Căpitanul Jack Sparrow din cunoscuta serie de filme de aventuri „Pirații din Caraibe”, alias Johnny Depp, s-a aflat până de curând pe marginea unei prăpăstii. Divorțul de actrița Amber Heard a alimentat paginile publicațiilor tabloide până în punctul în care i-a amenințat viitorul carierei de peste 35 de ani în industria filmului. Un verdict favorabil acordat recent în instanță ar putea reabilita imaginea publică a unuia dintre cei mai carismatici actori ai lumii din ultimele patru decenii. Indiferent de rezultatul final al nefericitului scandal domestic unde a fost protagonist, Johnny Depp va rămâne în memoria cinefililor prin bogăția și diversitatea rolurilor interpretate sub bagheta regizorală a unor maeștri internaționali precum: Oliver Stone, Emir Kusturica, Lasse Hallstrom, Roman Polanski.

După câteva roluri minore în anii ’80, întâlnirea cu regizorul Tim Burton, specializat în filme fantasy și horror, i-a dat ocazia de a întruchipa personaje stranii, aparte, de neuitat. În 1990 a interpretat rolul principal din pelicula „Edward Scissorhands/ Edward-mâini de foarfece”, o poveste ieșită din comun despre un umanoid artificial, o creatură neterminată care avea tăișuri de foarfece în loc de mâini și, deși era o apariție terifiantă, avea un suflet de aur. Parteneră i-a fost Winona Ryder, o tânără debutantă de 18 ani. Împreună au format timp de câțiva ani unul dintre cele mai frumoase cupluri de tineri actori ai anilor ’90. Winona a depus mărturie favorabilă în instanță pentru Johnny, în urma acuzațiilor de violență care i s-au adus la adresa soției.

În 1993 regizorul de origine sârbă, Emir Kusturica, cunoscut publicului internațional prin filmele premiate cu Palme D’Or: Când tata e plecat în călătorie de afaceri și Underground a mizat pe Johnny Depp pentru rolul principal din „Arizona Dream/ Căutătorul de vise” – o comedie/dramă suprarealistă. Depp este Axel, un tânăr care lucrează pe un pescador din New York și care visează obsedant un pescar eschimos. Unchiul său, un dealer de mașini Cadillac (Jerry Lewis) încearcă în zadar să-l convingă să se întoarcă în Arizona natală și să-i preia afacerea. În tabloul bizar apar și o mamă (Faye Dunaway) cu o fiică vitregă (Lili Taylor) atrase simultan de Axel. Filmul beneficiază de coloana sonoră a lui Goran Bregovic, ca mai toate filmele marca Kusturica.

În același an Depp a interpretat rolul lui Gilbert Grape, un tânăr de 24 de ani, angajat la un magazin alimentar local, nevoit să preia rolul de tată într-o familie disfuncțională formată dintr-o mamă obeză, un frate cu o debilitate mintală (Leonardo DiCaprio) și două surori. Viața grea îi este condimentată de o aventură cu o femeie mai în vârstă, căsătorită, dar la apariția insolită în oraș a tinerei Becky (Juliette Lewis) viața i se schimbă radical. Filmul „What’s eating Gilbert Grape/ Ce îl frământă pe Gilbert Grape” în regia lui Lasse Hallstrom este o dramă despre maturizare.

Prietenia pe care a dezvoltat-o cu regizorul Tim Burton l-a atras în următorul proiect al acestuia, biopicul „Ed Wood”, ce aduce pe ecran anii cei mai prolifici ai unui regizor obscur din anii ’50, specializat mai ales pe filme SF și horror și prietenia lui cu actorul Bela Lugosi, celebrul interpret al contelui Dracula.

Doamnelor și … domnilor, cine poate uita filmul „Don Juan de Marco” cu un Johnny Depp atât de convingător în rolul legendarului seducător încât l-a convins până și pe Marlon Brando? Pe fundalul sonor al piesei „Have You Ever Really Loved a Woman” în interpretarea lui Bryan Adams, se derulează povestea tânărului new-york-ez de 21 de ani, John Arnold DeMarco, costumat ca Zorro și care se pretinde a fi Don Juan. Medicul psihiatru interpretat de Marlon Brando este solicitat pentru a-l împiedica pe tânărul veșnic îndrăgostit să-și pună capăt zilelor din cauza deziluziei în iubire. Băiatul este internat într-un spital de boli mintale, iar medicul care se apropie de vârsta pensionării insistă să fie el cel care să-l trateze, ca o ultimă provocare profesională. Filmul i-a dat ocazia lui Johnny Depp să lucreze cu Brando, unul dintre idolii săi din adolescență.

Sunt doar patru întrebări de valoare în viață. Ce este sacru? Din ce este făcut spiritul? Pentru ce merită să trăiești și pentru ce merită să mori? Răspunsul la fiecare din ele este același: numai dragostea.

