Muzica adevărată, capodopere

N-am nimic cu nimeni, iar acest articol este pentru acei care n-au suportat emisiunile de Revelion de la posturile naționale, în care s-au auzit la greu manele. Manele, și nu de bună calitate. Pentru aceia care au rămas în lumea de aur a muzicii autentice, pentru cei anacronici romantici ai vremurilor de aur.

Ornella Vanoni este o cântăreață, actriță și prezentatoare TV italiană, născută pe 22 septembrie 1934, în Milano, Italia. Este recunoscută pentru vocea sa unică și pentru contribuțiile sale semnificative în muzica italiană.

Cariera ei muzicală a început în anii ’60, când a devenit cunoscută în Italia prin interpretarea de jazz și bossa nova. Ornella a avut o afinitate pentru muzica braziliană, colaborând cu artiști precum Vinícius de Moraes și Toquinho, fapt care a influențat profund stilul ei muzical.

Unul dintre cele mai mari succese ale ei este melodia „L’appuntamento”, lansată în 1970. Această piesă a devenit un hit internațional și a fost inclusă în coloana sonoră a filmului „Ocean’s Twelve”. De asemenea, este cunoscută pentru piese precum „Senza Fine” și „Dettagli”, care au devenit clasice în repertoriul muzicii italiene.

Ornella vanoni (pinterest.com)

Mari iubiri

Una dintre relațiile cele mai mediatizate a fost cu actorul și regizorul italian Franco Califano. Relația lor a fost intensă și, deși a durat un timp relativ scurt, a lăsat o impresie profundă asupra ambilor. O altă relație importantă a fost cu compozitorul și cantautorul Lucio Battisti. Deși detaliile acestei relații sunt mai puțin cunoscute, se știe că au colaborat profesional și au dezvoltat o legătură puternică.

De asemenea, Ornella Vanoni a avut o relație cu scriitorul și poetul brazilian Vinícius de Moraes. Această legătură a fost nu doar romantică, ci și una creativă, influențând profund stilul muzical al Ornellei și introducând-o în lumea muzicii bossa nova.

Poezie și multă iubire

Vinícius de Moraes, născut la 19 octombrie 1913 în Rio de Janeiro și decedat la 9 iulie 1980, a fost un poet, dramaturg, jurnalist, diplomat și muzician brazilian, fiind o figură emblematică în dezvoltarea muzicii bossa nova. A avut o influență profundă în cultura braziliană și mondială prin creațiile sale artistice.

De Moraes și-a început cariera ca poet și scriitor, devenind cunoscut în Brazilia pentru poezia sa sensibilă și emoționantă. A absolvit Facultatea de Drept și a lucrat ca diplomat, ceea ce i-a permis să călătorească în întreaga lume. Interesul său profund pentru muzică și-a găsit expresia în colaborările cu compozitori și muzicieni de seamă precum Antônio Carlos Jobim, cu care a scris câteva dintre cele mai cunoscute și iubite piese de bossa nova. Printre cele mai renumite lucrări ale lor se numără „Garota de Ipanema” („Fata din Ipanema”) și „Chega de Saudade”, piese care au devenit emblematice pentru genul bossa nova.

Ascultați LA FUSA

Vinícius de Moraes a fost un pionier al acestui stil muzical, combinând ritmurile tradiționale braziliene cu influențe din jazz și alte genuri muzicale internaționale. Stilul său liric și melodiile sale au influențat profund muzica braziliană și au contribuit la popularizarea bossa nova în întreaga lume. De Moraes a fost, de asemenea, cunoscut pentru stilul său de viață boem și pentru numeroasele sale căsătorii. Personalitatea sa carismatică și talentul său artistic l-au transformat într-o figură iubită și respectată în cultura braziliană.

După moartea sa în 1980, Vinícius de Moraes a lăsat în urmă un moștenire culturală vastă, fiind adesea amintit și celebrat ca unul dintre cei mai mari poeți și muzicieni ai Braziliei.

O carieră impresionantă

Pe lângă cariera muzicală, Ornella Vanoni a avut și roluri în teatru și film, demonstrând o versatilitate impresionantă ca artistă. De-a lungul carierei, a colaborat cu mulți artiști renumiți și a primit numeroase premii și recunoașteri pentru contribuțiile sale în industria muzicală.

Giorgio Albertazzi și Ornella Vanoni au avut o colaborare profesională și o prietenie pe care istoria artei a reținut-o. În calitate de personalități proeminente în lumea artei italiene, au avut ocazia să lucreze împreună și să participe la evenimente culturale. Una dintre colaborările lor cele mai notabile a fost în teatru. Albertazzi, fiind un actor și regizor de teatru consacrat, și Vanoni, cu talentul său vocal și prezența scenică, au avut ocazia să îmbine teatrul cu muzica. Prin aceste colaborări, ei au reușit să creeze spectacole unice, care combină dramaturgia cu muzica.

În plus, datorită staturii lor în lumea artistică italiană, Albertazzi și Vanoni au fost adesea invitați la aceleași evenimente culturale și sociale, ceea ce le-a permis să dezvolte o relație profesională și o prietenie de-a lungul anilor.

Ornella Vanoni este de asemenea cunoscută pentru personalitatea sa carismatică și pentru implicarea în diverse cauze sociale și umanitare. Ea rămâne o figură emblematică în cultura italiană, fiind apreciată nu doar pentru talentul său muzical, dar și pentru contribuțiile culturale și sociale.

Leonard Cohen – Dance me to the end of love