MARȚI 13 & PISICA NEAGRĂ

M-am ȋntrebat toată dimineaţa ce e cu atȃtea pisici negre pe Facebook. Abia după prȃnz m-am prins că e marţi, mai e și 13 pe deasupra, deci obligatoriu promovăm pisica neagră. Care nu are nicio vină, apropo. Ba e chiar timidă de felul ei.

Pisica neagră, superstiție?

Legenda nenorocoasei zile de marţi 13 are originile ȋn culturile elene și hispanice. În locul zilei de vineri, grecii consideră marţea 13 cu ghinion, fiind sub lui Ares, zeul războiului (Marte, ȋn mitologia romană). Denumirea grecească a zilei este Τριτη (a treia zi a lunii), iar superstiţioșii spun că ghinionul vine ȋntreit. Și ţările de limbă spaniolă consideră ziua de marţi 13, martes trece, ca aducătoare de mala suerte (ghinion). Se pare că 13 cade ȋntr-o zi de marţi ȋn lunile care ȋncep joia. Mă rog, de-ale calendarului…

Spaniolii au o vorbă: “Marţea nu vă căsătoriţi, nu plecaţi la drum și nu plecaţi de acasă”. Cred că nici nu se pune problema de nunţi sau călătorii dacă nici măcar de acasă nu e recomandabil să plecăm. Desigur, curajoșii pot ȋncerca, probabil nu e prea mare aglomeraţie la oficiul stării civile.

Black Cat

Deși pisicile negre sunt adesea asociate cu ghinionul, ȋn unele ţări sunt considerate aducătoare de noroc! Au ȋnceput să fie asociate cu Satan, vrăjitoare și vrăjitorii ȋncepȃnd din Evul Mediu. Unii credeau că sunt ele ȋnsele vrăjitoare deghizate, așa că au fost ucise ȋn masă, uneori erau vȃnaţi și stăpȃnii lor, din cauza aceleiași superstiţii.

Pe de altă parte, ȋn Egiptul Antic, pisicile negre erau considerate sacre și venerate. Zeiţa Bastet, imaginată ca o femeie cu cap de pisică, era asociată cu cele domestice. Fiecare casă și templu avea cel puţin o pisică neagră. De-a lungul istoriei, marinarii aveau grijă să aibă cel puţin o pisică neagră la bord, considerȃnd-o un soi de talisman responsabil cu ȋntoarcerea ȋn siguranţă acasă. În același timp, piraţii credeau că o pisică neagră ce se ȋndreaptă spre ei este un semn bun, iar dacă pisica urcă pe punte, apoi sare afară, ȋnseamnă că vaporul se va scufunda. Nevestele pescarilor aveau și ele pisici negre, pentru ȋntoarcerea ȋn siguranţă a soţilor. Astăzi, mai sunt persoane care nu suportă animale negre ȋn casă (pisici sau cȃini)…

Totuși, ȋn Japonia, femeile singure care au o pisică neagră sunt considerate cele mai atrăgătoare. În unele părţi din Anglia, pisica neagră este un cadou de nuntă extrem de apreciat.

Scoţienii cred că o pisică neagră găsită la ușa casei aduce prosperitate, iar englezii și irlandezii nu se tem cȃnd le taie calea. Cercetătorii au descoperit că mutaţiile genetice care au dus la culoarea complet neagră a blănii le oferă protecţie mai bună ȋn faţa unor boli, căci pot suferi de aceleași afecţiuni ca și oamenii (HIV, Alzheimer, cancer etc) si consideră că am putea folosi modul ȋn care s-au adaptat pentru a identifica noi soluţii.