Blues-ul avea să curgă din nord, dinspre Oradea, anunțat de coardele zilei de 30 august, când A.G. Weinberger saluta lumea agățat, se pare, de gâtul unei chitare, deoarece ciocul berzei nu era la fel de muzical pentru el 🙂

A.G. Weinberger, n. 30 august 1965, Oradea

Artistul „crossover” – despre care BB King declara că este „un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă” -face o muzică de excepție,  îmbinând parcă universurile de blues, rock și jazz ale lui Eric Clapton, BB King, Van Morrison, Leon Russell sau Zucchero.

Pasiune pentru muzică

Plecat în căutarea unui destin ghidat de pasiunea pentru muzică,  A.G. Weinberger a ajuns singurul artist non-american invitat să participe la celebrul Festival Bluestock din Memphis, SUA, şi singurul artist român propus pentru nominalizarea la Premiile Grammy, în 2007 – în 2006 apărea în premieră absolută pentru România „Nashville Calling”, primul album al artistului, înregistrat şi produs integral în SUA, album ce a fost propus pentru nominalizare la Premiile Grammy la 7 categorii).

Considerat la ora actuală singurul reper şi autoritate în domeniul muzical pe care îl reprezintă, A.G. Weinberger este membru votant NARAS (National Academy for Recording Arts and Science) – organism care decernează premiile Grammy, este compozitor afiliat BMI (Broadcast Music, Inc.), membru afiliat The Blues Foundation cu sediul în Memphis, TN, USA, preşedinte al juriului festivalului de interpretare „Carpathia 2008” Rzeszow, Polonia, şi membru pe viaţă în diferite organizaţii fraternale din SUA.

La propunerea Ministerului Culturii, a primit în 2011, titlul „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler”, ca apreciere pentru cariera muzicală deosebită şi pentru efortul de a descoperi şi promova noi talente.

Celebritatea, confirmările artistice şi experienţa bogată avută în afara ţării (începând cu 1990, în turnee precum Statele Unite ale Americii – timp de 6 ani, apoi Germania, Elveţia, Israel, Turcia, Franţa şi Ungaria – unde în 1992 cântă în deschiderea concertului susţinut de renumitul chitarist Al Di Meola), îl includ într-o minunată serie de artiști carismatici.

Doar blues-ul poate să-mi vorbească

La mijlocul anilor optzeci, Weinberger a făcut  trecerea de la chitarist rock la chitarist de blues, promovând de atunci acest gen muzical. În 1986 și-a început cariera de solist blues, înființând împreună cu Harry Tavitian (pian), Corneliu Stroe (baterie) și Cătălin Rotaru (chitară bas) prima formație de blues din România – Transylvanian Blues Community. Ignorând cenzura regimului comunist, cei patru au reușit să efectueze turnee în România, unde talentul și faptul că nu făceau parte din cultura promovată de stat, umpleau până la refuz sălile de concerte.

De abea în 1996, însă, avea loc lansarea primul său album de blues din România, denumit „Good Morning, Mr. Blues„, iar în 1999, muzicianul se plimba cu blues-ul și cel de al treilea album, la braț, pe „Transylvania Avenue”.

Chitarist de înaltă virtuozitate, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi televiziune, producător de albume, bărbosul cu vocea învăluitoare, de înțelept, încântă și surprinde atât așteptări de spectru larg, cât și cele mai exigente și rafinate gusturi.

Compoziţiile proprii de blues, jazz, soul şi funk curg cu o măreție discretă din toate albumele sale –Good Morning, Mr. Blues (1996), Standard Weinberger (1997), Transylvania Avenue (1999), Nashville Calling (2006), Guitar Man – Vol. 1 (2008), Guitar Man – Vol. 2 (2008), Singular (2015), Mighty Business (2015), Reborn (2018).

foto tumblr.com

Citește și Put your lights on