Există și «ultima șansă» pentru dragostea târzie? Se pare că da. Amatorii de comedii romantice destinate publicului din zona 60+ ar putea fi încântați să se amuze în fața unei pelicule ce împletește cu umor teme eterne (dragostea, stabilitatea, diferențele culturale) și imagini de catalog turistic. Așadar, Then Came You își propune să întoarcă pe dos mai toate clișeele și să le mixeze astfel încât eșecul să poată fi privit cu mai multă toleranță, rezultând o peliculă demnă de Hallmark Channel.

După 32 de ani de căsnicie, fără copii, Annabelle Wilson își pierde soțul și se vede nevoită să-și reconnfigureze «traiectoria vieții personale». Cu ani în urmă, ea a renunțat la visul de a fi o animatoare dar, în schimb, a intrat în afaceri, alături de soțul ei Fred, în orașul în care s-a născut și și-a trăit întreaga viață. Cei doi locuiseră exclusiv în Nantucket (din Massachusetts), ocupându-se de magazinul lor și mergând la filme în fiecare săptămână. Annabelle întocmește o listă cu douăzeci din filmele lor preferate, își vinde proprietățile și lasă în urmă traiul tihnit din orășelul american. Intenția ei era să întreprindă o călătorie în jurul lumii pentru a vizita douăzeci de locuri celebre, văzute în filmelor lor preferate, un mod dulce de a onora memoria lui Fred. În onoarea peliculei Braveheart”, văduvioara blondină descinde în Scoția, unde îl întâlnește pe arțăgosul lord Howard Awd. Scena de deschidere a filmului o prezintă pe Annabelle care își rezervă șederea într-un han, vechi de 400 de ani.

Kathie Lee Gifford & Craig Ferguson © Orion Pictures

Minunata clădire e deținută de un scoțian înțepat și sarcastic, Howard Awd (interpretat de Craig Ferguson), un văduv care a moștenit castelul de la tatăl lui. Howard, care are aproximativ aceeași vârstă cu Annabelle, deține, de fapt, titlul de lord, dar el nu își dă aere pretențioase și snoabe din pricina acestui titlu. Este opusul aristocratului clasic: este infatuat, tatuat și adesea…nepoliticos. Departe de acest aspect – ce ne duce cu gândul de-ndată la Jane Eyre și Mr. Rochester -,Annabelle e imediat surprinsă și sedusă de forța și frumusețea zonei rurale scoțiene. Total opuși, Annabelle și Howard petrec o săptămână descoperind secrete pe care nu le-au împărtășit niciodată. Între ei se leagă o prietenie neașteptată, dar va duce asta la o ultimă șansă pentru dragoste? Există însă o problemă: Howard trebuie să se căsătorească la sfârșitul săptămânii! Deși are titlul de lord, Howard nu este bogat. De fapt, el are probleme cu menținerea financiară a hanului. Așa se explică, probabil, și dorința lui de a se recăsători rapid cu bogata Clare (la rândul ei, interesată de titlul nobiliar al lui Howard).

Kathie Lee Gifford & Craig Ferguson © Orion Pictures

Aflată în dublă ipostază (scenaristă și actriță în rol principal), Kathie Lee Gifford deturnează ideea de film de aventură călătorind / road-trip și mizează pe frumusețea copleșitoare a zonei rurale din Scoția. Avându-l partener pe fermecătorul Howard Awd (Craig Ferguson), proprietarul unui castel vechi de 400 de ani pe care l-a transformat într-un restaurant impunător, americanca plină de viață intră în numeroase încurcături. Ca în majoritatea comediilor romantice, obstacolele iau forma unei proiectate nunți. Bunăoară, «văduva veselă» din USA are de înfruntat nu numai aroganța unui scoțian șarmant, cât și pretențiile unei dive precum Clare (senzuala Elizabeth Hurley), care aspiră la statutul de „Lady Howard”. Deși pare o poveste pe care am văzut-o de numeroase ori, regizoarea pariază pe farmecul interpreților și pe frumusețea amețitoare a imaginilor (locațiile: Inveraray, Ardkinglas House, Loch Fyne, Kilmorich Church din Argyll & Bute/Scoția).

