Ultimul romantic al lumii și o poveste de dragoste fără sfârșit
După moartea soției sale, actrița Natasha Richardson (n. 11 mai 1963 – d. 18 martie 2009), actriță britanică foarte cunoscută pentru rolul din „Nell cea sălbatică”, fiica actriței Vanessa Redgrave și a regizorului Tony Richardson, Liam Neeson (n. 7 iunie 1952, Ballymena, Irlanda de Nord), soțul ei, celebru actor la rândul său, a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj (în 2016):
„Se spune că cel mai greu pe lumea asta este să pierzi pe cineva drag. Pe cineva cu care ai crescut. Pe cineva care te-a învăţat cum să iubeşti. Este, cu adevărat, cea mai dureroasă experinţă a vieţii.
Soţia mea a murit pe neaşteptate. Mi-a oferit atât de multă bucurie! Ea a fost… lumea mea. Acei 16 ani în care i-am fost soţ m-au învăţat dragostea necondiţionată. Până nu e prea târziu, trebuie să vă opriţi din vârtejul cotidianului pentru a le fi recunoscători partenerilor de viaţă. Pentru că totul trece atât de repede… Petreceţi mai mult timp cu soţii/soţiile voastre. Purtaţi-vă frumos. Pentru că, într-o zi, când veţi ridica privirea din telefon, ei nu vor mai fi acolo… Ce am învăţat însă mai presus de orice este să trăiesc şi să iubesc ca şi când ar fi ultima mea zi pe pământ. Pentru că, una dintre ele, chiar va fi. Riscaţi şi trăiţi-vă vieţile! Spuneţi celor dragi cât de mult îi iubiţi. Spuneţi-le zilnic. Nu luaţi nimic de bun. Viaţa merită trăită.”
Actorul care câștigase aprecierea publicului și a criticilor de film, concretizată în premiile Oscar, Globurile de Aur și BAFTA, spunea, rămas neîmpăcat după plecarea soției sale:
„La un moment dat vei fi nevoit să înfrunţi realitatea pierderii. Şi viaţa continuă, zilele se transformă în nopţi şi nopţile în zile până când vei înţelege că niciodată nu va înceta să-ţi fie dor de acel cineva drag care a plecat şi va trebui să înveţi să trăieşti cu acest gol în suflet, cu această permanentă absenţă. Când pierzi pe cineva fără de care nu-ţi puteai imagina viaţa, inima ţi se rupe iremediabil şi niciodată nu vei trece peste tragedie. Nu vei putea uita niciodată. Şi totuşi, cumva, asta este bine. Pentru că astfel va continua să trăiască în căldura inimii tale zdrobite şi tu vei continua să trăieşti chiar aşa, rănit. E ca şi când ţi-ai suci glezna fără să se vindece complet vreodată, dar continui să dansezi, însă o faci uşor şchipătând şi asta nu face decât să adauge profunzime şi autenticitate dansului tău. Oamenii pe care îi pierzi, rămân, de fapt, cu tine. Adu-ţi aminte de ei şi de momentele minunate pe care le-aţi petrecut împreună şi bucură-te de privilegiul de a-i fi avut aproape.”
Confesiunea (cutremurătoare) a lui Liam Neeson
Născută în 11 mai 1963, Natasha Richardson își găsea tragicul sfârșit printr-un accident de ski, în Quebec, Canada, în urma unor contuzii cerebrale și a unui hematom epidural. Înainte ca soarta să pună capăt celor 16 ani de mariaj strălucit cu Neeson, cei doi au trăit o iubire exemplară, așa cum doar în filme se mai poate vedea, iar expresia aceasta exprimă și în realitate – la mosul propriu – adevărul. S-au cunoscut în pelicula Anna Christie, pusă în scenă pe Broadway în 1993, iar tânăra de 29 de ani pe atunci era căsătorită cu producătorul Robert Fox. „N-am simțit niciodată o asemenea atracție cu vreun actor sau vreo actiță cu care am jucat”, a spus el pentru Anderson Cooper on 60 Minutes. „Noi am avut acel minunat dans, în fiecare seară, în care ne-am sincronizat perfect. Eram precum Fred Astaire și Ginger Rogers.”
Din fericire pentru Neeson, mariajul Natashei era pe sfârșite, așa că actorul, în vârstă de 40 de ani, a cerut-o de soție, convins că întâlnise acea iubire pe care trebuie s-o păstrezi cu orice preț, pentru că ți se oferă o singură dată în viață. La mai puțin de un an după începutul căsniciei lor, în 1995, Natasha i-a dăruit un fiu, Micheál, iar peste 18 luni pe Daniel.
Doar că destinul are un mod ciudat de a juca feste oamenilor, poate că sensul este acela de a-i învăța lecții dure, nemeritate: „Toată lumea spune că dragostea doare, dar nu este adevărat. Singurătatea doare. Să pierzi pe cineva doare. Invidia doare. Confundăm toate acestea cu dragostea, dar, de fapt, dragostea este singurul lucru în lumea asta care poate stinge durerea şi datorită căreia te poţi simţi iar minunat. Dragostea este singura care nu doare.”
Dar a durut cumplit, iar Neeson a trăit una dintre cele mai negre drame interioare pe care le poate trăi un om profund îndrăgostit de perechea lui. La 46 de ani, într-un concediu de ski, Natasha cade cu totul neașteptat, sărind peste un obstacol care nu avea de ce să pună probleme pentru o fire sportivă ca a ei, și, așa cum s-a întâmplat și cu Michael Schumacher, și se lovește la cap, însă lovitura se dovedește a-i fi fatală. Liam, care filma Chloe în Toronto, a ajuns la spital după câteva ore, dar medicii n-au mai putut decât să-l anunțe că soția lui era deja în moarte cerebrală. Șocul din care nu-și va mai reveni total în această viață. „Noi am făcut un pact”, a spus el, „dacă vreunul din noi ar fi vreodată în stare vegetativă, celălalt să decupleze aparatele… Așa că atunci când am văzut-o, în mijlocul tuburilor și al instalațiilor care o țineau artificial în viață, acesta a fost primul meu gând. Dar tot atunci am luat hotărârea să-i fie prelevate trei organe, iar acum ea îi ține în viață pe cei trei. Știam că asta și-ar fi dorit.”
„Dragostea nu are vârstă, limită şi nici moarte”, așa cum spunea John Galsworthy.
Citiți și despre Danielle Steel…
Licențiată în Filologie, Andra Tischer trăiește în Sibiu, fiind profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu. A colaborat în cadrul Cercului Literar de la Cluj cu analize critice asupra creațiilor membrilor grupării, publicate în volume antologice, publică poezie în revistele Cenaclul de la Păltiniș, Confluențe.org, Logos și Agape (Timișoara), revista ”Singur” (Târgoviște), Melidonium (Roman, Neamț). Din 2015 până în 2017 a fost Secretar general de redacție la revista online Literatura de Azi. Publică volumul de poezii „Legi nescrise” în aprilie, 2018, la editura Armanis din Sibiu. Convinsă că salvarea ființei umane stă în iubire și în artă, capabilă să transfigureze orice fel de realitate, până și cea mai sordidă, Andra Tischer e o umanistă prin excelență, această vocație fiind cartea de vizită pe care și-a asumat-o tranșant cu fiecare ocazie.