Serialele polițiste, care au în fruntea distribuție staruri de cinema, se bucură de mare succes, dacă avem în vedere actrițele Amy Adams și Nicole Kidman și titluri precum «Sharp Objects» sau «The Undoing». Așadar, vedetele de cinema nu s-au dat în lături să preia partituri pentru micul ecran. După ce a fost recompensată cu cinci premii pentru rolul interpretat în serialul «Mildred Pierce» (R: Todd Haynes), în perioada 2011-2012, Kate Winslet dă măsura talentului său în producția HBO «Mare of Easttown».

Bunăoară, serialul cu un titlu înșelător de dureros aduce în prim-plan dramele dintr-o mică comunitate (filmările au fost realizate într-o fermă victoriană). Eroina întrupată de Kate Winslet este un detectiv din Pennsylvania rurală. Faptul că serialul este numit după protagonistul său și orașul ei natal, în sfidarea normelor de gen  favorizează fraze de rău augur («The Killing», «The Sinner», «The Missing»). Mai mult, subliniază faptul că oamenii și locul sunt la fel de importante aici ca orice investigație. Seria bifează toate clișeele genului: suntem cufundați într-un mic oraș uitat de lume din Philadelphia (celebrul Easttown din titlu), unde viața locuitorilor va fi dată peste cap de dispariția unei localnice (adolescenta Katie Bailey). La un an după această tragedie, sunt descoperite în mijlocul pădurii rămășițele lui Erin McMenamin (Cailee Spaeny). Desigur, ne gândim imediat la celebrul serial «Twin Peaks» și la obsesiile pentru fetele tinere decedate; totuși, nu e momentul pentru farse. Regizorul Craig Zobel («The Hunt») are în vedere mai mult portretizarea unei comunități decât simplul „whodunnit” („dar cine este criminalul?” ).

Kate Winslet, Evan Peters & Justin Hurtt-Dunkley (Credit: HBO)

Încă din primele minute, serialul prezintă scene silențioase cu case mici și alei pustii. Apoi, Mare, detectiva întrupată de Kate Winslet este trezită dis-de-dimineață de o vecină vârstnică, care se credea spionată. Acestea toate indică familiaritatea polițistei cu localnicii, grăbiți să-i solicite ajutorul pentru orice fleac, dar și locul ei în orășelul în care odinioară fusese vedetă locală (la baschet). În egală măsură cu această prezentare, ni se prefigurează profilul viitoarei victime, Erin McMenamin, o mamă adolescentă confruntată cu violența tatălui ei și cu disprețul fostului ei iubit. Această atenție acordată personajelor permite serialului să fie mai mult decât o ficțiune despre crimă. Găsirea făptășului devine mai puțin importantă decât explorarea temei doliului sau a portretelor acestor ființe lovite crunt de soartă. Jonglând constant cu simțul datoriei și cu problemele sale personale (un divorț, un fiu care și-a pus capăt vieții), însăși Mare devine centrul de interes al tuturor acțiunilor. Cu siguranță, motivul detectivului torturat de prea marea implicare în munca sa este amplificat de strălucita prestanță a lui Kate Winslet. Valoroasa actriță conferă personajului credibilitate: absența machiajului, coafura în coadă de cal  -ce denotă neglijență-, pasiunea pentru brânză, totul reflectă capacitatea de a traversa diferitele registre cu același talent. La un deceniu distanță de la romantismul din serialul («Mildred Pierce») lui Todd Haynes, artista e croită să reînnoiască succesul de altădată.

Realizatorii acestui nou serial își stabilesc cu minuțiozitate „piesele de șah pe tablă”, prezentându-ne oamenii din această mică comunitate și, în egală măsură, problemele lor. În cazul mai multor personaje se face referire la cancer, există mulți dependenți de droguri, multe afaceri dubioase, multe prostituate adolescente și numeroase sinucideri; deși totul pare sumbru, serialul nu tinde către exces și nu pică în tonalitatea tragediilor mizerabiliste. Se simte exploatarea realistă, iar dialogurile reflectă ideea că fiecare locuitor din acel ținut își poartă crucea în felul său. În această mare de tristețe, apare – ca un punct luminos  – idila dintre Mare și Richard (Guy Pearce), un scriitor care se simte extrem de deplasat în această bizară mică comunitate.

Guy Pearce and Kate Winslet in ‘Mare of Easttown’ (Credit: HBO)

Personajul întrupat de Pearce devine „luminița necesară” din viața întunecată a lui Mare; poate de aceea eroina este mult prea reticentă și refuză să i se deschidă. Pe măsură ce parteneriatul profesional dintre Mare și Colin se adâncește, se dezvoltă o oarecare tensiune romantică, deși se simte un pic înăbușită. Colin vede, în cele din urmă, situația  destul de clar – încercarea lui Mare de a rămâne conectată la un caz care ar putea avea implicații pentru propria ei fiică. Eroina a pierdut deja un copil și poate fi forțată să renunțe la custodia propriului nepot, așa că nu suportă să-l piardă pe Siobhan. În această miniserie, amenințarea cu violența apare întotdeauna pentru femeile tinere din Easttown. Realizatorii livrează suspans din belșug, dar au mereu în vedere reliefarea unui anumit etos al clasei muncitoare pentru doza de autenticitate. Aici, Easttown este cu adevărat un personaj. Există o ceață melancolică care domnește peste această miniserie, ca și cum recuperarea fetei dispărute sau identificarea ucigașului celeilalte fete nu reprezintă decât o picătură în nefericirea generală a orașului, pentru că o altă tragedie pândește, cu siguranță, după colț.

Kate Winslet / Mare Sheehan (Credit: HBO)

Kate Winslet polarizează interesul tuturor. Poți lesne identifica durerea din ochii ei, iar cicatricile sale îi conferă veridicitate în suferință. Ea îți permite să o vezi pe Mare cu mândria rănită de Richard (cel care o ignoră după ce a invitat-o la o petrecere) sau cât de mult doare când cineva își urmărește fiul în mijlocul unui interogatoriu. Este un rol atât de solicitant din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere emoțional, dar magnifica Winslet oferă o performanță demnă de orice premiu de interpretare actoricească. Serialul pare să sugereze că toți devenim sfinți după ce murim, inclusiv vinovații aflați printre noi. Mare nu este cu siguranță o sfântă, însă, indiferent de ceea ce se întâmplă în următoarele două episoade, pare destinată să fie amintită ca o persoană bună pe care toată lumea o iubea. Pentru că în Easttown, este mai bine „să tipărești legenda decât adevărul”. «Mare of Easttown» nu este doar un serial polițist, ci, grație interpretării lui Kate Winslet, regăsim puterea de a empatiza durerea așa cum nu ne-am fi putut imagina.

Regia: Craig Zobel

Scenariul: Brad Ingelsby

Muzica: Lele Marchitelli

Distribuția:

Kate Winslet -Mare Sheehan

Julianne Nicholson – Lori Ross, cea mai bună prietenă a lui Mare

Jean Smart –  Helen Fahey, mama lui Mare

Angourie Rice –  Siobhan Sheehan, fiica lui Mare

David Denman –  Frank Sheehan, fostul soț al lui Mare

Guy Pearce –  Richard Ryan, scriitor și profesor

Cailee Spaeny –  Erin McMenamin, mamă-adolescentă

John Douglas Thompson –  Chief Carter, Șeful Departamentului de Poliție

Durata unui episod: 58–66 min