17 octombrie: ziua lui Eminem

Am fost un alb sărac, fără nicio sclipire, fără nicio vrajă, dar niciodată nu mi-a fost ruşine de nimic.

sursă foto: click.ro

Undeva, prin clasa a VIII-a, eram o fană înfocată: îi ascultam toate piesele, interesându-mă (și fiind fascinată deopotrivă) de biografia sa. Azi, 17 octombrie 2018, rapperul american Eminem împlinește 46 de ani. Cu această ocazie, m-am gândit că un articol despre viața și muzica artistului ar fi binevenit. 

 

De la Marshall Mathers la Eminem

Marshall Bruce Mathers (Eminem), fiul lui Bruce și al lui Debbie Mathers, s-a născut la data de 17 octombrie 1972, în St. Joseph (SUA). Cea mai mare parte a copilăriei și-a petrecut-o în orașul natal și în Detroit. De mic a fost atras de muzica rap, începând să cânte de la vârsta de 14 ani. Pe-atunci repeta în subsolul casei unui coleg de școală. Cei doi și-au luat numele de trupă Manix și M&M (inițialele de la Marshall Mathers), schimbat, ulterior, în Eminem. Ambițios din fire, artistul a ținut piept prejudecăților rapperilor de culoare, conform cărora albii nu se pricep la rap, participând la battle-uri în cluburi. Cu timpul, „și-a făcut loc” în lumea undeground a rap-ului, devenind din ce în ce mai apreciat. Unii rapperi îl provocau la duel în rime doar pentru a-și face un nume pe scena rap-ului. A fost primul rapper de rasă caucaziană care a avut un impact atât de mare asupra publicului, mesajele pieselor sale fiind de cele mai multe ori interpretabil-agresive (în general, vorbea despre tineretul afectat de lipsa valorilor în muzica rap). Episodul sinuciderii unchiului rapperului (Ronald Polkinghorn) a fost urmat de o pauză în ceea ce privește muzica. Back in business, artistul a făcut parte din trupa New Jacks, apoi din Soul Intent, alături de care a scos prima piesă, în 1995.

Lui Proof, care a cântat alături de Eminem, i-a plăcut atât de mult încât i-a propus să formeze un grup muzical alături de câțiva prieteni, fiecare având proiectul său solo. Astfel s-a format D12. În 1997 a câștigat locul al doilea la un concurs de freestyle din Los Angeles. După concurs, Dr. Dre i-a cerut un demo, pe care l-a ascultat după aproximativ o lună. Convins fiind de talentul tânărului rapper, de la prima întâlnire au început să înregistreze piesa My Name Is (de pe viitorul album din 1999, Slim Shady LP). Sub aripa lui DreEminem a devenit din ce în ce mai cunoscut în calitate de discipol al său.

Complexul oedipian, Slim Shady și salvarea prin muzică

Piesele lui Eminem, deși nelipsite de misoginism, au un substrat adânc, aflându-și esența în frageda copilărie a rapperului. Asumându-mi postura de avocat al diavolului, cred că furia excesivă asupra femeilor, trădată de versurile violente ale pieselor artistului, are la bază traumele din copilărie, urmate de relația cu cea care îi va deveni soție și care îi va face un copil. Debbie, mama rapperului, l-a născut la doar 17 ani, fiind părăsită la scurt timp de partenerul Bruce, un muzician (tatăl lui Eminem). Pentru a supraviețui, mama și copilul s-au mutat dintr-un oraș în altul, între timp apărând pe lume Nathan, fratele mai mic al viitorului rapper. Eminem i-a scris nenumărate scrisoritatălui său, însă acesta nu-i răspundea niciodată, ba mai mult, i le întorcea necitite. Conform spuselor sale, mama lui, Debbie, ducea o viață haotică, confruntându-se cu probleme psihice, accentuate de alcool și de droguri, reușind, astfel, să-și traumatizeze copiii. Piesa Cleanin’ Out My Closet din 2002 (de pe albumul The Eminem Show) este, aș spune, cea mai dureroasă confesiune a rapperului. Două versuri amintesc moartea unchiului lui Eminem și anunță ruptura supremă: „Remember when Ronnie died and you said you wished it was me?/Well guess what, I am dead, dead to you as can be!” (traducere proprie: „Îți amintești când spuneai că îți doreai să fi murit eu în locul lui Ronnie?/Ghici ce, sunt mort deja, cât se poate de mort pentru tine!”).

