Animalele de companie pot oferi dragoste necondiționată și pot face o casă să se simtă mai primitoare și primitoare. Este de dorit doar ca proprietarii să-și facă timp pentru a le arăta apreciere, sărbătorind Ziua Națională ”Iubește-ți animalul de companie” (Love Your Pet National Day). Fix pe data de 20 februarie în fiecare an, avem această zi dedicată nouă, celor care nu putem trăi fără un animal în preajmă.

Animalele de companie pot pune instantaneu un zâmbet pe fața oricui și pot aduce bucurie gospodăriei. Proprietarii de animale de companie sunt oameni ocupați cu locuri de muncă și familii și s-ar putea să nu acorde întotdeauna unui animal de companie concentrarea deplină. National Love Your Pet Day este o șansă de a acorda dragoste și atenție oricărui animal de companie din casă, cum ar fi un câine, o pisică sau un cobai, un papagal sau… un șarpe boa, o tarantulă sau o găinușă. O trăsătură care ne face pe toți oameni este capacitatea și dorința de a ne iubi animalele de companie, așa că este logic să ne unim cu toții pentru a le sărbători existența.

Puțină istorie: Animalele de companie au făcut parte din viața umană de mii de ani și devine din ce în ce mai popular și mai comun să deții unul. Animalele au fost chiar lângă noi încă din primul moment al civilizației. Luați în considerare faptul că lupii au trăit printre oameni timp de secole și există dovezi că oamenii și câinii și pisicile au fost împreună cu 12.000 de ani în urmă. În anii 1600, regalitatea europeană a început să păstreze diverse  rase de câini ca animale de casă. Păsările de companie au fost animalele de companie alese în Spania până în anii 1960. Ziua Națională dedicată iubirii animalului de casă a început să aibă amploare începând cu anii 2000. Nici nu e ceva rău să dăm mai departe tradiția, nu-i așa?

Există oameni care nu își pot imagina viața fără un animal de casă și preferă câinii. Indiferent de talie, rasă, aspect, câinii au ceva special, iar prezența lor în casă aduce omului foarte multe avantaje: de la companie la afecțiune, protecție sau parteneriat sufletesc… Pentru Ziua Internațională a Câinelui, celebrată în fiecare an pe 26 august, am adunat câteva gânduri despre aspectele cărora ar trebui să le acordăm mai multă atenție atunci când purcedem împreună cu patrupedul la o conviețuire pe care ne-o dorim cât mai îndelungată și mai plăcută.

 

O condiție sine-qua-non a stabilirii unei legături trainice este, în primul rând, să-l considerăm un seamăn al nostru, față de care să nutrim afecțiune, grijă, atenție, pentru că răsplata pe care o primim din partea lui se măsoară în tandrețe necondiționată, ceea ce, printre oameni, trebuie să recunoaștem, e destul de rară. Asta nu înseamnă, de bună-seamă, să-i acordăm toată libertatea din lume, e totuși o ființă inteligentă, DAR mânată de instincte, ci să îi trasăm cu inteligență spațiul confortabil de viață, astfel încât împreună să găsim un modus vivendi reciproc avantajos.

Dacă nu simțiți așa, mai bine NU vă luați un câine.

Nota Bene: Nu e un articol de specialitate, de aceea nu veți regăsi informații științifice, e un articol de la suflet pentru suflet. Fotografiile din articol vorbesc de la sine.

„Dacă nu sunt câini în Rai, atunci când mor vreau să ajung acolo unde merg câinii” – Will Rogers.

 

8 MODURI PRIN CARE ÎȚI PUI CÂINELE ÎN PERICOL  FĂRĂ SĂ ÎȚI DAI SEAMA (plus 2 bonus)

Ca ”deținător” de câine, vrei să te asiguri că faci totul bine în ceea ce privește îngrijirea și bunăstarea prietenului patruped. Fie că alegi mâncarea potrivită, fie că îi cumperi cele mai bune jucării, dorești să îi oferi însoțitorului tău o viață cât mai bună.

Cu toate acestea, în conformitate cu un articol din Bright Side, există unele lucruri potențial periculoase, pe carele poți face ori de câte ori în fiecare zi, fără a realiza chiar că ar putea dăuna câinelui tău.

„Un os oferit câinelui nu este o dovadă de caritate. Caritate este atunci când îţi împarţi osul cu câinelui, atunci când eşti la fel de înfometat ca el” – Jack London.

