Frank Horvat este unul din fotografii care pe mine m-a cucerit definitiv prin compoziția lui extraordinară. Horvat povestește dincolo de cuvinte amănunte pe care probabil nu le-am surprinde dacă am privi ca simpli spectatori acel moment înghețat pe film.

Frank Horvat

Pentru că se întâmplă ca viziunea mea despre fotografie să corespundă cu cea a regizorului și fotografului  Elliot Erwit, menționez în treacăt perspectiva sa, în parte pentru că ceea ce spune despre arta fotografică în general, am găsit eu în particular în poveștile captate de obiectivul lui Frank Horvat.  ”Pentru mine, fotografia este arta observației. Înseamnă să găsești ceva interesant într-un loc cât se poate de obișnuit. Am învățat că ea nu are nimic în comun cu faptul că vezi toate detaliile, ci cu modul în care le percepi”, spunea el la un moment dat. Într-adevăr, în asta constă esența fotografiei. Aici se desprinde de orice altă formă artistică. Captând un moment, fotograful creează o lume, redă când liniște, când vacarm, o încarcă de simboluri, o preia și o captează artistic printr-o anume încadrare, în același timp stimulând simțurile noastre în întregime.

Frank Horvat

 

Nu întâmplător am ales acest subiect, fotografia fiind o pasiune veche. Dar cum să selectezi pe cineva anume dintre titanii secolului trecut? Am ezitat și am început să mă gândesc. Pe cine să aleg? Pe Henri Cartier-Bresson, unicul, fantasticul, inegalabilul precursor al fotografiei stradale? Pe Robert Doisneau, mirificul etern îndrăgostit de Paris? Poate pe aventurosul Robert Capa, unul din cei mai mari fotojurnaliști de război? Nehotărâtă, mi-am plimbat ochii pe pereții mei de cărămidă roșie contrastantă cu fotografiile alb-negru care îi împânzesc. Pe cine, pe cine să aleg? M-am decis pe loc atunci când privirea mi-a căzut pe o fabuloasă fotografie care poartă semnătura lui Frank Horvat. Senzaționala ”Pălăria lui Givenchy” care seduce publicul și șaizeci de ani mai târziu.

Da, despre fotografiile lui Horvat vreau să vă vorbesc astăzi.

pinterest

Frank Horvat

Horvat a debutat ca fotograf amator în anii ’40 pe când avea doar 17 ani. Și-a cumpărat din banii obținuți din vânzarea colecției sale de timbre primul lui aparat foto, un Retinamat de 35 mm. ”Pentru că, spune el, mi-a zis un prieten că o să mă ajute să cunosc fete.” De fapt nu l-a ajutat, dar ”m-a ajutat să învăț despre compoziție”, a mărturisit Frank Harvat. La 22 de ani devenise deja oarecum cunoscut și și-a format mâna ca fotojurnalist în Asia.

Frank Horvat

Horvat s-a deosebit de ceilalți prin pasiunea lui regăsită în a surprinde pe film portretele fotomodelelor epocii și a mai excelat și în redarea evenimentelor de pe scenă sau din culise.

Frank Horvat

A locuit și lucrat la Paris, Londra și New York, definitivându-și cariera de fotograf de modă, la momentul respectiv fiind unul din cei mai buni în domeniu. În anii ’60 a fost cel mai căutat fotograf de modele și a fost nelipsit de pe scena marilor prezentări de modă din Roma și Paris.

Frank Horvat

Tot în acea perioadă,  a atins vârful excelenței ca fotoreporter pentru revista germană, Revue, care l-a și angajat pentru o călătorie în jurul lumii, ca jurnalist la fața locului.

Frank Horvat

În anii mai târzii, fotograful a decis să lucreze pentru sine, proiectele variate devenind centrul existenței lui. Și-a continuat parțial colaborarea cu reviste celebre și a început să lucreze la noul său proiect de suflet, ”Portrete de copaci”. Și-a dedicat mai mulți ani din viață acestei inedite lucrări.

Frank Horvat

A descoperit că ”să lucrez pentru mine însumi” însemna să poată acoperi o arie mai largă de subiecte decât dacă ar fi continuat să fie angajat de faimoasele reviste și magazine dedicate, cu care fusese obișnuit.

Frank Horvat

frank horvat

A acordat mai multă atenție și timp lucrărilor din a doua parte a vieții, nemafiind solicitat ca pe vremuri de cerințele riguroase ale prestigioaselor magazine ale epocii. Horvat a ilustrat în albume voiajul lui Goethe în Sicilia sau frumusețea feminină în istoria picturii, dar a tratat cu răbdare și alte teme centrale. Mai cu seamă s-a făcut remarcat pentru fotografiile sale stradale din New York. Sub vigilența sa, localnicii, clădirile, orașul în sine, au căpătat vieți alternative, și-au spus istoria nerostită și s-au rătăcit prin culori vii.

frank harvat

Frank Horvat

Horvat este artistul care a traversat epocile și a evoluat de-a lungul deceniilor fără a se lăsa absorbit definitiv în niciunul din ele.

Puteți citi de aceeași autoare și  „Eu când vreau ceva nu renunț”.