Remember ANTHONY PERKINS
(12 septembrie 1992)

Anthony Perkins a fost un actor american născut pe 4 aprilie 1932 și a decedat pe 12 septembrie 1992. Este cunoscut în primul rând pentru rolul său iconic ca Norman Bates în filmul clasic de groază „Psycho” (1960) regizat de Alfred Hitchcock.

Perkins s-a născut în New York și a provenit dintr-o familie de actori. Tatăl său, Osgood Perkins, a fost un actor de teatru și film cunoscut, iar mama sa, Janet Esselstyn, a fost actriță și autoare de piese de teatru. Perkins și-a început cariera de actor în teatru, apoi a avansat în industria filmului.

„Psycho” a fost cel care l-a consacrat pe Perkins. Interpretarea sa remarcabilă a personajului Norman Bates, un proprietar de motel aparent liniștit, dar cu tendințe psihotice, i-a adus un renume mondial și a fost un punct de referință în cariera sa.

Cu toate acestea, succesul filmului „Psycho” a avut și un revers, deoarece Perkins a fost adesea asociat cu acest personaj, ceea ce i-a afectat într-o oarecare măsură variabilitatea rolurilor pe care le putea interpreta.

Pe lângă „Psycho”, Perkins a jucat într-o varietate de filme, inclusiv în „Friendly Persuasion” (1956) pentru care a fost nominalizat la Premiile Oscar, și în continuările filmului „Psycho”. De asemenea, a avut o carieră prolifică în teatru și a jucat în numeroase producții pe Broadway.

Din păcate, Anthony Perkins a fost diagnosticat cu HIV în anii ’80 și a decedat la vârsta de 60 de ani în 1992 din cauza complicațiilor legate de AIDS. Moartea sa a fost o pierdere importantă pentru industria filmului și pentru comunitatea artistică în general. El este amintit și omagiat în continuare pentru contribuția sa semnificativă la cinematografie.

A fost băiatul frumos și îndrăgostit din „Goodbye Again/ Vă place Brahms?”(Anatole Litvak, 1961), dar a excelat și într-un rol negativ demențial în „Psycho”(Alfred Hitchcock, 1960).
Orson Welles l-a distribuit în „Procesul” său, ecranizat după Kafka.
A fost nominalizat la premiul Oscar.

Se pare că a murit de SIDA, deși s-a vorbit de pneumonie ca fiind cauza morții sale.

Dar secretul păstrat timp de șase ani era că a contactat virusul în 1986, când lucra la „Psycho III.” A ținut secretul ca să poată lucra, să nu afle prietenii și copiii lui. Doar soția sa a știut crudul adevăr. S-a aflat că este seropozitiv în 1990, când a făcut dezvăluiri tabloidul National Enquirer.

Anthony Perkins are o stea pe Bulevardul din Hollywood, „Walk of Fame”, la poziția 6821 pentru rolurile din filme și steaua cu numărul 6801 pentru activitatea de la televiziune.

Împreună cu Romy Schneider în „Procesul”

Soția lui a fost victima atacurilor teroriste de la 11.09.2001, în Boston.

Ne-au plăcut următoarele citate:

„Prietenul cel mai bun al unui băiat este mama sa”: replică din filmul „Psycho”, 1960

„Am aflat mai multe despre iubire, altruism şi înţelegere umană de la oamenii pe care i-am întâlnit în această mare aventură a bolnavilor de SIDA decât am făcut-o vreodată în lumea acerbă, competitivă în care mi-am petrecut viaţa.”