Înainte de a deveni rapper, Marshall își dorea să facă benzi desenate, crezând că cea mai de preț armă împotriva batjocurii și bătăilor la care era supus la școală și în cartierele în care a locuit (un bun exemplu fiind cartierul de afro-americani, Eight Mile) este cuvântul. La 9 ani, unchiul său îi făcuse cadou o casetă, așa a descoperit copilul Marshall muzica rap. Eminem consideră că „Hip-hopul mi-a salvat viaţa, e singurul lucru la care m-am price­put. Nu ştiu să fac altceva”. La 15 ani o cunoaște pe cea care i-a marcat vața sentimentală, Kimberly Ann Scott, minoră fugită de-acasă și primită în casa lor de mama artistului, cu care va avea o furtunoasă poveste de dragoste. În 1996 se naște fiica lor, Hailie Jade, iar rapperul scoate albumul său de debut, Infinite, care nu este bine primit de public. În 1999 se căsătorește cu mama fetiței sale, lansând în același an albumul Slim Shady LP (care se bucură de succes răsunător). Acest Slim Shady este alter-ego-ul sadic al artistului, acestuia fiindu-i greu să-și asume anumite răbufniri nervoase, mascate adesea în parodierea altor vedete, cum ar fi Brittney Spears sau Christina Aguilera(atunci când versurile erau excesive, atât prin violență, cât și prin ludic, „dădea vina” pe Slim Shady). Cuplul MarshallKim au divorțat în anul 2001, urmând să se recăsătorească în 2006 și să divorțeze, din nou, la scurt timp. Eminem a acuzat-o pe Kim de adulter, aceasta având la rândul său probleme cu alcoolul și cu drogurile (probleme care l-au copleșit și pe artist, cum era de așteptat, de altfel). Așadar, artistul a dezvoltat o iubire toxică pentru o femeie similară mamei sale, de unde reiese prezența Complexului lui Oedip.

sursă foto: sickchirpse.com

Pe lângă custodia fiicei sale (pentru care s-a luptat mult cu fosta soție), rapperul le are în grija sa pe fiica (dintr-o relație cu un alt bărbat) și pe nepoata lui Kim, Whitney și Alaina.

Eminem, alături de Kim (sursă foto: archieve.is)

 

Eminem, alături de fiica sa, Hailie Jade (sursă foto: southpawer.com)

 

În 2002 joacă în filmul inspirat din viața sa, 8 Mile, alături de actrița Brittany Murphy. Cu Lose Yourself, Eminem câștigă premiul Oscar pentru cea mai bună melodie originală (reprezentând genericul peliculei).

În anul 2007 rapperul ia o supradoză de medicamente, care aproape i-a fost letală. A fost, însă, salvat la timp de medici. În 2009 lansează albumul Relapse, pentru care va câștiga Premiul Grammy în 2010 la categoriile cel mai bun album rap și cea mai bună interpretare duo sau de grup (pentru melodia Crack a Bottle, alături de 50 Cent și Dr. Dre). În anul 2010 colaborează cu artiști „noi”, cum ar fi Rihanna (piesa Love The Way You Lie) pentru realizarea albumului Recovery. În 2011 albumul îi aduce premiul Grammy pentru cel mai bun album hip-hop. În anul 2017 scoate albumul Revival, ultimul fiind Kamikaze, lansat în 31 august 2018. Dacă sunteți interesați, aveți mai jos o piesă nouă, lansată în 5 octombrie, foarte sugestivă pentru rapper, atât din punct de vedere muzical și al textului, cât și din punct de vedere vizual.

 

Nu-i despre muzică, dar e (și) despre celebrități. Așadar, dacă vă plac pisicile, citiți și Mica Felină sau de ce iubim pisicile…