Situată pe valea Cernei, în sud-vestul României, Băile Herculane este o stațiune milenară menționată sub denumirea în limba latină Ad Aquas Herculis Sacras ad Mediam. Originea Băilor Herculane se întinde pe o durată de aproape două milenii. Bazele stațiunii au fost puse în anul 102 d.Hr. de împăratul Traian, romanii introducând cultul balnear preluat de la greci pe care apoi l-au dezvoltat. Numele stațiunii vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus și al frumoasei Alcmena, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală. Romanii au construit aici, la Therme Herculi temple, băi, monumente și statui, închinate eroilor Hercules, Esculap și Higeea. Atestarea documentară a stațiunii datează din anii 153 d.Hr. În perioada civilizației romane, stațiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atracție pentru aristrocația Romei antice. Impresionați de excepționala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiți în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.
După 1718 (Pacea de la Passarovitz) începe istoria modernă și contemporană a Băilor Herculane, în cadrul Imperiului austriac. Din 1736 începe reconstrucția și modernizarea băilor, a căilor de acces, grănicerii bănățeni construind aici majoritatea edificiilor din stațiune, care poartă amprenta unui baroc austriac impresionant.
Stațiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, între care: împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosif și împărăteasa Elisabeta. În 1852 împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta (Sisi) scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare.
Karlovy Vary este faimoasa stațiune situată în Cehia, în vestul Boemiei. Denumirea provine de la regele Carol al IV-lea, născut Wenceslaus, primul rege al Boemiei care a devenit împărat al Sfântului Imperiu Roman de națiune germană. Este cea mai vizitată stațiune din Cehia.
Orașul s-a dezvoltat într-o faimoasă stațiune balneară în secolul al XIX-lea și a fost vizitat de mulți membri ai aristocrației europene și de celebrități din multe domenii până în prezent. Este cunoscut și pentru Festivalul Internațional de Film, unul dintre cele mai vechi de pe mapamond și totodată unul dintre evenimentele majore de film europene. Orașul a fost folosit și ca locație pentru mai multe filmări. Hotelul Bristol a servit drept model pentru filmul maghiar The Grand Budapest Hotel. Filmul a câștigat premiul Golden Globe pentru cel mai bun film și a fost nominalizat la alte trei premii. A fost și nominalizat la nouă premii Oscar, pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor și a câștigat patru dintre acestea.
A fost odată ca niciodată când Băile Herculane rivalizau cu Karlovy Vary. Astăzi stațiunea este într-o semiruină. Va veni și vremea ei.
Citiți și Din România, cu drag…