2 august 1932…  se năștea Peter Seamus O’Toole,  unul dintre cei mai remarcabili, carismatici și talentați actori ai secolului al XX-lea.

Născut în Leeds, Yorkshire, Anglia, el a crescut într-o familie modestă și a fost atras de lumea teatrului și a filmului încă din copilărie. Cu o carieră de peste șase decenii, O’Toole a reușit să cucerească publicul și criticii cu interpretările sale memorabile, reușind să-și păstreze nealterată imaginea, în ciuda trecerii timpului.

În anii ’50, O’Toole a început să-și construiască reputația ca un talentat actor de teatru, jucând în mai multe producții importante de la Royal Shakespeare Company. Prima sa apariție pe marile ecrane a avut loc în 1960 în filmul „Kidnapped”. Cu toate acestea, faima mondială i-a venit în 1962, odată cu rolul său din „Lawrence al Arabiei”, regizat de David Lean. Interpretarea sa extraordinară în rolul lui T.E. Lawrence l-a adus în prim-planul industriei cinematografice și i-a adus o nominalizare la premiile Oscar.

Cariera ulterioară a lui O’Toole a fost presărată cu roluri de excepție, jucând în filme precum „Becket” (1964), alături de Richard Burton, „The Lion in Winter” (1968), unde a interpretat rolul lui Henric al II-lea, „Goodbye, Mr. Chips” (1969), „The Ruling Class” (1972) și multe altele. Indiferent de personaj, O’Toole a adus mereu o pasiune și o intensitate care l-au transformat într-unul dintre cei mai iubiți actori ai generației sale.

Printre cele mai cunoscute citate ale lui Peter O’Toole, rostite în momente cheie ale peliculelor în care a jucat, se numără:

„Aș vrea să te cunosc când erai puțin mai sărăcuț.” – din „The Ruling Class”

„Nu te pot lua în serios până nu-mi pui o întrebare absurdă.” – din „My Favorite Year”

„Amintirile sunt bogății despre care nu-ți poți lua nimic.” – din „Lawrence of Arabia”

În ciuda talentului său excepțional, Peter O’Toole a fost adesea laudat pentru modestia și umorul său. Cu toate că a fost nominalizat de 8 ori la premiile Oscar, nu a câștigat niciodată un premiu competitiv. Cu toate acestea, în 2003, i s-a acordat un premiu onorific pentru întreaga sa carieră. Discursul său emoționant din acea seară a fost unul dintre cele mai memorabile momente din istoria ceremoniilor Oscar.

Pe lângă succesul său în industria filmului, O’Toole a continuat să joace și în teatru pe parcursul întregii sale vieți. A jucat în piese celebre precum „Hamlet” și „Jeffrey Bernard Is Unwell”. Atât pe scenă, cât și pe ecran, el a demonstrat o versatilitate rar întâlnită și o capacitate de a aduce personajele la viață într-un mod unic și autentic.

Împreună cu Romy Schneider
”What’s New Pussycat?”, 1965

Viața personală a lui Peter O’Toole a fost presărată cu provocări și excese, iar acestea au avut un impact asupra sănătății sale. Cu toate că a avut unele probleme cu alcoolul, acesta a fost un om profund iubit și respectat de colegii săi și de fanii săi din întreaga lume.

Marii prieteni

Peter O’Toole a fost cunoscut pentru personalitatea sa călduroasă și abilitatea de a forma relații puternice cu colegii săi de platou și prietenii apropiați. De-a lungul carierei sale îndelungate, el a avut o serie de prieteni de încredere și colegi de neuitat. Unul dintre prietenii săi cei mai apropiați și apropiați a fost actorul britanic Richard Burton. Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată pe platourile de filmare ale filmului „Becket” în 1964, unde au interpretat rolurile principale.

Chimia lor pe ecran a fost atât de puternică încât au continuat să joace împreună și în alte producții, inclusiv în filmul „The Lion in Winter” (1968), unde au jucat rolurile lui Henric al II-lea și Eleanor de Aquitania. Relația lor a mers dincolo de ceea ce se vedea pe ecran, devenind prieteni apropiați în viața reală. Cu toate că au avut și conflicte, inclusiv competitivitate în carieră, ei au rămas prieteni până la moartea lui Burton în 1984.