Anul 1997 îl găsește în compania lui Al Pacino și în regia lui Mike Newell în „Donnie Brasco” unde interpretează rolul unui agent FBI sub acoperire, înfiltrat în mafia din New York-ul anilor ’70, clanul Bonanno, sub numele de cod Donnie Brasco. Filmul, ca și multe altele de gen, este bazat pe povestea reală a lui Joseph D. Pistone, un fost agent FBI de origine italiană.

Colaborează din nou cu regizorul Lasse Hallstrom în anul 2000 pentru filmul Chocolat.

Anul 2003 marchează debutul seriei de mare succes comercial „Pirații din Caraibe” în regia lui Gore Verbinski. Primul film cu subtitlul „Blestemul perlei negre” a fost produs de studiourile Walt Disney și se bazează pe tunelul „întunecat” omonim, prezent în toate parcurile Disney din lume. Turiștii care „călătoresc” în tunel au parte de o poveste despre o bandă de pirați din îndepărtatele Indii de Vest din jurul Mării Caraibelor, din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, presărată cu diferite aventuri care mai de care mai spectaculoase. Firul narativ al filmului îl urmărește pe piratul Jack Sparrow (Depp) și fierarul Will Turner (Orlando Bloom) în încercarea lor de a o salva pe frumoasa Elisabeth Swann (Keira Knightley) care fusese răpită prin „blestemul perlei negre.”

Seria a continuat cu „Cufărul omului mort” (2006), „La sfârșitul lumii” (2007), „Pe ape și mai tulburi” (2011), „Morții nu spun povești” (2017).

Spiritul ludic al lui Johnny (care devenise între timp și tată) l-a canalizat în anul 2004 înspre drama „Finding Neverland” în regia lui Marc Forster. Depp dă viață scriitorului J. M. Barrie, înnobilat în anul 1913 de către regele Angliei cu titlul de baronet, creatorul personajului și al mitului derivat din el, Peter Pan. Pentru rol a fost nominalizat la premiul Oscar. Cu o distribuție de zile mari care îi include pe Kate Winslet, Julie Christie și Dustin Hoffman și într-un decor de vis îl vedem pe tânărul scriitor în căutarea inspirației pierdute. Întâlnirea cu Sylvia Llewelyn Davies, o aristocrată britanică văduvă și mamă a patru băieți produce declicul pe care-l aștepta. Băieții Sylviei, cu care dezvoltă o relație platonică, devin sursă de inspirație pentru crearea unuia dintre cele mai cunoscute personaje din literatura universală. Moartea timpurie a Sylviei îi lasă pe băieți și mai îndurerați; dar dorința ei de a-și lăsa copiii în grija mamei sale și a lui J. M. Barrie îi este îndeplinită.

J. M. Barrie și Peter Llewelyn Davies

J. M. Barrie și Peter Llewelyn Davies

Actorul a afirmat și a dovedit în repetate rânduri cât de mult își iubește cei doi copii și prin rolurile sale din filmele adresate lor. „Charlie și fabrica de ciocolată” (2005) este o fantezie muzicală în regia lui Tim Burton cu un scenariu bazat pe cunoscutul roman omonim pentru copii al lui Roald Dahl. Charlie este un băiețel sărac și iubitor care câștigă un concurs alături de alți patru copii și este recompensat cu un tur prin fabrica de ciocolată a lui Willy Wonka (Depp).

În rolul lui J. M. Barrie

În rolul lui J. M. Barrie

Johnny Depp a interpretat numeroase alte roluri principale sau secundare, în registre complet diferite: dramă, comedie, fantasy, thriller, horror, biografice. A fost nominalizat de mai multe ori la premiile Oscar, Globul de Aur, BAFTA pentru cel mai bun actor. A bifat și nominalizări pentru cea mai proastă interpretare: Zmeura de Aur.

„Johnny e una dintre cele mai neînțelese ființe de pe planetă” – a spus actorul Martin Landau, partenerul său din pelicula „Ed Wood”, în condițiile în care excentricitățile sale sunt bine cunoscute de opinia publică.

Procesul de divorț cu actrița Amber Heard a demarat în 2016 și este încă în desfășurare. Scandalul mediatic declanșat mai ales de tabloidul britanic „The Sun”, care a dus o campanie de defăimare a imaginii lui, a avut un ecou nedorit asupra echipelor de producători ai seriilor „Fantastic Beasts/ Animale fantastice”  și „Pirații din Caraibe„. Vanessa Paradis, fosta parteneră de viață și mama celor doi copii, a depus și ea mărturie în instanță în favoarea actorului, iar fiica lor, Lily Rose Depp, prin mesaje și imagini în social-media. În ultimele săptămâni, balanța dreptății începe treptat să incline în favoarea lui Johnny Depp.

Later edit:

Iulie 22, 2023. Depp este găsit inconștient în camera de hotel din Budapesta, cauzele sunt (încă) incerte. Este al doilea concert amânat al trupei ”Hollywood Vampires” în Europa. Se prevăd nori la orizont? Cât de mare poate fi prețul celebrității?