Iată 8 moduri în care îți poți pune fără să vrei câinele în pericol:

1. LĂSAREA CÂINELUI SINGUR ÎN MAȘINĂ

Aceasta este o chestiune destul de puțin cunoscută , dar, fiind caniculă, trebuie să știți  că este extrem de important să nu lăsați câinele singur în mașină. Potrivit Bright Side, temperaturile interne ale mașinilor cresc cu câte 20 de grade în 10 minute, indiferent dacă ai parcat direct la soare sau nu. Câinii nu transpiră ca noi, astfel încât supraîncălzirea este extrem de ușoară, iar lipsa aerului, combinată cu temperatura mare, le poate face foarte rău, uneori chiar ireversibil.

2. ALEGEREA GREȘITĂ A DIMENSIUNII ZGĂRZII

Alegerea dimensiunii corecte a zgărzii este foarte importantă atât pentru siguranța, cât și pentru confortul puilor. Nu trebuie să fie atât de slăbită încît să se poată aluneca din ea, dar cu siguranță, nici să fie prea strânsă. Regula generală este că dacă se poate potrivi un deget între zgardă și gât, pentru câini de dimensiuni mici și mijlocii, și două degete pentru câinii mari, ar trebui să fie în regulă. Nu este vorba doar de mersul la plimbare, ci și de momentele în care e lăsat liber prin curte. Se poate agăța de tufe iar câteva minute de neatenție îl pot face să sufere, iar dacă ne gândim la faptul că s-ar putea sufoca, e mai bine să prevenim orice neplăcere.

„Câinele este singurul animal din lume care te poate iubi mai mult decât se iubeşte pe el însuşi” – Josh Billings.

3. ATENȚIE LA DUCEREA CĂȚELULUI ÎNTR-UN PARC (PENTRU CÂINI)

Au existat povești despre pui care au fost atacați la parcuri de câini și asta se poate întâmpla cu ușurință datorită faptului că unii câini de talie mai mare cu care se joacă se pot speria  și ataca puiul tău mai mic. Mai bine îi creezi o zonă de joacă într-un cadru controlat până când crește mai mare. Există o doză de agresivitate pe care câinii o pot dezvolta instantaneu și e foarte dificil să desparți doi câini care se luptă cu determinare. Atenția face totul. Mai ales dacă e vorba de câini din rase mari, cunoscuți pentru agresivitate, mai bine evită orice contact.

4. CEARTA PE UN TON RIDICAT

Așa cum țipând la cineva care consideri că a greșit rareori îmbunătățești situația, strigând la câinele tău e și mai puțin productiv. Dacă strigi la câine pentru ceva ce s-a întâmplat cu ceva timp în urmă, de exemplu dacă la venirea  acasă găsești o mizerie care s-ar fi putut întâmpla cu câteva ore în urmă, nu numai că va fi speriat, dar va fi, de asemenea, și foarte confuz. Nu va părea pedepsire pentru ce a făcut greșit, ci mai mult, te va vedea doar ca pe un inamic. Câinele trebuie „pedepsit” în momentul în care este surpins asupra faptului, și admonestat cel mult cu un ziar care face gălăgie, în niciun caz cu corecții fizice. Iar băgatul cu nasul în fecale sau urină este o inepție, vă rog să mă credeți. Soluția: duceți câinele cât mai des afară și de fiecare dată când „se ușurează” dați-i o recompensă (biscuiți speciali sau chiar mâncarea lor preferată), astfel încât să asocieze gestul cu ieșitul afară pentru a-și face nevoile. Încă ceva: ei nu înțeleg cuvinte, ci tonalitatea vocii!

5. PEDEAPSA CORPORALĂ

Bright Side subliniază faptul că pedeapsa fizică asigură doar un singur lucru: câinele tău se va teme de tine. În plus, e trist să-ți dai seama că tu, om mare, cu minte, folosești forța fizică împotriva unui animal al cărui comportament e bazat pe instincte. Vocea severă, dojana la nevoie, inclusiv ignorarea pentru scurt timp sunt suficiente pentru a-i arăta că a greșit. Un câine e asemenea unui copil mic ce trebuie educat cu mijloace inteligente, dacă vrei să faci din el un prieten pe viață. Folosirea unui sistem bazat pe recompense pentru a-ți antrena câinele este cheia spre o prietenie fericită și de lungă durată. Mângâierile, vorbitul, plimbările, joaca, hrana adecvată, iată câteva dintre ele.

