Gianna Nannini (n. 14 iunie 1956) este compozitoare si cântăreață rock, italiană. A devenit populară prin cântecele sale Latin LoverFotoromanzaBello e impossibile, Meravigliosa creatura sau I maschi, cu care a obținut numeroase premii internaționale.

De ani buni luptă cu o depresie, pe care nu a ales s-o ascundă: „Cântecele mele reflectă în mare parte lumea provincială a unei fetiţe care trăieşte în Siena, cu toate poveştile ascunse. Am scris cântece şi am compus melodii care întotdeauna au narat probleme psihologice şi am cântat oamenilor despre ceea ce am descoperit. Rezultatul a fost cântece de o infinită tristeţe.

Într-un interviu cu Andrei Partoș, artista declara: „Chiar dacă în Europa se vorbesc multe limbi, sunt de părere că cel mai bine îți exprimi emoțiile în limba maternă. Ar fi păcat să globalizăm muzica și să cântăm cu toții în engleză. Textele pieselor pot fi traduse.” și astfel, piesele ei consacrate sunt în limba italiană, în care s-a simțit mereu „acasă”. În urma turneului din România, a mărturisit „Am descoperit în România o viață de noapte fascinantă, bogată în muzică internațională, care îți oferă șansa să te întâlnești cu oameni ce te cunosc și ce-ți știu piesele. M-am simțit la fel ca și în Italia, o afecțiune intensă și generoasă”.

Încă o curiozitate: Gianna Nannini a devenit mamă la 54 de ani, iar fetița ei, Penelopa, i-a moștenit talentul.

Vocea ei cu un timbru special a făcut generații întregi s-o îndrăgească și să-i asculte hiturile, cu toate că e considerată controversată prin aspectul masculin pe care și l-a desemnat ca stil, însă doar în ceea ce privește vestimentația. Versurile melodiilor ei emană însă o sensibilitate pur feminină, fiind romantice, majoritatea abordând teme sentimentale.

Che cos’è?
C’è nell’aria qualcosa di freddo
Che inverno non è
Che cos’è?
Questa sera i bambini per strada
non giocano più
Non so perché
l’allegria degli amici di sempre
non mi diverte più.
Uno mi ha detto che
lontano dagli occhi
lontano dal cuore
e tu sei lontano
lontano da me
Per uno che torna
e ti porta una rosa,
mille si sono scordati di te
Lontano dagli occhi
lontano dal cuore
e tu sei lontano
lontano da me
Ora so
che cos’è questo amaro sapore
che resta di te
quando tu
sei lontano e non so dove sei
cosa fai, dove vai
E so perché
non so più immaginare il sorriso
che c’è negli occhi tuoi
quando non sei
con me
Lontano dagli occhi…