Catedrala Notre Dame de Paris a fost construită pe ruinele unui templu dedicat zeului Jupiter, iar în jurul anului 1710 s-au găsit piese ale altarului sacrificial închinat divinității. Începută în 1163 sub protectoratul Papei Alexandru al III-lea, a fost ridicată de-a lungul a două secole, la propunerea cardinalului Maurice de Sully. Arhitectura gotică franțuzească, cu două turnuri inegale (cel din nord fiind mai mare), ferestre rotunde (rose windows) cu diametru de peste 10 metri, vitraliile datând încă din secolul al XIII-lea, catedrala este una din cele mai vizitate locuri istorice din lume. Câteva date pe care le găsim la primul click pe Google.
De aici lipsește însă umanitatea, care s-a transfigurat de câteva ore bune, trecând prin toate stările posibile: șoc, groază, disperare, revoltă împotriva destinului, a timpului și a oamenilor care sunt neputincioși în situații-limită, până la speranță și resemnare. Scriind la articolul Notre Dame în flăcări, am avut senzația vie de arsură a palmelor, a minții și a sufletului. Undeva, mai presus de noi, stă hazardul, accidentul. Ne-am amintit de vorbele lui Quasimodo, celebrul personaj: „Trăim pe o bucată de pământ atinşi de raze de soare, dar se face aşa repede seară…” În Paris, seara trecută a însemnat nori grei de cenușă, flăcări imense ca și când un rug enorm s-ar fi înălțat spre cer, fum înnăbușitor și gust amar, de lacrimi grele.
Acum se stabilesc daunele, proporția dezastrului și se caută explicații. Ele nu mai servesc acum, când răul a fost produs. Omenirea s-a repliat și își trage sufletul, căutând soluții. După mesajele de compasiune și solidaritate, urmează măsurile de salvare a acestui edificiu atât de important în istoria europeană, în arta și credințele ei.
Donații se pot face accesând linkul aici.
De asemenea, pe pagina proprie a catedralei, aici.
În 16 aprilie, după incendiul catastrofal început la orele 18.30 în seara dinainte, veștile curg neîntrerupt.
„Focul a fost stins în mare proporție, dar există încă focare mici. Procesul de răcire este în plină desfășurare. Riscul de incendiu este acum eliminat”, a afirmat secretarul de stat, Laurent Nunez, la nouă ore după izbucnirea deflagrației.
„Este într-adevăr foarte trist, cel mai trist lucru pe care l-am trăit vreodată”, spune Sam Ogden, turist venit din Marea Britanie. Pe străzi se cânta Ave Maria, iar oamenii, în genunchi, se rugau cu voce tremurândă. Era prea mult pentru înțelegerea umană, prea mare povară sufletului, prea multe întrebări dintr-o dată. Va rămâne, această dată – 15 aprilie 2019 – drept ziua unui „tragic accident”, după cum se afirmă, pe surse, de către procurorii desemnați cu anchetarea cauzelor incendiului. Orice suspiciune de atac terorist a fost exclusă.
O curiozitate: Odată cu izbucnirea incendiului la Notre Dame s-a produs și un accident asemănător la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, declarată al treilea loc sfânt din țara aceasta. Focul a fost însă mult mai mic, iar situația a fost pusă sub control în scurt timp.
Președintele Macron a declarat, cu câteva ore în urmă, că răul cel mare a trecut, dar a avertizat faptul că incendiul ar putea sa mai continue câteva zile, afirmând: „lupta nu este in totalitate câștigată”. El a lăudat curajul și profesionalismul pompierilor.
„Vă spun tuturor, în această seară, că vom reconstrui această catedrală împreună. Face parte din destinul Franței, și o vom face în următorii ani. Îmncepând de mâine, s-a deschis o campanie de donații, care se va extinde și peste granițe.”
Secretarul general al ONU Antonio Guterres și-a exprimat sentimentele groază care i-au fost provocate de pozele din Paris de pe twitter.
Audrey Azoulay , directorul general UNESCO: „UNESCO este alături de Franța pentru a salva si reabilita acest patrimoniu neprețuit “
Barrack Obama: „Notre Dame este una dintre cele mai mari valori din lume, iar în aceste momente de doliu, gândurile noastre se îndreaptă către poporul francez. Este în natura umană să plângem când vedem că se pierde istoria, dar, de asemenea, în natura noastră stă și puterea de a reconstrui pentru ziua de mâine cât de mult putem.”
Având în vedere faptul că numeroși muncitori au contribuit la construcția catedralei, fiecare detaliu arhitectural trimite la un concept unic de design. În dimineața acesta s-au lansat operațiuni de estimare a daunelor, având în vedere fondul uriaș al vestigiilor istorice și al podoabelor de preț din interior. O veste bună: celebra orgă din Notre Dame, una dintre cele mai mari și mai importante din lume, alcătuită din 8.000 de tuburi, a rămas intactă, ca și altarul și marea cruce din interior, a declarat primarul Parisului, Anne Hidalgo.
După cum anunțase Emmanuel Macron de dimineață, s-au lansat mai multe campanii internaționale de strângere de fonduri. Cele mai prompte contribuții vin de la soțul actriței Salma Hayek, Francois-Henri Pinault, patronul unui grup în care intră Saint Laurent, Alexander McQuuen și Gucci, care a donat 100 de milioane de euro, apoi Bernard Arnault, proprietarul firmei Louis Vuitton, va dona 200 milioane. (AFP)
Iar campania abia a început.
Să nu uităm: „Solidaritatea a fost mişcarea care a schimbat direcţia istoriei.” (Jeane Kirkpatrick)
Licențiată în Filologie, Andra Tischer trăiește în Sibiu, fiind profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu. A colaborat în cadrul Cercului Literar de la Cluj cu analize critice asupra creațiilor membrilor grupării, publicate în volume antologice, publică poezie în revistele Cenaclul de la Păltiniș, Confluențe.org, Logos și Agape (Timișoara), revista ”Singur” (Târgoviște), Melidonium (Roman, Neamț). Din 2015 până în 2017 a fost Secretar general de redacție la revista online Literatura de Azi. Publică volumul de poezii „Legi nescrise” în aprilie, 2018, la editura Armanis din Sibiu. Convinsă că salvarea ființei umane stă în iubire și în artă, capabilă să transfigureze orice fel de realitate, până și cea mai sordidă, Andra Tischer e o umanistă prin excelență, această vocație fiind cartea de vizită pe care și-a asumat-o tranșant cu fiecare ocazie.