19 mai 1962: La Madison Square Garden, New York, cu ocazia zilei de naștere a președintelui american John F. Kennedy, Marilyn Monroe îi dedică celebrul de atunci încoace „Happy Birthday, Mr. President”.

Evenimentul avea loc cu 10 zile mai repede decât aniversarea  de 45 de ani a președintelui, care era pe 29 mai. Și ce dacă? Partidul Democrat avea nevoie de o campanie masivă și imediată de strângere a fondurilor, așa încât ziua de naștere a președintelui nu putea fi o ocazie mai bună. Le mai trebuia însă și o nadă. Aniversarea a fost un pretext, așadar… până la intonarea acestui cântec… Marilyn trebuia să facă restul. În plus, urma și ziua ei de naștere, pe 1 iunie, când împlinea 36 de ani (ccea ce avea să devină și ultima, pentru că, după cum se știe, în 5 august era găsită fără suflare în apartamentul ei din Brentwood, acoperită doar de un cearșaf…

„Happy Birthday, Mr President” a fost, cu siguranță, momentul ei de glorie într-un an care a însemnat iadul pe pământ. L-a jucat cu atâta naturalețe, încât privitorii n-au putut decât să-și țină respirația când Marilyn a intrat pe scenă, după câteva momente de suspans, probabil intenționate.

Rochia cu reflexe de platină,care părea pictată pe trupul ei perfect,  coafura care părea sculptată în metal prețios, gesturile languroase amestecate cu un aer de inocență bine dozată, ofereau imaginea unei dive în cel mai strălucitor moment al apariției în public.

Marilyn Monroe still wearing the dress, with Steve Smith, Kennedy’s brother-in-law, at a reception at Madison Square Garden. Photograph: Cecil Stoughton/AP

Designul rochiei îi aparținea lui  Jean Louis. Născut în Franța în 1907, artistul a venit în Statele Unite pentru a își împlini visul de creator de modă, apoi a intrat în industria filmului.

Dintre creațiile renumite, putem aminti câteva realizate pentru Ducesa de Windsor,  celebra rochie din satin negru purtată de  Rita Hayworth în „Gilda” (1946), apoi creații pentru Deborah Kerr sau Jayne Mansfield. Însă această rochie purtată de Marilyn la un eveniment de o asemenea anvergură, într-o asemenea atmosferă, rămâne în istorie odată cu povestea ei.

Rochia în sine, cu toată broderia bătută în ștrasuri, a costat 12.000 de dolari în 1962. În 1999, a fost vândută pentru 1,3 milioane de dolari (pe atunci 790 000 de lire sterline), iar în 2016 a fost scoasă la licitație și vândută contra sumei de 4,8 milioane de dolari, numele cumpărătorului rămânând necunoscut.

tumblr.com

Happy Birthday to you,
Happy Birthday to you,
Happy Birthday Mr. President,
Happy Birthday to you.
Thank’s Mr. President
For all the things you’ve done
The battles you’ve won
The way you deal with US Steel
And our problems by the ton,
We thank you, so much.
Everybody, Happy Birthday!

tumblr.com

 

Compozitori: Eef Barzelay

Versurile cântecului Happy Birthday Mr. President © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner/Chappell Music, Inc