Prieteniile de durată se leagă odată pentru totdeauna, atunci când oamenii se completează unul pe celălalt, au interese, ambiții, scopuri, gusturi comune, atunci când intuiesc în persoana respectivă o sursă de echilibru, liniște și seninătate.
Einstein a spus odată că Charlie Chaplin ar fi singura persoană pe care ar dori s-o întâlnească într-o zi, ceea ce a și făcut.
Cu toate acestea, cele două legende au fost de fapt prieteni apropiați înaintea legendarei lor întâlniri la premiera filmului “Luminile Orașului” în 20 ianuarie 1931.
Prezentați unul celuilalt de către Carl Laemmle, directorul Studiourilor Universal, cele două minți strălucite au găsit imediat un limbaj comun și au stabilit o întâlnire. Charlie l-a invitat pe Albert la cină în locuința sa și acesta a fost începutul frumoasei și profundei lor prietenii.
Chaplin a spus la un moment dat că Einstein era o persoană foarte calmă și plăcută, cu o extraordinară energie intelectuală și o mare emotivitate. Concepțiile lui erau pe placul artistului, care îi aprecia altruismul, sinceritatea și felul de a fi. „Un om plin de succes este acela care primeşte mult de la semenii săi, de obicei, incomparabil mai mult decât le-a oferit el. Totuşi, valoarea unui om se vede în ceea ce oferă, nu în ceea ce este capabil să primească.”, spunea celebrul fizician, laureat al premiului Nobel în 1921. „Albert Einstein e chiar mai bun decât mine; toată lumea îl admiră, deşi practic nimeni nu-l înţelege, deloc.”, a mai spus actorul.
El a rememorat, de asemenea, cum soția lui Einstein, Elsa, i-a povestit despre momentul în care Albert a elucidat teoria relativității. Se pare că într-o dimineață se purta foarte ciudat în timpul micului dejun și părea pierdut în gânduri. După masă, s-a dus și s-a așezat la pian, a cântat pentru aproape o jumătate de oră și apoi a dispărut sus pe scări ca să studieze. Abia peste două săptămâni s-a reîntors din camera lui și, când a făcut-o, teoria relativității era scrisă pe două coli de hârtie.
Momentul care a marcat prietenia dintre Chaplin și Einstein a fost sosirea celor doi la premiera filmului lui Chaplin „Luminile Orașului”.
Cei doi au intrat în sală împreună, amândoi purtând cravată neagră, conform uzanțelor, soția lui Einstein stând la dreapta lui Chaplin. În timp ce invitații aplaudau, o pretinsă conversație a avut loc între cei doi:
„Ceea ce admir cel mai mult la arta dumneavoastră”, a spus Albert Einstein, „este universalitatea ei. Nu spuneți un cuvânt și totuși… o lume întreagă va înțelege”.
– „Este adevărat”, a replicat Chaplin: „dar faima dumneavoastră e și mai mare… o lume întreagă va admiră, dar nimeni nu vă înțelege.”
Multe povești au circulat despre originea faimoaselor replici de mai sus, spuse de Chaplin și Einstein la premieră. Conform uneia dintre ele, această conversație a lor nu a avut loc la premieră propriu-zisă, ci în timp ce acești geniali și celebri prieteni mergeau cu mașina prin Hollywood.
Mulțimea i-ar fi recunoscut și a început să îi aplaude, în timp ce Chaplin și Einstein au schimbat faimoasele replici.
Cu toate acestea, cea mai serioasă mărturie a acestei anecdote a apărut în memoriile lui Janos Plesch, care a afirmat că schimbul lor rapid de replici spirituale a avut de fapt loc la premiera filmului „Luminile Orașului.”
Deși premiera filmului ar fi trebuit să fie în centrul atenției, cele două genii au devenit principalul subiect de discuție printre invitați. Biograful lui Einstein a descris sosirea lor împreună ca „ una dintre cele mai memorabile scene din lumea celebrității.”
Mulți au crezut că Einstein și soția lui au fost invitați, printre ceilalți, ca invitați obișnuiți, dar zvonurile au circulat că Chaplin i-a invitat ca prieteni apropiați, pentru ajutor. Era foarte neliniștit cu privire la primirea filmului, dar a fost în zadar, „Luminile Orașului” devenind una dintre cele mai celebre și de mare succes financiar creații ale sale. Având mai ales critici bune, filmul a fost primit cu entuziasm de audiență, câștigând 5 milioane de dolari în timpul primei sale rulări.
Lăsând la o parte faptul că filmele mute erau deja anacronice, „Luminile Orașului” a atras publicul chiar și în timpul Marii Recesiuni și a devenit una dintre cele mai frumoase realizari ale lui Chaplin, pe care a sărbătorit-o alături de prietenul său, Albert Einstein.
Citiți și Charlie Chaplin…
Aspirantă spre carieră medicală, trecută apoi prin tentația biologiei că să revin apoi la prima dragoste filologia ( licențiată în limbile engleză-franceză), iubind jocul cuvintelor sub cele mai variate forme (traducere, proză) precum și expresia de sine către ceilalți pe care acesta îl oferă, iată-mă aici în această minunată familie culturală care m-a ales cu căldură și în care să sper să rămân cât ea va ființa.