Jeanne Moreau, talentata, superba actriță

În 31 iulie 2017, agentul superbei actrițe Jeanne Moreau făcea un anunț care îndolia întreaga lume a cinematografiei, și nu doar cea franceză: la 89 de ani, artista care colaborase cu cei mai mari regizori francezi ( Luis Buñuel, Orson Welles, Michelangelo Antonioni, François Truffaut, Louis Malle, Wim Wenders, Elia Kazan) și jucase alături de figurile de primă mărime ale filmului francez, se stingea la Paris, în casa din rue du Faubourg-Saint-Honoré.

Oamenii care îmbătrânesc sunt ca muzeele. Nu faţada contează, ci comorile din interiorul lor.

În lista sa filmografică se numără peste 130 de roluri, fără a mai pune la socoteală și piesele de teatru în care a jucat de la vârsta de la 19 ani. Primii pași, făcuți la Comédie Francaise, apoi la primul Festival de la Avignon regizat de Jean Vilar în 1947, au propulsat-o în atenția lumii artistice, iar de atunci Jeanne Moreau, înzestrată cu un talent unic și o frumusețe extraordinară, a devenit un star.

Citiți și ”Să trăiești înseamnă să riști”

Cel mai cunoscut rol care a consacrat-o a fost producția „Jules et Jim” (1962), realizată de François Truffaut, care a fost un succes internațional și a rămas definitiv în memoria publicului. Se pare că a avut noroc în dragoste, cel mai des menționate fiind poveștile de dragoste cu Francois Truffaut, Milles Davis, Roger Vadim și Pierre Cardin, pe lângă căsătoriile cu actorul și scenaristul Jean-Louis Richard și regizorul William Friedkin.

Jocul dragostei este ca şi condusul maşinii. Femeilor le plac ocolirile, bărbaţilor, scurtăturile.

Printre omagiile numeroșilor ei colegi de breaslă, Claudia Cardinale o amintește ca „un monument etern al cinematografiei mondiale”, iar Brigitte Bardot își amintește de o femeie „frumoasă, inteligentă, seducătoare, cu o voce și o personalitate ieșită din comun, care au făcut din ea o actriță cu multe fațete”. BB și-a exprimat regretul față de faptul că  ”Jeanne Moreau a fost luată prea devreme din Tourbillon de la Vie”, și a adăugat:  ”Colaborarea noastră în „Viva Maria” de Louis Malle ne-a pus în competiție, dar și în complementaritate. Este o amintire frumoasă pe care o am despre ea pe care o voi păstra pentru totdeauna”.

Jeanne Moreau a primit multiple premii la Cannes, Césars și Molière, Hollywood-ul a încununat-o cu un Oscar pentru cariera ei în 1998, deși îi plăcea să repete că cinematografia „nu este o carieră, ci o viață”. Printre cele mai importante, se numără inclusiv un premiu pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Cannes pentru Moderato Cantabile în 1960, premiul BAFTA ca cea mai bună actriță străină pentru Viva Maria în 1967 și premiul César pentru cea mai bună actriță  pentru The Old Lady Who Walked in the Sea. (1992).

Moartea este un mister absolut. Noi toţi suntem vulnerabili la ea şi asta este ceea ce face viaţa interesantă şi plină de lucruri neaşteptate.

Fiică a unui patron de restaurant din Montmartre și a unei dansatoare engleze, s-a născut la Paris la 23 ianuarie 1928. “Limba mea maternă e franceza, dar latura mea feminină este engleza.”, spunea actrița despre originile ei. ”Viața este ca o grădină plină de vegetație pe care o primim la naștere” și avem datoria să „lăsăm frumos când plecăm de pe acest pământ”.  Misiune îndeplinită: a fost o actriță remarcabilă prin eleganță, frumusețe, reușind să impună un stil de feminitate pe care astăzi cu greu îl mai găsim. Francezii au trecut-o în rândurile marilor legende care au făcut faima stilului francez, considerând-o ”ultima Femme Fatale”.

Femeilor nu le este frică de bătrânețe. Le este frică doar de ceea ce cred bărbații despre femeile bătrâne.

https://www-amazon-com.translate.goog/Moreau-Biography-Jeanne/

Miles Davis: „În muzică, tăcerea este mai importantă decât sunetul.”