Gheorghe Sion George Sion (n. 18 mai 1821, Hârsova, judeţul Vaslui – d. 1 octombrie 1892, Bucureşti)
Dacă nu s-ar fi gândit să-și scrie memoriile – proza memorialistică intitulată ”Suvenire contimpurane”, 1888, remarcabilă prin culoarea și fluența evocării, cuprinde portrete memorabile și pitorești, descrieri de atmosferă, episoade melodramatice sau istorisiri cu caracter anecdotic -, de pe urma lui Gheorghe Sion n-ar fi supraviețuit decât vreo cîteva poezii, printre care și ”Plugușorul”, despre care mai toată lumea crede că e un colind anonim.
În conștiința populară au rămas vii versurile poeziei ”Limba românească”.
Limba românească
Mult e dulce şi frumoasă
Limba ce-o vorbim,
Altă limbă-armonioasă
Ca ea nu găsim.
Saltă inima-n plăcere
Când o ascultăm,
Şi pe buze-aduce miere
Când o cuvântăm.
Românaşul o iubeşte
Ca sufletul său,
Vorbiţi, scrieţi româneşte,
Pentru Dumnezeu.
Fraţi ce-n dulcea Românie
Naşteţi şi muriţi
Şi-n lumina ei cea vie
Dulce vietuiţi!
De ce limba românească
Să n-o cultivăm?
Au voiţi ca să roşească
Ţărna ce călcăm?
Limba, ţara, vorbe sfinte
La strămoşi erau;
Vorbiţi, scrieţi româneşte,
Pentru Dumnezeu!
Gheorghe Sion alias George Sion a fost scriitor, poet, revoluţionar paşoptist și membru al Academiei Române.
În 1848 a luat parte activă la mișcarea revoluționară din Moldova, de aceea a fost exilat. După multe peripeții Gheorghe Sion reușește – cu ajutorul prietenilor săi să treacă în Muntenia, apoi în Transilvania, la Brașov.
În Transilvania i-a cunoscut pe George Barițiu, Simion Bărnuțiu, Aron Pumnul și Andrei Mureșanu. După ce a participat la adunarea de pe Câmpia Libertății de la Blaj, din 3/15 mai 1848, a trecut în Bucovina, unde a cunoscut familia Hurmuzachi. Aceștia primeau cu multă dragoste pe emigranții moldoveni, la moșia lor Cernauca.
Reîntorcându-se la Iași, Gheorghe Sion a luat parte la toate mișcările unioniste care au dus la Unirea Principatelor. În anul 1855 este numit arhivist al Statului și i se dă spre conducere Arhiva Statului din Iași (Gh. Ungureanu, Op.cit., p.132).
În perioada 1860-1862 a scos ”Revista Carpaților”. Împreună cu V. A. Urechia a scos revista „Transacțiuni literare și științifice” (1872).
A scris versuri și piese de teatru fără o valoare deosebită. Temele din poezia sa sunt cele comune în lirica epocii: patriotismul, refuzul opresiunii, satira venalității, a abuzurilor etc.
A tradus din clasicii și romanticii francezi. Au rămas în conștiința populară versuri scrise de Sion, precum ”Mult e dulce și frumoasă / limba ce-o vorbim” sau ”Astăzi anul se-nnoiește / Plugușorul se pornește”, cuprinse în volumul intitulat ”Din poesiile lui George Sion” tipărit în anul 1857 la Tipografia Națională a lui Iosif Romanov.
Pentru carențe de cultură literară și incontinență lirică, Gheorghe Sion a fost una dintre victimele lui Titu Maiorescu din Beția de cuvinte (articol subintitulat “Studiu de patologie literară”, scris și publicat în 1873 în „Revista Contimporană”).
A fost secretar general al Societății Academice Române și, ulterior, vicepreședinte al Academiei Române.
foto https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Sion
Aș vrea să mă laud că sunt doctor la Spitalul de Doruri Cronice. Dar nu pot. Pentru că sunt doar un portar, biet portar. Tot ce fac este să le notez, febril, intrările și ieșirile, când și cum bântuie ele. Sunt lipsite de orice respect, nici măcar nu folosesc poarta, trec așa, pur și simplu, prin mine.
De când, însă, geamurile gheretei s-au spart și prin acoperiș răzbește ploaia, am dat bir cu fugiții. Sunt acum, și eu, un Dor.