…  a fost considerată de francezi „urmaşa lui Edith Piaf” (pe care a idolatrizat-o), iar șarmul ei a rămas la fel de intens atâta timp cât vârsta i-a permis să cânte și să fie strălucitoare pe scenă. Viața unei personalități muzicale este adesea ca un tablou frumos, cu culori vibrante și umbre adânci, iar Mireille Mathieu este cu siguranță unul dintre aceste portrete uimitoare.
Mireille Mathieu a avut o copilărie departe de ceea ce credem că merită sau le oferă destinul vedetelor care ne fac viața mai frumoasă.

“… î- ̆ , ̦ ̦ ă̂ ̆ ̆̆ , , â ̆ . a ̦̆ ̦ , ̂ ̂- , î̆, ̆̆ ̂ ̆ î̦̆, ̦̆ î ̆ ̂̆. ̂ d̦̆ ̆ ̂ ̆̆ ̦ ̆ ̆ la ̦̆, ̆ ̆ ̦. ̂ ̆, . ̦ , ̆ ̦ …”

Născută pe 22 iulie 1946, în Avignon, Franța, Mireille Mathieu a avut o copilărie modestă, provenind dintr-o familie numeroasă și săracă, cu 14 copii. Crescând într-o zonă cu resurse limitate, muzica a devenit pentru ea o scăpare din realitatea aspră a vieții de zi cu zi. De la o vârstă fragedă, talentul ei vocal s-a făcut remarcat, iar vocea sa puternică și emotivă a început să fie recunoscută din ce în ce mai mult. ”Aveam 4 ani când am cântat în public pentru prima oară.”, a spus artista.

Ascensiunea a început la vârsta de 21 de ani, când a participat la un concurs de talente și a câștigat marele premiu. Acest moment decisiv a deschis porțile unei cariere muzicale înfloritoare, iar Mireille Mathieu a început să cucerească scenele din Franța și Europa. Vocea sa distinctă și stilul interpretativ unic au devenit trăsături care o diferențiază de alte cântărețe ale timpului său.

”Pentru mine, muzica e cea mai bună cale să vă spun că vă iubesc.”

Unul dintre cele mai notabile aspecte ale carierei lui Mathieu a fost pasiunea ei pentru limba franceză și pentru melodicitatea ei unică. Având o prezență impecabilă și o dexteritate vocală remarcabilă, un ton graseiat care o apropie de Edith Piaf, ea a reușit să transmită emoție și profunzime în interpretările sale. De la baladele romantice la cântecele patriotice, Mireille Mathieu a reușit să atingă sufletele oamenilor din toate colțurile lumii, cucerind inimi în țări precum Germania, Rusia, Italia, Grecia și Statele Unite.

pinterest.com

Cu toate acestea, succesul ei nu a fost întotdeauna ușor. În timpul carierei sale, Mireille Mathieu a trecut prin momente de încercare și tristețe, iar viața personală a fost marcată de pierderea unor persoane dragi și de provocări personale, dar ea a găsit întotdeauna puterea de a continua să cânte și să aducă bucurie în inimile oamenilor. Mireille Mathieu a vândut peste 150 de milioane de discuri în întreaga lume, ceea ce o plasează printre cei mai bine vânduți artiști francezi din toate timpurile.
Cântăreața a a primit numeroase premii și onoruri pentru contribuția sa la muzică, inclusiv Premiul Wohlfahrt, Premiul Mediteranean Music, Premiul Ordinului Artelor și Literelor, Premiul Medaliei de Onoare a Berlinului și multe altele. Ea a interpretat o varietate de genuri muzicale, de la chanson franceză și balade romantice la muzică clasică și operă.

„….. îi mulțumesc în fiecare zi lui Dumnezeu pentru că el mi-a dat vocea aceasta, pentru că am voie să profesez
o meserie pe care o iubesc, dându-mi posibilitatea să călătoresc în jurul lumii. Cântatul este ca o rugăciune
pentru mine. El este oxigenul meu…”

Pe parcursul carierei sale remarcabile, Mathieu a lansat numeroase albume și a colaborat cu artiști de renume internațional. Deși a fost adesea asociată cu genul muzical ușor, ea a abordat și alte stiluri, inclusiv muzica clasică și operă. Performanțele sale au fost aclamate de criticii de specialitate, iar recunoașterea publicului a fost întotdeauna la înălțime.

În afară de muzică, Mireille Mathieu s-a implicat și în activități caritabile și umanitare. Impresionată de opera lui Charles Aznavour în Armenia, ea și-a adus contribuția personală pentru sprijinirea proiectelor sociale și educaționale din acea țară.

A fost descoperită de Johnny Stark, managerul celui mai mare cântăreț la acea vreme, Johnny Hallyday. După apariția sa la televiziune, în 1965 și după debutul de la Teatrul Olympia, a fost imediat declarată succesoarea lui Edith Piaf. Repetiții, ședințe foto, înregistrări, interviuri, lecții de muzică, de dans, de limbă franceză și engleză, Mireille iubea munca, iubea ceea ce făcea. O tenacitate de invidiat, un somn de patru ore pe noapte și o deviză pentru toată viața: “Munca mea este Dumnezeul meu!”.

Cântecele sale exprimă mereu dragoste și romantism, atât de specifice francezilor. Activitatea sa artistică e impresionantă, ea fiind prima solistă din Europa de Vest care a cântat în China. A cântat pe tot mapamondul și a înregistrat 1200 de melodii în 11 limbi străine, iar în concerte a apărut alături de mari nume ca Charles Aznavour, Placido Domingo, Julio Iglesias, Tom Jones. Printre melodiile care au consacrat-o se numără “Mon Credo”, “C’est Ton Nom”, “Acropolis adieu”, “Ne me quitte pas”, “Santa Maria”, “Tous les enfants chantent avec moi”, care alături de multe altele sunt considerate clasice.

pinterest.com

Tunsoarea care a făcut-o pe Mireille Mathieu celebra și care i-a devenit un fel de semnătură a stilului ei este cunoscută sub denumirea de „Coafura Casca” sau „The Helmet Hair” în limba engleză. Acest stil de tunsoare este caracterizat de o coafură cu părul tăiat drept și bine fixat, care îi conferă un aspect foarte îngrijit și elegant.

Această tunsoare a devenit o emblemă a stilului său și a contribuit la crearea imaginii sale distinctive în lumea muzicii și a divertismentului. Coafura casca a fost asociată cu eleganța și feminitatea și a rămas un aspect recunoscut al stilului său în întreaga carieră.

Mireille nu a fost niciodată măritată și nu are copii. Artista și-a ținut mereu viața privată departe de ochii și urechile publicului, preferând să se concentreze asupra carierei sale, lucru pe care l-a făcut excepțional. Din 2018 este diagnosticată cu cancer. ( vieții ̦ ̆ ̂, aici, la Catchy.ro.)
 De-a lungul carierei, Mireille a înregistrat peste 1.200 de melodii cântate în 11 limbi şi a vândut 122 de milioane de copii în întreaga lume.

Edith Piaf – „Iubirea nu se păstrează la gheață!”