Un alt prieten apropiat al lui Peter O’Toole a fost actorul și regizorul irlandez Richard Harris. Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată pe platourile de filmare ale filmului „The Night of the Generals” (1967) și au format o legătură puternică. Harris a fost un alt actor carismatic și talentat cu o personalitate la fel de extravagantă ca a lui O’Toole, ceea ce i-a unit și mai mult. Ei au rămas prieteni pe tot parcursul vieții și au fost deseori văzuți petrecând timp împreună în timpul liber.

Alți prieteni apropiați ai lui O’Toole au fost colegii săi de la Royal Shakespeare Company, unde a început să-și construiască cariera în teatru. Aici, el a format legături strânse cu actori precum Laurence Olivier, Michael Caine, și John Gielgud.

Una dintre cele mai semnificative relații romantice din viața lui Peter O’Toole a fost cu actrița Sian Phillips. Cei doi s-au căsătorit în 1959 și au avut doi copii împreună, o fiică pe nume Kate și un fiu pe nume Lorcan. La începutul căsătoriei lor, au fost un cuplu fermecător și talentat, alături de o mulțime de admiratori. Cu toate acestea, căsnicia lor a fost marcată de probleme și conflicte pe parcursul anilor. Ambii aveau personalități puternice și erau actori de succes, iar acest lucru a dus la tensiuni și rivalități în carierele lor. Exigențele profesionale, programul intens de filmare și presiunile specifice vieții lor publice au contribuit la dificultățile lor în viața personală. În plus, Peter O’Toole a avut o relație complicată cu alcoolul, ceea ce a adus și mai multă tensiune în căsnicia lor.

pinterest.com

În cele din urmă, în 1979, cei doi au divorțat. Chiar și după separare, au rămas prieteni apropiați și s-au susținut reciproc, în special pentru binele copiilor lor. Relația lor după divorț a fost un exemplu de maturitate și respect reciproc.

Sian Phillips, în interviuri ulterioare, a vorbit despre căsătoria lor cu afecțiune și respect. Ea a recunoscut că a existat o chimie puternică și o iubire profundă între ei, dar și că viața lor tumultuoasă și carierele lor încărcate au adus provocări majore în căsnicie.

La vârsta de 81 de ani, la 14 decembrie 2013, Peter O’Toole a încetat din viață într-un spital din Londra. Moartea lui a fost primită cu tristețe și recunoștință pentru contribuția sa uriașă la arta teatrală și cinematografică.

„Nu voi fi un om obișnuit. Voi agita nisipurile netede ale monotoniei.”