Eroina de pe ecran împrumută mult din personalitatea actriței și scenaristei acestei pelicule: Kathie Lee Gifford a fost gazda unui show televizat, așa se explică probabil faptul că Annabelle interpretează și o melodie (compusă chiar de Kathie). Înainte de a pleca în Scoția, se uită în jur la casa ei goală din Nantucket și rostește cu voce tare:„Trebuie să-mi fac amintiri noi, altfel vechile mă vor ucide. Și încă nu sunt gata să mor.” Cu așa miză, firele din țesătura comediei se văd clar. Vanitățile realizatoarei nu mai surpind pe nimeni. Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că personajul lui Gifford – Annabelle Wilson din film – a fost o aspirantă la statutul de cântăreață/actriță, la fel cum Gifford era în viața reală, înainte de a deveni faimoasă ca personalitate din lumea televiziunii. Prin urmare, regăsim pe ecran o văduvă plină de vervă, gata să uite durera, cântând (chiar și în cada din baie) sau …reparând robinete.

Comedia e presărată cu multe gaguri vizuale, de nuanță …morbid-british. Așadar, cutia specială de ciocolată a lui Annabelle, pe care o poartă cu ea oriunde merge, face trimitere la filmul preferat al răposatului ei soț (Fred): drama Forrest Gump”, cu Tom Hanks în rolul principal. Cea mai faimoasă replică din acest film este: „Viața este ca o cutie de bomboane de ciocolată. Nu știi niciodată ce vei obține ”. Cu toate acestea, Annabelle nu are bomboane de ciocolată în cutia metalică, ci rămășițele/cenușa (!) lui Fred. Când Howard o întreabă pe Annabelle care este filmul ei preferat, ea îi spune că este filmul Funny Girl” (realizat în 1968), cu Barbra Streisand. Howard se bucură că filmul ei preferat nu este Psycho”, altfel ar trebui să o țină departe de duș. Citatele culturale ține deoparte amorțeala și vor să-i confere substanță peliculei (Și, așa cum arma lui Cehov – văzută în primul act – trebuie să se declanșeze în al treilea, tot așa trebuie să fie împrăștiată, fără să vrea, o cutie de cenușă înainte de sfârșitul poveștii.).

Kathie Lee Gifford & Craig Ferguson © Orion Pictures

Spiritul practic și zvâcul Annabellei se izbesc de ironiile și replicile acide ale charismaticului lord. Annabelle își asumă sarcina de a ajuta la reparațiile de instalații sanitare în han (care are robinete defecte și uneori nu are apă curentă), activitățile ei de reparații sunt folosite ca insinuări sexuale. Bătălia lor este exact ceea ne-am aștepta: au mici dezacorduri din cauza personalităților și a intereselor opuse (ea este o optimistă, care iubește să călătorească, pe când el este un pesimist, de fapt, este «un om de casă»), totul în timp ce încearcă să pretindă că nu există tensiune sexuală între ei. Există o scenă în care Gifford și co-starul Ferguson fac schimb de versuri ale aceluiași cântec, în camere separate, în timp ce ea este în cadă și el este la duș, de parcă ar crede că se află într-un musical (cu Doris Day & Rock Hudson).

Then Came You” folosește cam toate ritmurile întâlnite în zeci de comedii romantice în care doi oameni, care, deși total diferiți, sunt foarte atrași unii de alții, chiar dacă se derulează o mare parte din poveste ca să facă ceva în legătură cu atracția. De asemenea, pelicula face ca Scoția să arate superb, grație directorului de imagine Reynaldo Villalobos.

Regia: Adriana Trigiani

Scenariul: Kathie Lee Gifford

Imaginea: Reynaldo Villalobos

Muzica:Brett James, Kathie Lee Gifford, Sal Olivari

Montajul:VitoDeSario

Distribuția:

Craig Ferguson – Howard

Kathie Lee Gifford – Annabelle

Ford Kiernan – Gavin

Phyllida Law – Arlene

Elizabeth Hurley – Clare

Durata: 97 min.