IN MEMORIAM PAUL NEWMAN (1925-2008) 🥀
Prețuiește timpul!!! Abia atunci când ne va lipsi, vom începe să-l prețuim.” (Leon Uris)

Exodus, afiș Bel-esprit.ro

Exodus (Exodul) este un film istoric american din 1960 despre întemeierea statului Israel. Produs și regizat de Otto Preminger, scenariul a fost adaptat de Dalton Trumbo după romanul cu același nume din 1958 al scriitorului american de origine evreiască Leon Uris. Filmul îi are în distribuție pe Paul Newman, Eva Marie Saint, Ralph Richardson, Peter Lawford, Lee J. Cobb, Sal Mineo, John Derek și George Maharis. Coloana sonoră a fost scrisă de Ernest Gold.
Un film despre iubirea interzisă, un film despre iubirea care nu ține cont de regulile impuse de societate.” (IMDb)
Ghici cine vine la cină” este un film american de comedie-dramă romantică din 1967, produs și regizat de Stanley Kramer și scris de William Rose. Spencer Tracy (ultimul său rol), Sidney Poitier și Katharine Hepburn și îi prezintă pe nepoata lui Hepburn, Katharine Houghton.

Ghici cine vine la cină, Bel-esprit.ro

Filmul a fost unul dintre puținele filme ale vremii care a descris o căsătorie interrasială într-o lumină pozitivă, deoarece căsătoria interrasială, din punctul de vedere al istoriei era considerată ilegală în multe state ale Statelor Unite. Era încă ilegal în 17 state, până la 12 iunie 1967, cu șase luni înainte de lansarea filmului, iar scenele au fost filmate chiar înainte ca legile anti-metepare să fie anulate de Curtea Supremă în cauza Loving v. Virginia.
Pentru perechea Tracy – Hepburn, filmul a reprezentat a noua și ultima ocazie de a apărea pe marele ecran. Tracy a fost foarte bolnav în timpul filmărilor, dar a insistat să continue. Filmările pentru rolul său au fost finalizate cu doar 17 zile înainte de moartea actorului, în iunie 1967. Hepburn nu a văzut niciodată filmul finalizat, spunând că amintirile pe care le-ar evoca despre Tracy erau prea emoționante. Pelicula a fost lansată în decembrie 1967, la șase luni după moartea sa.
În 2017 (la cea de-a 50-a aniversare), filmul a fost selectat pentru conservare în Registrul Național de Film al Statelor Unite de către Biblioteca Congresului ca fiind „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”. Partitura filmului nominalizată la Oscar a fost compusă de Frank De Vol.
Link către film.

*
„Julia” este un film de dramă american din 1977, regizat de Fred Zinnemann, după un scenariu de Alvin Sargent. Câștigătoare a 3 premii Oscar, pelicula se bazează pe un capitol din cartea Pentimento (1973) a scriitoarei americane Lillian Hellman în care este vorba despre relația autoarei cu o prietenă de o viață, Julia, care a luptat împotriva naziștilor în anii dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

Julia, regizat de Fred Zinnemann, după un scenariu de Alvin Sargent

Filmul îi are în distribuție pe Jane Fonda, Vanessa Redgrave, Jason Robards, Hal Holbrook, Rosemary Murphy, Maximilian Schell și Meryl Streep (aflată la debutul ei cinematografic).
Link către film.