Moș Crăciun cu plete dalbe a sosit de prin nămeți. Și aduce daruri multe, la fetițe și băieți. Moș Crăciun, Moș Crăciuuuuun …
Moș Crăciun sosea pentru copiii de altădată și prin intermediul unor reviste cu poezii, povestiri și ilustrații de o valoare artistică rară pentru zilele noastre.
„Revista Lumea Copiilor a fost cea mai bună revistă pentru copii pe care a avut-o vreodată presa românească.” (Dinu Roco, avocat și ziarist)
„Farmecul acelei „petite histoire” a orașului de altădată, pe când era mai mic, mai curat și mai onorabil. Nimic senzațional, nimic scandalos – doar o carte, simplu spus, admirabilă. Pentru că vorbește despre oameni asemenea. De citit, de răscitit și de gândit.” (Adrian Cioroianu)
Revista Lumea copiilor a apărut între anii 1922-1939 sub redacția lui George Filip și ilustrațiile semnate de graficianul Ary Murnu. George Filip a fost directorul și întemeietorul Institutului de Arte Grafice Minerva.
„George Filip a editat o mulţime de lucrări tipografice de artă, calendare, cărţi de rugăciuni, cărţi de artă. A fost un artist în tipografie, poate de neegalat, dar ceea ce a făcut cu Lumea copiilor a fost de asemenea de neegalat.” (Dinu Roco)
Ary Murnu, născut Aristomene Murnu Gheorghiades s-a născut în actuala Grecie în anul 1881 și a murit la București în 1971. A fost un pictor, grafician și machetator de mărci poștale, bancnote și monede românești de origine aromână. A făcut studiile gimnaziale și liceale la Budapesta, după care a studiat la Kunstakademie din München, Germania. În anii 1902-1904 a studiat artele frumoase la Iași și la București. În anul 1964 i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice.
„Cumpăram toate revistele pentru copii. Pe atunci apăreau foarte multe. Dintre toate, însă, se deosebea revista Lumea copiilor. Era nu preferata mea, era preferata tuturor copiilor […] Era o revistă minunată. Îmi aduc aminte că în fiecare vineri, când apărea, o cumpăram, în drum spre școală. De format obișnuit, foarte bine ilustrată și având cam 95% literatură. […]” (din amintirile lui Dinu Roco).
Ilustraţia revistei asigurată de virtuţile grafice ale lui Ary Murnu, deşi nu avea o pondere invazivă, prezenta puncte de atracţie prin copertele I şi IV, mereu având o juvenilă şi jovială poveste ilustrată în care apăreau incluse numele revistei şi al editorului şi penultima pagina care de obicei conţinea un BD în 4 cadre, în rest, fertiliza filele, notate continuu, cu o secvenţă ce deschidea povestirea şi uneori, dacă textul era mai amplu, se mai cuibăreau în text alte imagini potrivite.
Dincolo de o posibilă subiectivitate din recuzita memoriei afective a memorialistului, Lumea copiilor rămâne o apariţie elegantă care a dorit să coaguleze literatura de calitate, naţională şi universală, proză şi poezie, texte literare şi compoziţii muzicale, autori consacraţi sau mai puţin cunoscuţi, cu dorinţa unei balansări între lumi diferite.