Relațiile de familie, de prietenie, de iubire între oameni n-au putut fi niciodată suprimate, sub niciun regim politic, niciunde în lumea largă. Firele nevăzute au conectat dintotdeauna sufletele; astăzi ele se numesc wireless, ieri ele se numeau penelul și cerneala. Și ștampila poștei. Și timbrele. Și distanța. Și deasupra tuturor, dorul.

București 1896. Șoseaua Kiseleff. Biserica Stavropoleos. Librăria Carol Muller

București 1896. Șoseaua Kiseleff. Biserica Stavropoleos. Librăria Carol Muller

2/ 8 1896 Iubite Mamă nu fi supărata de neglijența mea dar nici frátele Horea nu mea scris deslușit că cănd e ziua onomastică și eu am fost gratulat cu 2 săptămăni înainte vă sărut dulce pe toți sărut pe Victor. Iancu.

În luna decembrie a anului 1896 au avut loc în București lupte de stradă în care a fost implicată și armata regală. Ca martor ocular al evenimentelor, tânărul care îi scria fratelui său aflat în Brașov, a fost impresionat și a consemnat în următoarea ilustrată din capitala României de atunci.

București 1896. Calea Victorie. Băile Eforiei

București 1896. Calea Victoriei. Băile Eforiei

30 896 Iubite Frate în bucuresci a nins azi și a fost cam frig alaltăieri sa deschis camera (Deputaților n. n.) a trecut Regele pe strada nóstră cu suita luĭ a fost forte frumos eară ieri a fost tot prin înprejurul nostru bătaie între ? parti de a fost ceva grozav sunt mai mulți răniți a fost azi armata care mergea peste omeni […] scriem mai multe din Brasov.

Iată și niște încercări timide, adolescentine, de versificație, trimise din Sinaia:

Sinaia 1898

Sinaia 1898

Mergĭ voioasă păsărică/ De te așeadă’ncetișor/ Sub feréstra eĭ cea mică/ Unde eŭ visam d’amor (bis.)/ Și de visurĭ risipite/ Sě’ĭ vorbescĭ din când în când/ Pe când venturĭ rătăcite/ Îmi vor bate pe morment. D. Petrino mus. C. Scheleti. –

Puteau fi exprimate mai frumos de atât dorul și admirația față de țara pe care o iubeau, dar de care i-au mai despărțit încă 20 de ani de la momentul scrierii?

Sinaia 1898

Sinaia 1898

Salutărĭ de pe acest picior de raiu! Horia

Salutări din Dobrogea!

Tulcea, 1899. Palatul Administrativ. Catedrala Sf. Nicolae

Tulcea, 1899. Palatul Administrativ. Catedrala Sf. Nicolae

Iubita mea Netti! Cred că ai primit scrisoarea mea trimisă pe la Crăciun. Iată, iar îțĭ scriu, făr’ a accepta mai ântâiu respunsul těu. Doresc a-țĭ comunica scirea că Mariora m’a pricopsit cu două nepoțele deodată. Poțĭ să-țĭ inchipui, cat am fost de ingrijită p. starea ei. Dupe o scire laconică, ce am dela ea, s’ar fi aflând bine. Nu tot așa bietul Eugen, baiatul Victoriei. Acesta va trebui să treacă prin o operație și sunt tare, tare mâhnită. Vouă Ve doresc sěnătate și veselie sărutându-te cu drag Aurelia Felicitările mele drăguțului Horea. I-am citit traducerea în Albina!

Salutări din capitala Olteniei!

Craiova 1899. Biserica Domnească Sf. Dumitru

Craiova 1899. Biserica Domnească Sf. Dumitru

Barate (Frate n. n.) Horia Viu am cere ertăciune pentru neglijența dar cred ca voi fi ertat de óre ce n’am fost acasă. Acum în cea ce privește sănătatea stau mai bine ca oricând. Ce mai faceți pe aci? Spune sărutari de mana la Madam Petrescu complimente la Dra Petrescu iar la tine am onóre. Țândăreanu (ofticosu)

Salutări din capitala Moldovei!

Iași 1900. Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Liceul Național. Statuia lui Gheorghe Asachi

Iași 1900. Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Liceul Național. Statuia lui Gheorghe Asachi

Iași 16/ V 00 Azi a doua zi a congresului am vizitat Abatoriul și orașul. Disáră banchet […]

Ziua Regelui, 10 mai, era sărbătoare națională. Și românii din Transilvania doreau să participe la festivități.

București 1901. Lipscani

București 1901. Lipscani

18 V 901 Dragă Horia, Scrie-mi veniți de 10 Mai sě Vě procur locuri la tribună.

București 1906 Octombre Mult Stimată D-nă Petrescu! Mă aflu impreuna cu Dl Ionide de 5 zile în Bucuresci. Cu persona în chestiune s’a început lucrurile bine așa că, credem că să isprăvesce cu bine. Ne aflăm în astă séra la restaurantul Iordache. Ionescu […] Victoria […] Transmiteți Dlui Petrescu salutările mele […] pe Victoria din partemi salutări […] Victoria Cherciu, Zaharia.

Citiți și Pe urmele lui Caragiale…