„Câinii nu m-au muşcat niciodată. Doar oamenii” – Marilyn Monroe.

6.NEGLIJAREA CERINȚELOR SPECIFICE DE SĂNĂTATE

Pe lângă îngrijirea generală, fiecare rasă de câine are propriile sale cerințe specifice. Asigură-te că ești familiarizat cu nevoile specifice ale rasei câinelui tău, precum și cu orice semne de avertizare potențial asociate cu probleme de sănătate specifice la care sunt predispuși, pentru a-i oferi tot ce e mai bun câinelui tău. Atenție la problemele senectuții, există tratamente profilactice care pot amâna senilizarea sau îmbătrânirea per ansamblu.

Și încă ceva! Nu duceți/plimbați câinele pe lângă bicicletă, de dragul „antrenamentului”, pe căldură sau pe frig!!!! Oare n-ar fi cazul să vă puneți în locul lui? E absolut șocant să vezi câini tărâți după bicicleta care merge cu viteză, un spectacol oripilant în care omul stă bine mersi cocoțat iar câinele aleargă cu limba scoasă, tremurând tot. E inuman.

„Câinii îşi iubesc prietenii şi îşi muşcă duşmanii, spre deosebire de oameni, care sunt incapabili să simtă iubirea pură, amestecând iubirea cu ura” – Sigmund Freud.

7. NEGLIJAREA SPĂLATULUI PE DINȚI

Dinții câinelui tău ar trebui să fie periați la fel de des ca ai tăi. Suplimentele masticabile nu sunt la fel de eficiente ca periajul, dar asigură-te că folosești o pastă de dinți adecvată câinelui tău. Astfel se pprevine mirosul neplăcut, cauzat de carii, și, mai apoi, afectarea gingiilor care culminează cu căderea dinților.

8. NESTIMULAREA CÂINELUI TĂU

Încearcă să-i ții mintea stimulată câinelui tău. Dacă patrupedul tău se plictisește, va găsi o modalitate de a se distra – ceea ce de cele mai multe ori înseamnă distrugerea bunurilor tale personale. Există în magazinele de specialitate jucării (atenție! din materiale speciale, care nu-i pot produce neplăceri!) care nu sunt foarte costisitoare și cu care se poate juca și singur. Atenție! Nu orice jucărie e bună pentru el, mai ales dacă e fabricată din plastic casant,  se poate zgâria sau poate înghiți fragmente și îi poate fi fatal!

„Odată ce ai avut un câine minunat, viaţa fără el ţi se pare degeaba” – Dean Koontz.

Bonus, două observații, din proprie experiență:

9. HRĂNIREA

Nu dați câinelui orice fel de oase! Se pot sparge în țăndări și le poate răni cavitatea bucală, le pot rămâne între dinți sau pe traiectul esofagian. Există oase speciale, de vită, lungi, la magazinele de profil, și nu costă o avere.

Apoi, mai țineți minte un lucru: câinele nu este tomberonul sau compostul gospodăriei noastre, nu-i dați niciodată mâncare alterată! Dacă nu facem lucrul acesta cu semenii noștri, de ce am face-o cu un câine pe care îl considerăm parte a familiei? Orice poate produce deranjamente stomacale omului e valabil și în cazul cîinilor (desigur, și altor animale de casă, dar aici vorbim despre lătrători, da?). Am văzut multe persoane care debarasau frigiderul e mâncare veche sau chiar mucegăită, și, în loc s-o arunce, o dădeau „la câine”. Doamne păzește!

10. NU UITAȚI DE VACCIN ȘI DE TRATAMENTELE SEZONIERE

Vaccinul anual trebuie să fie polivalent, de bună calitate! – nu e cazul să ne zgârcim la tărâțe – și atenție, chiar dacă mergeți la veterinar, vedeți dacă e în termen de garanție sau a fost păstrat în condiții termice corespunzătoare, în frigider, la temperatura indicată. E plină lumea de așa-ziși veterinari pe care îi interesează doar banii. Tratamentul împotriva căpușelor e foarte important, se găsesc soluții (șampoane), fiole, zgărzi, injecții, din toate acestea sigur veți găsi o posibilitate să îl protejați, așa cum o faceți cu oamenii dragi.

Citiți și Celebritățile și pisicile lor…