Save the date: 27 martie! Happy Birthday, dear Whisky!
E Ziua Internațională a celebrului Whisky, băutura care te face bărbat:) De ce spunem așa, iată, la casele mai mari a existat întotdeauna preocupare pentru el: Ernest Hemingway: „Nu amâna niciodată să săruți o fată drăguță sau să deschizi o sticlă cu whiskey” sau Mark Twain: „Prea mult din orice este rău, dar prea mult whiskey bun este cu greu destul”, iar Winston Churchill spunea: „Apa nu e bună de băut. Ca s-o faci băubilă, a trebuit să adăugăm whiskey. Cu efort asiduu, am învățat să-mi placă.” Nici femeile nu l-au urât: Ava Gardner: „Doresc să trăiesc 150 de ani, dar în ziua morții vreau să am o țigară într-o mână și un pahar cu whiskey în cealaltă.”
Whisky-ul are o istorie lungă și venerabilă, fiind una dintre cele mai recunoscute forme de băuturi spirtoase din lume. Numele pentru Whisk(e)y provine din limba galică (limbă celtică dispărută, care era vorbită de către gali, poporul care locuia regiunea cunoscută ca Galia din Epoca Fierului până în perioadă romană), unde era denumit Uisce na Beatha, care înseamnă „Apa vieții”.
În timp, numele a fost scurtat la Uisce (doar „apă”) și apoi pronunția s-a schimbat încet de-a lungul timpului de la Ish-Key la Whisky. Și acea pronunție a rămas de atunci, ca și notorietatea acestui lichid…divin. Astăzi, așa cum se cuvine unei sărbători, este timpul să ne bucurăm (și mă refer la toți îndrăgostiții de whiskey, să împărtășiți plăcerea uni pahar și să acordăm Whisky-ului ce-i al Cezarului:).
Istoria Zilei Internaționale a Whisky-ului este intrinsec legată de istoria băuturii. Whisky-ul este rezultatul unui proces de distilare, un proces chimic/alchimic cunoscut încă din trecut, poate de aceeași vârstă cu Babilonul sau cu Mesopotamia, unde se pare că au apărut primele distilerii, cam sec.2 IHr.
Ceea ce mai știm este că procesul de distilare a ajuns în Irlanda și Scoția în jurul secolului al XV-lea. A fost folosit în principal în scopuri medicinale, în special în tratamentul epidemilor precum variola. Nobilimea vremii, în special James al IV-lea al Scoției și regele Henric al VIII-lea al Angliei au dezvoltat un gust pentru whisky ca băutură, mai degrabă decât pur și simplu ca leac pentru boală, iar până în 1608, Distileria Old Bushmill din Irlanda de Nord a obținut o licență de a distila whisky. Din păcate, introducerea taxei engleze pe malț în 1725 a însemnat că whisky-ul a fost clasificat drept ilegal, ceea ce a făcut ca multe dintre distilerii din Irlanda să fie închise sau să funcționeze clandestin.
Deși nimeni nu știe dacă oamenii de atunci au creat o băutură la fel de minunată ca whisky-ul modern, dar istoricii au confirmat că procesul le-a fost la îndemână și atunci, ca și acum. Not big deal, cum s-ar spune.
Tot whisky-ul începe cu un „piure”, adică un amestec de cereale și apă care este încălzit încet, progresiv, pentru a descompune amidonul în zaharuri. Tipul de cereale pe care îl folosește producătorul va determina ce fel de whisky iese ca rezultat final. Rezultatul acestui proces este apoi cunoscut sub numele de must și este doar începutul călătoriei în viață a acestei băuturi uimitoare. Maturizarea într-un butoi de o anumită esență este de obicei parte a procesului. Dar timpul petrecut în procesul de maturizare merită cu siguranță!
Orz, secară, grâu, porumb – sunt cele mai frecvent întâlnite cereale din care se face un whiskey autentic. Diferitele concentrații de cereale dau gustul specific, înainte de a fi îmbuteliat, pus la maturat sau… afumat (cel mai scump și mai nobil).
Sărbătoarea datează din 2008 și ulterior, în 2009, s-a ținut la Festivalul Whisky din Țările de Jos de Nord. Toate acestea au fost făcute în onoarea unui cunoscător și producător de whisky (și bere), Michael Jackson. (Nu, nu regele pop.) Era un bărbat binecunoscut pentru scrierile sale despre whisky și care a fost diagnosticat cu boala Parkinson. Prietenii săi iubitori de whisky au vrut nu numai să sărbătorească dragostea lui pentru whisky, ci și să ajute la găsirea unui leac pentru această boală dificilă. Întrucât ziua de naștere a lui Michael a fost 27 martie, data este o dedicație pentru el. Deci, scopul Zilei Whisky-ului nu este doar creșterea gradului de conștientizare a calităților whisky-ului și farmecul său, deși acesta este cu siguranță un motiv excelent. Scopul este, de asemenea, de a răspândi conștientizarea sindromului Parkinson, o boală de care a suferit pasionatul de whisky Michael Jackson, în ultimii săi ani.
