Iubirea e alegerea pe care partenerii o fac atunci când vor să crească unul alături de celălalt. Asta nu înseamnă că odată aleasă iubirea, devii stăpân asupra iubirii celuilalt.
Nu, pentru că asta implică controlul, iar controlul n-are nimic în comun cu iubirea. Ce deții este doar alegerea pe care ai făcut-o atunci când ai decis să iubești. Nimic altceva.
Pe de altă parte, nu-i deloc ușor să alegi să iubești pur și simplu. Cel puțin nu fără a atinge un anumit grad de conexiune. Nu cu celălalt, ci mai ales cu tine. Oricât de tulburător ți-ar fi să recunoști, de câte ori în trecutul tău te-ai lăsat condus de frică, de nevoia de auto-protecție sau de interesele personale, doar pentru a constata cât de nefaste au fost consecințele alegerii ?
Și cu toate astea, tendința fiecăruia este de a beneficia de o anumită doză de plăcere, încercând în același timp să evite durerea. De orice fel. Undeva, în mintea fiecăruia e un mecanism ascuns care se activează brusc și care te îndeamnă inițial să fugi atunci când lucrurile devin prea dificile sau incomode.
Câți spun că își doresc dragostea, poate chiar o cer în rugăciunile lor intime, iar atunci când întâlnesc acea persoană care le întruchipează iubirea la care au visat și care le cucerește temerile și nesiguranțele, rămân pur și simplu fără aer în prezentă acelei persoane ?
Și culmea, deși simt iubirea așa cum și-ar dori-o, mecanismul de autoapărare încearcă prin toate metodele să saboteze schimbarea. Pentru că iubirea, contrar credinței populare, chiar poate să doară. Și doare pentru că te scoate din zona de obișnuință. Pentru că a iubi cu adevărat înseamnă a fi un războinic care știe să lupte, să protejeze și să se sacrifice pentru ceea ce contează cu adevărat.
Iubirea autentică nu este pentru cei slabi sau fricoși. Ea nu e un scut în spatele căruia te poți ascunde, pentru că în iubire n-ai nimic de ascuns. Iubirea este puternică. Acerbă. Provocatoare. Iubirea este curajoasă.
Cel care alege să se lase motivat de iubire nu mai inventează scuze, nu caută să justifice lipsa de acțiune, nu caută să-și renegocieze angajamentele, ci doar manifestă prezență, ridică miza la momentul potrivit și acționează in consecință.
Asumându-și conștient toate consecințele.
Dragostea este alegerea pe care o faci în fiecare zi prin identificarea fiecărei vulnerabilități și depășirea ei prin învingerea fricii de a fi judecat. Pentru că iubirea implică disponibilitatea de a risca totul pentru persoana de care, culmea, nu ai nevoie ca să te simți întreg, dar alături de care întregul tău trăiește fiecare experiență la cea mai profundă intensitate.
UN text de AAF
Citiţi şi aici.