Andie MacDowell, fashion icon și cunoscută actriță a anilor ’80 și ’90 și fiica ei, Margaret Qualley, fostă balerină și talentată actriță a ultimilor ani sunt dovada vie că moștenirea genetică bună combinată cu muncă și dăruire dau rezultatele așteptate de publicul avid de frumos.

Așa mamă, așa fiică! Cu o podoabă capilară superbă, privire blândă, de căprioară, buze senzuale și un trup sculptat, înalt și zvelt, Andie MacDowell a intrat în atenția publicului ca model, prin colaborarea cu prestigioasa revistă Vogue.

Născută în Carolina de Sud, în 1979 s-a mutat la New York pentru a urma o carieră de model. Avea 21 de ani și tocmai semnase un contract cu agenția Elite. A continuat să apară la începutul anilor ’80 în campanii publicitare pentru parfumurile Yves Saint Laurent, Vassarette și Armani. După o serie de reclame pentru jeanșii Calvin Klein pe panouri publicitare plasate în Times Square din New York și difuzate pe posturile naționale de televiziune, a atras atenția Hollywood-ului unde a primit primul rol în într-un film în 1984.

A urmat cariera de model (care femeie poate să uite reclamele la produsele cosmetice de la L’Oreal difuzate și în România ?) înainte de următorul rol important în Sex, minciuni și casete video (1989) în regia lui Steven Soderbergh, unde i-a avut parteneri pe Peter Gallagher, James Spader și Laura San Giacomo. Pelicula a obținut premiul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes.

Andie MacDowell, Cannes, 2023. Rochie creată de Elie Saab.

În Green Card (1990), o comedie romantică în regia lui Peter Weir, îl are partener pe Gerard Depardieu, într-un neuitat rol al unui francez doritor de rezidență în Statele Unite, printr-o căsătorie de conveniență. Pentru rol Andie a primit prima nominalizare la premiile Golden Globe.

El are nevoie de ea pentru green card, ea are nevoie de el pentru a putea închiria apartamentul de vis din Manhattan. Ambii sunt supuși interogatoriului de către funcționarii Serviciului de Imigrare și Naturalizare. Pe măsură ce se cunosc mai bine constată că sunt cât se poate de diferiți: el e un tip neglijent, cu un temperament vulcanic, fumător și mare amator de carne roșie, pe când ea e crispată și rece, obsedată de balconul cu plante pe care îl deține, vegetariană și preocupată de protejarea mediului. Cu autoritățile nu-i de glumit. Planul lor de a juca rolul de soți îndrăgostiți eșuează și el urmează să fie deportat în Franța tocmai când cei doi se îndrăgostesc cu adevărat unul de celălalt…

În 1993 i-a dat replica lui Bill Murray în comedia dulce-amăruie Groundhog Day/ Ziua cârtiței. Andie MacDowell este Rita, un producător de televiziune local care, prin iubirea ce a declanșat-o în sufletul lui Phil, prezentatorul rubricii meteo, obligat să retrăiască aceeași zi de 2 februarie printr-o ciudată buclă temporală, îl salvează de la acest coșmar. Ziua i se repetă obsesiv până când Phil se trezește într-o buuuună dimineață alături de Rita pe data de 3 februarie, vraja s-a spulberat …

Patru căsătorii și o înmormântare/ Four Weddings and a Funeral (1994) în regia lui Mike Newell a fost una din revelațiile anului cinematografic 1994. Burlacul Charles, interpretat de Hugh Grant, este un fermecător britanic care participă la nunțile unor prieteni în calitate de cavaler de onoare, dar nu simte că momentul ar fi sosit și pentru el până când o întâlnește și reîntâlnește (întâmplător?!) pe americanca Carrie, o femeie nonconformistă și dezinvoltă, interpretată de Andie MacDowell. Doar cuplul gay din rândul prietenilor lui pare a-și fi găsit fericirea, dar nici ei, pe fondul unui brusc atac de cord al unuia dintre parteneri. Doar e vorba și de o înmormântare, nu?

În 1986, Andie McDowell se căsătorea cu modelul Paul Qualley pe care îl întâlnise în timpul unor ședințe foto pentru Gap. Mariajul a durat 13 ani și au rezultat trei copii: două fiice, ambele actrițe și un fiu care trăiește departe de ochii publicului. Mezina, Margaret, a moștenit trăsăturile tatălui și talentul mamei. A urmat drumul mamei sale, începându cu baletul, continuând cu modelingul și apoi cu debutul în film. Ca model a lucrat pentru Valentino și Chanel și a pozat pentru Vogue sau Vanity Fair. A jucat alături de Brad Pitt, în regia lui Quentin Tarantino în A fost odată la Hollywood/ Once upon a Time in Hollywood. 

Mamă și fiică pe ecran/ Mamă și fiică în viața reală

Anul 2021 le-a adus pe Andie MacDowell și Margaret Qualley împreună pe micul ecran în serialul de televiziune difuzat pe Netflix – Maid/Menajera. Povestea se bazează pe memoriile Stephaniei Land – Menajera: muncă grea, bani puțini și dorința unei mame de a supraviețui. Margaret este Alexandra, o tânără mamă abuzată, provenită dintr-un mediu defavorizat, care luptă din răsputeri și lucrează ca menajeră în familiile celor bogați pentru a-și întreține fiica. Serialul este despre perpetuarea abuzurilor în familii: copii crescuți de părinți alcoolici și trauma transgenerațională, despre lanțuri care, în cele din urmă, se pot rupe.

Andie MacDowell a crescut cu o mamă alcoolică, astfel încât personajului interpretat de ea, cel al mamei cu probleme de instabilitate mentală, i-a adăugat și o notă autobiografică.

foto tumblr.com

Citește și Măreția și decăderea temporară a unui star