Felix Mendelssohn și Marșul nupțial – 160 de ani de tradiție

Felix Mendelssohn (pe numele lui complet Jakob Ludwig Felix Mendelssohn-Bartholdy) s-a născut la 3 februarie, 1809, în Hamburg, Germania, fiind unul dintre cei mai apreciați compozitori, pianiști, dirijori și profesori germani aparținând curentului romantic. Nepotul filosofului Moses Mendelssohn, Felix este considerat și cel mai celebru copil-minune, după Wolfgang Amadeus Mozart, având în vedere vârsta timpurile la care începe să cânte și să compună.

Felix se naște într-o familie de evrei (ulterior convertiți la creștinism), Abraham și Lea Salomon Mendelssohn, de la care ia primele lecții de pian, la doar 6 ani. În 1811, în timpul ocupației franceze, familia este nevoită să se mute la Berlin, unde micul Mendelssohn începe să studieze pianul cu Ludwig Berger și compoziție cu Carl Friedrich Zelter, acesta din urmă având o influență importantă asupra lucrărilor discipolului său. Continuă lecțiile de pian și la Paris, unde călătorește împreună cu surorile sale și unde se pare că ia contact cu muzica lui Mozart.

Mendelssohn a început să scrie încă din copilărie o importantă parte din lucrările sale: 11 simfonii, concerte, sonate și fugi, iar prima apariție publică este în Berlin, la numai 9 ani, în 1818.

Sursa foto: classicfm.com

În 1843, Mendelssohn se întâlnește cu regina și prințul consort, la Palatul Buckingham, fiind atras atât de monarh cât și de casa regală. La rândul său, regina este fascinată de muzica lui Mendelssohn care îi dedică Simfonia nr. 3 în La minor, op. 56 Simfonia Scoțiană.

În 1842, compune Muzica de scenă la piesa „Visul unei nopți de vară” de Shakespeare care include și faimosul Marș nupțial. Acesta din urmă este cântat pentru prima dată la nunta lui Dorothy Carew cu Tom Daniel, celebrată la biserica Sfântul Petru, Tiverton, în Anglia, în 1847, de către organistul Samuel Reay.

Cu toate acestea, interpretarea Marșului nupțial la nunți a devenit o modă mult mai târziu, când, după moartea compozitorului, în 1858, fragmentul a fost inclus în partiturile cântate la nunta fiicei reginei Victoria.

În 1835, Mendelssohn este numit dirijor al orchestrei Gewandhaus din Leipzig, făcând din oraș capitală muzicală a Germaniei. Chopin și Schumann s-au numărat printre prietenii săi din Leipzig, unde, la primul său concert cu Gewandhaus Orchestra, a dirijat Uvertura sa Meeresstille und glückliche Fahrt (1828–32; Calm Sea and Prosperous Voyage).

Sursa foto: classicfm.com

După căsătoria cu Cécile Jeanrenaud a urmat o perioadă de inspirație, în care scrie o serie de lucrări importante, printre care Variations sérieuses (1841), Lobgesang (1840; Hymn of Praise), Psalm CXIV, Piano Concerto No. 2 in D Minor (1837), precum și muzică de cameră.

În 1843, Mendelssohn întemeiază Conservatorul de la Leipzig unde predă compoziție, alături de Schumann.

Printre cele mai importante opere ale sale se numără Uvertura „Visul unei nopți de vară” (1826),  „Hebridele” sau „Grota lui Fingal” (1832), „Simfonia italiană” nr. 4 în La major (1833), „Ruy Blas” (1839), „Frumoasa Melusina”, „Calmul mării şi voiaj fericit”, „Trompetele”,  muzică vocal-simfonică (trei oratorii „Paulus, Elias”, balada „Prima noapte a Walpurgiei”), muzică bisericească („Cântece religioase”, „8 Psalmi”).

Mendelssohn s-a stins din viaţă la Leipzig, la 4 noiembrie 1847.

Ascultați Marșul nupțial aici.

Citiți și Bad Romance în straie originale – Romeo şi Julieta.