William Faulkner: „Experiența mi-a arătat că singurele unelte de care am nevoie în profesie sunt hârtie, tutun, mâncare și puțin whiskey.” Să nu uităm asta!
Care sunt cele mai bine vândute mărci de whisky?
În 2021, aproximativ 30,1 milioane de cutii de 9 litri de whisky McDowell’s nr. 1 au fost vândute în întreaga lume. Imperial Blue a fost numărul doi în acel an, vânzând aproximativ 24,1 milioane de cutii. Johnnie Walker și Jack Daniel’s s-au clasat pe locurile cinci, respectiv șase.
Curiozități (poți deveni expert în whisky:)
-
Cu o valoare de 4,91 miliarde de lire sterline, exporturile de whisky scoțian au reprezentat peste 20% din toate exporturile de alimente și băuturi din Regatul Unit în 2019. Suntory și-a creat propria sa tulpină de drojdie: Suntoryeus Lactobacillus.
-
Potrivit Kentucky Distillers Association, 95% din whisky-ul bourbon este produs în Kentucky. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, multe distilerii de bourbon au fost convertite pentru a produce combustibil și penicilină.
-
Aproximativ 42 de sticle de whisky sunt exportate din Scoția în fiecare secundă.
-
Parlamentul scoțian a taxat whisky-ul pentru prima dată în 1644. Producția de whisky scoțian cu licență a fost interzisă între 1757 și 1760 din cauza unei recolte slabe de cereale.
-
Kentucky găzduiește mai multe butoaie de bourbon matur decât oameni (populație). Cu toate acestea, cu o populație de 5,4 milioane și peste 20 de milioane de barili de whisky în depozit, Scoția are aproape patru butoaie de whisky per cetățean.
-
Un butoi de Macallan vechi de 30 de ani a stabilit un nou record mondial în 2019 pentru cel mai scump butoi de whisky vândut vreodată la licitație. 572.000 de dolari!
-
Sticla de Glenfiddich are o formă triunghiulară pentru a reprezenta cei trei piloni ai fabricării whisky-ului: aer, apă și orz. Marea majoritate a whisky-ului exportat din Scoția este amestecat, nefiind single malt.
-
Producătorii japonezi rareori comercializează butoaie între ei, din cauza competitivității pieței.
-
Frank Sinatra a fost îngropat cu o sticlă de Jack Daniel’s.
-
Whisky-ul american fără vârstă este adesea numit „câine alb”.
-
Doza medie de whisky conține doar 64 de calorii – mai puține decât o banană.
-
Băuturile alcoolice distilate făcute din cereale gluten sunt fără gluten datorită distilarii care elimină proteinele glutenului.
-
Andrew Usher, fiul unui dealer de băuturi spirtoase din Edinburgh, a fost pionier în amestecul de scotch în secolul al XIX-lea.
-
Sir Nikola Tesla a băut whisky în fiecare zi pentru că a crezut că îl va face să trăiască 150 de ani.
-
Dacă bourbonul este învechit mai mult de doi ani, dar mai puțin de patru, trebuie să aibă o mențiune de vârstă pe etichetă.
-
Joe Sheridan, un bucătar șef din Foynes, County Limerick susține că a inventat și a numit Irish Coffee. Un grup de pasageri americani a debarcat dintr-un Pan Am într-o seară mizerabilă de iarnă în anii 1940, așa că Sheridan a adăugat whisky la cafeaua lor. Când au întrebat dacă li se servește cafea braziliană, Sheridan a răspuns: „Nu, cafea irlandeză”.
-
Să terminăm cu miturile: Jack Daniel’s este whisky Tennessee, nu bourbon!
-
În timpul procesului de malț, orzul era în mod tradițional răsucit cu o lopată pentru a promova malțul uniform și pentru a reduce încurcarea firelor mugurilor de orz. Ca urmare a acestei mișcări repetitive, malțiștii au suferit o afecțiune care a făcut ca un braț să atârne mai jos decât celălalt – cunoscut sub numele de umărul de maimuță.
-
Un scotch din 1896 din expediția în Antarctica a lui Ernest Shackleton a fost găsit în 2006 și este păstrat în Noua Zeelandă. Nu înghețase nici la -30 de grade C.
Imaginile sunt pur ilustrative! Articolul nu conține reclame sau plasare de produse!