1889 a fost, pe departe, anul cel mai pustietor pentru literatura română, aflată într-o perioadă de avânt și prolifică deschidere spre modernitate, datorită lui Titu Maiorescu și cenaclului literar „Junimea” pe care îl înființase la Iași în 1863. În „Convorbiri literare”, organul de presă pe care îl lansaseră cu 4 ani mai târziu, prin aportul financiar al membrilor grupării, erau publicați cei mai de seamă reprezentanți a ceea ce, în lecțiile de școală, poartă numele de „Epoca Marilor Clasici” (preferăm scrierea cu majusculă, datorită importanței scriitorilor care se regăsesc aici: Ion Creangă, Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, I. Slavici, Maiorescu însuși etc).
În 16 iunie dimineața, în jurul orelor 4 (nu se știe exact, pentru că poetul era singur – singurătatea aceea din versurile lui nu era deloc întâmplătoare și nicidecum o obsesie pur stilistică, ci o coordonată existențială), la Sanatoriul Dr. Șuțu (care îl tratase cu mercur, într-o cantitate mult peste recomandările medicale), Eminescu cere un pahar cu lapte, care i-a fost întins printr-un geamlâc de omul de serviviu, apoi se stingea într-o liniște nocturnă desăvârșită. Împlinise 39 de ani, trecuse prin diferite slujbe de-a lungul cărora cunoscuse mizeria umană, întâlnise oameni corupți până în măduva oaselor care jucau rol de Albă-ca-Zăpada (cum se întâmplă dintotdeauna), fusese acuzat de multe păcate, inclusiv de cel de a fi trăit o iubire nedemnă de marele lui suflet. Maiorescu îi atrăsese atenția de multe ori, întorcându-l din drumul spre o căsătorie care, spuneau gurile rele, „l-ar fi aruncat în brațele nefericirii.” Citiți „Mite. Bălăuca”, romanul lui E. Lovinescu, ca să pătrundeți mai bine adevărul faptelor.
Din momentul declanșării bolii, cu crize tot mai dese, relația cu Veronica Micle, „îngerul blond cu priviri albastre”, s-a deteriorat din ce în ce mai mult, nu doar din cauza depărtării geografice, dar și sufletești, interdicțiilor puse de Henrietta de a-l vizita, momentelor lui de înstrăinare de sine…
În 17 iunie, într-o sâmbătă ploioasă, la cimitirul Bellu, în București, Emin – cum îi spunea Veronica – s-a reîntors în pământul care l-a adăpostit în pacea lui cea rece. Cortegiul funerar a fost urmat de o doamnă „în cupeu”, despre care și astăzi lumea se întreabă cine a fost. Avea 39 de ani.
După alte trei zile, Veronica îi scria Smarei Gârbea: „Trebuie să-ți anunț cu toată părerea de rău moartea și chiar îngropăciunea lui Eminescu. Prin o fatală coincidență, tocmai în ziua în care el murise, eu, fără să știu, am scris versuri pe tema ”ce n-ar da un mort din groapă”, și pe care le-am și publicat în „România”; gândește-te, de un an de zile n-am făcut un vers cât de infim și în ziua aceea m-au cuprins un fel de friguri și în 20 de minute a fost făcută. După părerea multora este frumoasă, am să ți-o trimit și ție.”
Poezia poartă titlul: „Raze de lună – Lui” și a fost publicată în 20 iunie 1889 în revista „România”.
Licențiată în Filologie, Andra Tischer trăiește în Sibiu, fiind profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu. A colaborat în cadrul Cercului Literar de la Cluj cu analize critice asupra creațiilor membrilor grupării, publicate în volume antologice, publică poezie în revistele Cenaclul de la Păltiniș, Confluențe.org, Logos și Agape (Timișoara), revista ”Singur” (Târgoviște), Melidonium (Roman, Neamț). Din 2015 până în 2017 a fost Secretar general de redacție la revista online Literatura de Azi. Publică volumul de poezii „Legi nescrise” în aprilie, 2018, la editura Armanis din Sibiu. Convinsă că salvarea ființei umane stă în iubire și în artă, capabilă să transfigureze orice fel de realitate, până și cea mai sordidă, Andra Tischer e o umanistă prin excelență, această vocație fiind cartea de vizită pe care și-a asumat-o tranșant cu fiecare ocazie.