Un actor britanic atât de versatil și convingător în rol de dictator militar sau papă în exercițiu, ambii argentinieni, o enigmă? Oare cum s-a justificat alegerea lui Jonathan Pryce pentru a-l interpreta pe generalul Juan Peron în filmul Evita și pe papa Francisc în recent lansatul film Cei doi papi? Indiferent care este răspunsul, talentul și experiența unui actor  de teatru și de film, au oferit atât publicului cât și criticii de specialitate prilejul de a vedea un gringo în rol de hispanic.

Născut în 1947, Jonathan Pryce a fost membru al Royal Shakespeare Company în anii ’70 și a apărut în numeroase filme alături de parteneri precum Robert de Niro, Al Pacino, Kevin Spacey.

Una dintre revelațiile cinematografice ale anilor ’90 și unul din rarele filme muzicale care s-au mai realizat în ultimele decade este, cu siguranță, Evita. Epoca filmului muzical și-a avut gloria sa cam de multișor apusă când Evita a reușit să revitalizeze acest gen prin grația muzicii lui Andrew Lloyd Webber și a libretului semnat de Tim Rice. Realizat după un spectacol de music-hall, filmul surprinde prin interpretarea Madonnei, care și-a dorit acest rol cu toată ardoarea,  așa cum Vivien Leigh a visat la rolul lui Scarlett O’Hara în urmă cu decenii.

Jonathan Pryce a intrat în pielea și uniforma dictatorului argentinian Juan Peron, de parcă s-ar fi născut acolo.

Juan Peron (1895-1974)

Juan Peron (1895-1974)

Jonathan Pryce în rolul lui Juan Peron

Jonathan Pryce în rolul lui Juan Peron

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juan Domingo Peron Sosa a fost de două ori președinte al Argentinei. După o carieră de general și ministru într-un guvern militar, a câștigat alegerile prezidențiale în 1946. A fost reales în 1951. Cu câteva luni înainte de moarte, a fost reales în septembrie 1973. Ca și mulți alți argentinieni, avea origini europene din Italia și Spania. A îmbrățișat cariera militară, a participat la o lovitură de stat în 1930 împotriva președintelui în exercițiu al Argentinei, ulterior a fost atașat militar în Germania hitleristă și Italia fascistă. În 1943, deja colonel, a participat la o altă lovitură de stat împotriva guvernului civil și constituțional existent. Ca și candidat din partea Partidului Muncitoresc, politica lui a fost un hibrid între comunism și capitalism, numit peronism.

  • Muzica: Andrew Lloyd Webber
  • Text: Tim Rice
  • Regia: Alan Parker
  • Scenariul: Alan Parker, Oliver Stone
  • Distribuția: Madonna, Antonio Banderas, Jonathan Pryce
  • Premii: Oscar 1997 pentru piesa You must love me; Golden Globe 1997 pentru cel mai bun film la categoria comedie sau muzical, pentru piesa You must love me, Madonna pentru cea mai bună actriță într-un film de comedie sau muzical

După 23 de ani britanicul Jonathan Pryce revine pe ecran ca și argentinian, de data aceasta în rolul papei Francisc în filmul Cei doi papi, alături de alt gigant al scenei și filmului, Anthony Hopkins. Un duet actoricesc având ca personaje doi suverani pontifi, unul în exercițiu și celălalt retras mi-a amintit de un alt duet excepțional din filmul Becket cu Peter O’Toole în rolul regelui Henric al II-lea al Angliei și Richard Burton în rolul arhiepiscopului Thomas Becket. Pryce a intrat de data aceasta în pielea și reverenda  fostului cardinal Jorge Mario Bergoglio, viitorul papă Francisc.

Filmul este povestea reală a uneia dintre cel  mai dramatice tranziții de putere din ultimii 2000 de ani. Frustrat în legătură cu direcția în care merge biserica, cardinalul Bergoglio cere papei Benedict permisiunea de a se retrage în 2012. Papa Benedict propune o întâlnire cu cel mai dur critic al său și viitorul succesor la Vatican. În spatele zidurilor începe lupta între tradiție și progres, vină și iertare, iar acești doi bărbați complet diferiți discută elemente din trecuturile lor, cu scopul de a găsi un teren comun și de a construi un viitor pentru milioane de credincioși din toată lumea.

  • Regia: Fernando Meirelles
  • Scenariul: Anthony Mc Carten
  • Distribuția: Anthony Hopkins, Jonathan Pryce, Juan Minujin
  • Nominalizări: Oscar, Golden Globe, BAFTA
  • Participare la Festivalul Internațional de Film de la Toronto

Filmările au început în 2017 Argentina, producția a continuat la Roma în împrejurimile castelului Gandolfo (reședința papală de vară).

După un american la Paris (Gene Kelly), un irlandez-mexican în Grecia (Anthony Quinn) iată și un englez (Jonathan Pryce) la Buenos Aires.

Citiți și Idila de la Păltiniș…