toată lumea se certa, femeile spuneau: „Fără sex până nu se încetează cu cearta!’’ (râsete). În lumea mea, femeile conduc. Dacă vrem pace, femeile trebuie să se simtă bine si fericite. Dacă aceasta ar fi abordarea, s-ar schimba lumea. Energia feminină este foarte importantă. Dalai Lama spunea că și-ar fi dorit să fie mai multe femei care să conducă în lume, pentru că am asculta mai bine și am aprecia mai mult ce spun ceilalți. El a spus, de asemenea, că secolul 20 a fost unul sângeros. Dar sentimentul lui era că totuși evoluăm. Poate că suntem într-un moment de cădere, dar este un remediu prin care putem să facem oamenii să redevină implicați din nou.
– Dezinteresul oamenilor este, fără îndoială, motivul pentru care a fost ales de Trump…
– Exact. Mulți oameni sunt ceva de genul: „Hmmm… nu contează’’. Așadar, există o evoluție spre care suntem conduși de istorie. Dacă este să vorbim despre istorie, eu sunt intersat, în mod special, de istoria Chinei comuniste. Istoria spune, evident, că asta nu poate dura. Dar ei nu fac niciun pas spre a schimba această parte comunistă, în așa fel încât acesta încă să dețină controlul, dar să fie complet distrusă într-o revoluție. Tot ce fac ei este să se confrunte cu oamenii. Nu pot să înțeleg cum pot fi atât de nesăbuiți și cu o vedere atât de îngustă.
– Cum ați putea recomanda cuiva să își deschidă ochii spre lume?
– Există un proces meditativ în care cineva își imaginază, de exemplu, moartea, din nou și din nou. Și, imaginându-și aceasta, temerea începe să scadă în intensitate și mintea să se reechilibreze. Sentimentul nostru de a fi blocați în limitele proprii este anti-uman, anti-vital. Așadar, orice ar rupe aceste greutăți și care vor face aceste meditații să devină ca apa și lumina ne vor oferi mai multă energie. Și pentru asta există tehnici psihologice, emoționale, spirituale, ca să ne ajute să spargem și această gheață. E bine să găsim cea mai bună soluție pentru cazul în care ne aflăm fiecare, iar acestea sunt lucruri foarte importante pentru noi, oamenii, pentru supraviețuirea noastră.
– Ce s-a dovedit a fi util în propria dumneavoastră iluminare?
Ei bine, este un text care a fost publicat acum câțiva ani, numit ‘Crearea Bodhicitt-ei’ , care este cuvântul sanskrit pentru „iluminarea minții”. Asta înseamnă să îți îndrepți mintea spre două lucruri: dezvoltarea completă a compasiunii și a empatiei, și dezvoltarea completă a înțelepciunii pentru a înțelege ce este realitatea, mintea, conștiința, existența. Educația, din punctul meu de vedere, este despre toate aceste lucruri; despre cunoașterea minții, cunoașterea sufletului nostru, cunoașterea psihologiei, a politicii, despre cum noi suntem profund, cantitativ conectați. Eu cred că realitatea din viața noastră ne spune, încontinuu, cât de interconectați suntem. Nu putem evita asta.
„Ne văd pe noi mișcându-ne spre realitate,
spiritualitate, emoții, psihologie. Noi toți ne
îndreptăm spre lumină.’’
– Prin faptul că suntem interconectați, vă referiți la spiritualitate?
– Da, dar și la cât de ușor putem fi mișcați, cât de repde se transmit bolile de la o țară la alta. Aceasta este o realitate a interconexiunii pe care nu o putem ignora. Deci, dacă internalizăm asta, nu doar ca un factor extern, am putea vedea o extraordinară creștere a raselor, care este singura cale prin care putem supraviețui pe aceeași planetă. Noi trebuie să realizăm că suntem interconectați și misiunea noastră este să ne ajutăm unul pe celălalt. Și văd asta ca un american. Noi am fost mari exploratori ai restului lumii. Putem fi binevoitori și astfel să devenim o echipă de jucători.
– Chiar vedeți asta întamplându-se?
– Cred că este pe cale să se întâmple – dar și restul lumii trebuie să se miște în același timp. Suntem cu toți în asta împreună. Și văd lumea mergând în acel sens. Eu cred că personalități cum este Dalai Lama sunt venerate în toată lumea, cu excepția părții comuniste din Beijing. Și acei oameni spun: „Wow, ei chiar spun adevărul, aceasta este realitatea a cum noi putem funcționa într-un mic sătuc de pe această planetă.” Eu unul, ne văd mergând spre realitate, spiritualitate, emoție, psihologie. Noi toți ne miscăm spre lumină.
Traducerea și adaptarea Ana-Maria Todescu
Citiți și Ezra Pound, acest nebun genial.