O poveste despre mileniali și capitalism

Gina Varga
Inventing Anna este un serial de pe Netflix, inspirat din fapte reale, o sinteză, în zece episoade, a felului în care se raportează la lume generațiile tinere.
Serialul urmărește povestea unei tinere de 25 de ani obsedate de lux, care vrea să trăiască în lumea celor bogați. Vrea să înființeze o fundație de artă exclusivistă, cumpără compulsiv produse de lux, afișează opulență, ținute extravagante și o atitudine ironic superioară. Are o singură problemă: omite să plătească și, când are ocazia, îi face pe ceilalți să își golească conturile pentru ea. Dar Anna nu este o escroacă obișnuită. Invocă mereu o familie bogată, dar dificilă, un fond în posesia căruia urmează să intre, o potențială avere fabuloasă, de care o desparte un sistem bancar ineficient, un tată care vrea să îi dea o lecție, dorința ei de a construi ceva pe cont propriu și multe altele. Pe scurt, o explicație convingătoare pentru statutul ei de bogătașă fără bani.

Povestea Annei

Povestea Annei nu este doar despre ea, ci despre o întreagă generație. Nu este nimic din ceea ce este ea alcătuită care să nu deschidă un subiect de analiză și de cruntă reflecție. Anna a crescut într-o familie de emigranți din Rusia, pe care societatea occidentală a refuzat să o integreze. Ca adolescentă, este ținta bullying-ului și se răzbună inițiindu-se în modă, studiind reviste de specialitate și urmărind profilul de Instagram al unor persoane consacrate. Anna vrea bani mulți, făcuți repede și prin orice mijloace. Niciodată nu sunt suficienți. E uimitor ce sume ajunge să cheltuiască în doar câteva ore. Dă bacșișuri exorbitante, fiindcă vrea să fie servită impecabil, cu prioritate, vrea sclavi supuși toanelor ei…
foto sursa
Mă gândesc cu spaimă că acesta a devenit idealul unei întregi generații, ideal care permite sclipiri de o clipă, în spatele cărora se află o poftă insațiabilă, menită să umple golul care se află, de fapt, în fiecare dintre noi. Dar tinerii cred că lumea este rea doar cu ei, doar pentru ei și mai cred, în naivitatea vârstei, că banii, indiferent cum i-ar face, pot schimba ceva, îi pot face întregi.
Cazul este investigat de o jurnalistă din generația noastră, a adulților. Este opusul fetei, realizând o admirabilă și sugestivă antiteză: este absorbită total de munca ei, hotărâtă să își facă o carieră, în timp ce își ignoră viața personală și copilul pe care urmează să îl nască (din cauza căruia stă cu prosoape lângă ea, pentru cazul în care i se rupe apa la serviciu), se îmbracă modest, crede în succesul prin muncă. În plus, a fost sabotată de un așa-zis prieten, care i-a afectat grav cariera. Face parte dintre idealiștii care o încasează de la toată lumea și care sunt primii sacrificați pentru binele altora… Iar ca antiteza să fie deplină, se atașează de fata aceasta, care a învățat să nu aibă sentimente, ci numai să le trezească celorlalți.

Cum este mai bine, te întrebi. Ce îi spui copilului tău la lecția de morală? Despre ce trebuie să fie poveștile lui de dinainte de culcare? Mai este Fata moșului cea harnică și altruistă, care are grijă de binele unei familii nerecunoscătoare și chiar de întreaga pădure, un model? Sau acum ținem cu Fata babei, fiindcă își păstrează energia pentru lucruri importante și cere pentru ea, din stimă de sine, lada cea mai mare?

Anna cea adevărată

Anna cea adevărată a ajuns în închisoare. Acuzată de unii, admirată de alții. Anna nu a profitat de bătrâni sau de singurătatea oamenilor, cum ar fi făcut un escroc mediocru, ci a mers la vârf, a provocat elitele societății americane. A luat resurse de la oameni atât de influenți, încât au renunțat, de rușine, să își decline identitatea și să se recunoască victimele unei puștoaice. A demonstrat că generațiile de dinainte sunt vulnerabile în fața milenialilor. Anna a provocat Sistemul.
Am citit că a trecut prin mai multe terapii pentru a scăpa de dependența de lux. Din închisoare, și-a vândut povestea unor reviste și Netflixului, a devenit celebră și continuă să facă bani și faimă cu fiecare cititor/ spectator care i-o urmărește.
Se spune că sistemul îi limitează pe tineri, sabotându-le educația și cultivându-le gustul pentru lux și tot felul de dependențe dăunătoare. Le ignoră însă mințile sclipitoare, cu o structură total diferită de a generațiilor de dinaintea lor, libertatea gândirii, creativitatea, accesul la informație și…timpul devenit din ce în ce mai liber pentru ei. Ar trebui să se gândească de două ori. Anna ar putea fi doar începutul. Cei care vor veni după ea nu vor mai vâna doar resurse, ci însăși Puterea pe care elitele lumii au monopolizat-o în două milenii de naivitate.
foto – Anna cea inventată de Netflix și Anna cea inventată de ea însăși
Un articol de Gina Varga