10 FAPTE INTERESANTE DESPRE PETER O´TOOLE

Peter O’Toole: Tânăr băiat biciuit pentru că era stângaci
– În copilărie, Peter O’Toole a urmat o școală catolică, unde călugărițele îl băteau adesea în încercarea de a-i „vindeca” stângaciul. Aceasta era o credință comună la acea vreme, că stângaciul era un semn al păcatului. În ciuda pedepsei fizice, O’Toole nu și-a schimbat niciodată mâna și a devenit unul dintre cei mai celebri actori ai generației sale.
Alumnus RADA Peter O’Toole: Maestru de actorie
– Peter O’Toole și-a perfecționat meseria la Academia Regală de Arte Dramatice (RADA) între 1952 și 1954. În perioada petrecută la RADA, O’Toole a primit o pregătire intensivă în actorie, care mai târziu i-a fost de folos în carieră. Timpul petrecut la RADA a fost o parte crucială a dezvoltării sale ca actor și aici a dezvoltat abilitățile și tehnicile care l-au făcut unul dintre cei mai celebri actori ai generației sale.
Peter O’Toole primește premiul pentru teatru „Laurence Olivier”.
– În 2000, Peter O’Toole a fost onorat cu Premiul Laurence Olivier pentru teatru pentru realizările remarcabile, recunoscându-i cariera actoricească de anvergură. Pe parcursul a cinci decenii, cariera lui O’Toole a inclus roluri emblematice în filme precum Lawrence of Arabia, The Lion in Winter și My Favorite Year. Munca sa i-a adus opt nominalizări la Premiile Academiei, iar în 2003 a primit un premiu pentru întreaga activitate de la Academia de Arte și Științe Cinematografice.
Peter O’Toole, antrenor de cricket, aduce succes echipei
– Peter O’Toole a fost un actor de mare renume, dar avea și o pasiune pentru cricket. În 1997, și-a dus dragostea pentru sport la un alt nivel, antrenând o echipă profesionistă de cricket. A fost foarte respectat pentru cunoștințele sale despre joc și pentru capacitatea sa de a motiva și inspira jucătorii. Stilul său de antrenor a fost unic și a reușit să scoată tot ce e mai bun din echipă, conducându-i către succes.
Peter O’Toole: în rolul a trei regi, trei roluri regale
– De-a lungul carierei sale ilustre, Peter O’Toole a interpretat rolul a trei regi, unul dintre ei fiind portretizat de două ori. A jucat pentru prima dată rolul regelui Henric al II-lea în clasicul „Leul în iarnă” (1968), și a reluat rolul în filmul omonim de televiziune din 2003. De asemenea, a jucat rolul Regelui Cekya în filmul din 1981, „The Stunt Man”, și al Regelui Priam în epopeea din 2004, „Troia”. Performanțele sale în rolul acestor trei regi i-au cimentat moștenirea ca unul dintre cei mai mari actori ai tuturor timpurilor.
Peter O’Toole nominalizat la Oscar
– Peter O’Toole a fost nominalizat la premiul Oscar la categoria Cel mai bun actor de 8 ori, dar, în ciuda numeroaselor sale încercări, nu a reușit niciodată să ia acasă râvnitul premiu. Nominalizările sale se întind din 1962 până în 2006 și includ rolurile sale în Lawrence of Arabia, Becket, The Lion in Winter, Goodbye, Mr. Chips, The Ruling Class, The Stunt Man și My Favorite Year.
Legendarul actor Peter O’Toole îl citează pe actorul Eric Porter (Soames din Forsyte Saga)
– Legendarul actor Peter O’Toole l-a citat pe Eric Porter drept actorul care a avut cea mai profundă influență asupra carierei sale. O’Toole a lăudat capacitatea lui Porter de a aduce o profunzime unică și un realism spectacolelor sale. O’Toole a spus că performanțele lui Porter au reprezentat o sursă de inspirație pentru el de-a lungul carierei sale și că l-a privit întotdeauna pe Porter ca pe un model de urmat.
Peter O’Toole și-a fracturat șoldul
– În 2006, în timp ce filma „Venus”, Peter O’Toole a suferit un accident grav când și-a fracturat șoldul. Acest incident nefericit l-a făcut să lipsească de pe platoul de filmare timp de trei săptămâni.
Peter O’Toole: Un actor îndrăzneț care a refuzat titlul de cavaler
– În 1987, lui Peter O’Toole i s-a oferit titlul de cavaler, dar a refuzat această onoare din motive politice. Aceasta a fost o mișcare îndrăzneață din partea actorului, care atinsese deja faimă internațională pentru rolurile sale în filme precum Lawrence of Arabia și The Lion in Winter. În ciuda refuzului său, O’Toole a fost încă recunoscut pentru contribuția sa în arta teatrală și cinematografică, primind un premiu onorific al Academiei în 2003.
Peter O’Toole purta șosete verzi în fiecare zi pentru a-i aduce noroc
– Peter O’Toole este cunoscut pentru natura sa superstițioasă, iar unul dintre obiceiurile sale cele mai ciudate era că purta zilnic șosete verzi. Acesta era considerat a fi un act superstițios, deoarece el crede că îi aduce noroc. A fost văzut purtând șosete verzi pe covorul roșu, în interviuri și chiar pe platourile de filmare. Acest obicei, care a devenit sinonim cu actorul, a fost unul pe care l-a păstrat toată viața.
May be a black-and-white image of 2 people