Epoca de aur a Maliului -fotografia maliană din secolul al XX -lea, se focusează pe fotografiile lui Seydou Keita și a lui Malick Sidibe. Fotografiile lor alb-negru au devenit mai târziu cunoscute în întreaga lume. Această perioadă specială din istoria țării din vestul Africii a fost exact după ce aceștia și-au câștigat independența față de Franța, în 1960. În acest timp, s-au consacrat mulți fotografi, vrând și ei, în egală măsură, să beneficieze de atenția contemporanilor.

Caută Black Shade Projects! Este platforma care celebrează fotografia africană și arhiva bogată a malienilor. A fost fondată anul trecut, în 2019, de Myriem Baadi, un interpret al artei din Maroc, pentru a aduce în atenția lumii artiști mai puțin cunoscuți și pentru a ilustra linia unică a fotografiei africane.

africa artă

Fotografia maliană

Acest fotograf, Myriem Baadi s-a născut în 1955 și s-a ocupat de fotografii în 1980. Actualmente, este director la CFP (Cadre de promotion pour la formation en photographie) în Bamako, capitala Maliului, și a expus pe scară largă, cel puțin în ultimul deceniu. Black Shade Projects a dezvăluit seria sa de „Tresses du Mali”, care dezvăluie coafurile foarte complicate ale femeilor țării. Calitatea atemporală și valoarea universală a lucrărilor au fost un punct de plecare pentru platforma lui Baadi.

africa coafura

Coafura complicată a unei fete

Black Shade Projects tinde să prezinte fotografia maliană dincolo de numele notabile, nu numai prin păstrarea arhivei lăsate de veterani, ci și prin încurajarea unei conversații extinse cu scopul de a lărgi și a diversifica nenumăratele colecții de artă. El spune poveștile Africii printr-o narațiune autentică: fotografia maliană.

femei

Cea de-a doua serie a platformei este „Her eyes, they never lie” care a fost încheiat de curând la salonul african, în cadrul săptămânii de artă, în revista „Marrakech”. De această dată au fost luați în considerare doi fotografi. Abdourahmane Sakaly, care s-a mutat din Senegal la Bamako în 1946, a devenit unul dintre cei mai mari fotografi din oraș în 1960: „Fotografiile iluminează grația și creativitatea unei femei din Africa, pe timpul unei ere post-independente în Mali și în diaspora africană. Fotografiile erau o metodă de a evada și de a avea libertate. Noi nu vom ști niciodată circumstanțele din „studioul” lor, dar expoziția îi onorează pe fotografi și pe modele.

Adama Kouyaté, a crescut într-un sat ce poartă numele Bougouni, din Mali. A fondat numeroase studiouri în diferite orașe din Mali. A murit la 92 de ani, cu câteva zile înainte de prima sa expoziție.

femei

„Her eyes, they never lie”, concentrată pe acești doi artiști, prezintă femei care stau pur și simplu, privesc în gol sau la cameră, gânditoare și au în ochi speranță. În fiecare poză apar femei tinere sau mai în vârstă, lângă familie sau prieteni, mereu încrezătoare. Câteodată misterioase, alteori puternice.

E un show despre femei. Dar mai specială este privirea lor – ne lasă să le privim și ele se uită înapoi la noi.” a explicat Baadi pentru „Marrakech”. „Nu este despre corpul lor sau despre cum arată. Totul se axează pe privirea lor.”

„Cataloagele lor scumpe și inovația lor artistică au deschis drumul către diverse practici culturale care vor continua să răsune și să inspire viitoarele generații.”

femeie

Citiți și despre Issui Enomoto