Avem fiecare câteva secrete care ne dau energia de a începe ziua cu dreptul. Bioritmul nostru este dat atât de energia noastrăcât și de stările fluctuante de dispoziție cu care ne confruntăm zilnic. Dar nimic nu  este pierdut atâta timp cât avem la îndemână anumite alimente cu care ne putem încărca energetic pentru a avea o zi de succes.

Mănâncă puţin şi cinează şi mai puţin, deoarece sănătatea întregului corp se făureşte

în bucătăria stomacului.

Miguel de Cervantes

Ciocolata neagră îți dă energie pentru tot restul zilei!

Ciocolata neagră revigorează organismul şi îţi dă energie pentru întreaga zi. Endorfinele din creier vor fi puse în funcţiune şi nu vei avea decât stări euforice de “bien” şi îţi va creşte bună dispoziţie. Trebuie neapărat să alegi o tabletă cu procentaj cât mai mare de cacao. Ştii şi tu că atunci când mergi la rafturile supermarketului, întâlneşti o ofertă diversificată de ciocolată, dar cea neagră este cea mai bună variantă posibilă. Nu ezita să alegi ciocolata neagră cu un procentaj de 90% cacao.

Tips

  • Înlocuieste uleiul de cocos pentru prepararea unei ciocolate gustoase de casă, după care ești înnebunită, desigur, ca și mine, cu untul de cocos!
  • Dacă vrei să scapi de nevoia de dulce, ciocolata amăruie este un mare atu și, după mine, este un aliment revoluționar într-o dieta zilnică.
  • Ciocolata de casă este din cele mai bune variante de degustare. Iată o rețetă:

Ciocolată neagră homemade

60g unt cacao

80g unt de cocos

3 lingurițe cacao sau praf de roșcove (se găsește la magazinele cu produse naturiste)

1 linguriță nectar de cocos (Totul este fără zahăr, conservanți și fără coloranți chimici).

Adăugam untul de cocos și de cacao în Bain Marie, amestecăm până căpătă o culoare uniformă. Apoi adăugăm cacao și nectarul de cocos. Punem conținutul în forme de inimioară și le punem  la congelator timp de 20 de minute. Ce-ar mai fi de spus? Poftă bună!

La 52 de ani, ştiu că o minte şi un corp sănătos sunt o balanţă între nutriţie, intuiţie, experienţă şi dragoste, chiar cred asta.

Elle Macpherson

Afinele

Afinele fac parte din categoria fructelor de pădure ce conţin antioxidanţi. Eu de obicei le cumpăr la pungă congelată, împreună cu alte fructe de pădure, dar le poţi consuma şi în ceai, compot, sau fruct în stare naturală.

În bucătărie veți întâlni afinele sub forma dulcețurilor, a prăjiturilor cu brânză și afine, clătite de post umplute cu dulceață de afine, chec cu afine congelate sau torturi cu fructe de afine. O rețetă o găsiți aici.

Legumele verzi

Spanac, urzici, pătrunjel, leuştean, mărar… Aceste legume conţin o cantitate mare de antioxidanţi şi ne dau energie şi sănătate în dar, ca un mic bonus de la verdele naturii. Devenim mai sănătoşi dacă le mâncăm regulat şi cu cât suntem mai sănătoşi, cu atât ne putem face activităţile cu mai mult spor şi chef de viaţă.

O exagerare sau o măsură neîndestulătoare de mâncare şi băutură strică sănătatea, pe când o măsură potrivită o produce, întăreşte şi păstrează.

Aristotel

Vă prezint o rețetă cu legume verzi: 

Linguine (paste italienești) cu broccoli si pancetta

2 linguri ulei de măsline

120g pancetta/bacon

1 cățel de usturoi, tocat mărunt

7 căni de buchețele de broccoli (600g)

150 ml de supă – bază de legume

350g linguine

40g parmezan ras, sare.

În uleiul încins se prăjește pancetta la foc mediu. Se adaugă usturoiul și jumătate de broccoli și se amestecă. Se încorporează pastă de tomate și supă-bază și se lasă la foc 10 minuțele, până se frăgezește broccoli. Între timp, se fierb pastele al dente în apă sărată. Se scurg, se adaugă în tigaia cu sos și se agită bine tigaia de-asupra focului. Se transferă pastele într-un vas pentru servit încălzit în prealabil, se presară cu parmezan ras și se servesc imediat.

Tip: Nu spălați pastele în apă rece, pentru că nu mai absorb sosul.

Somonul

Somonul conţine Omega 3, una din grăsimile complexului Omega care ne pune neuronii în funcţiune. Precum ştim, somonul este un peşte mai scump, dar foarte sănătos pentru corpul nostru, şi, în acelaşi timp foarte gustos. Dacă ajungi la un restaurant select, nu ezita ca în loc de carne să comanzi somon. Somonul face parte din dieta Mediteraneeană şi este un deliciu rafinat al bucătăriei franţuzeşti.

Singurul mod de a-ţi păstra sănătatea este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ţi place şi să faci ceea ce n-ai face.

Mark Twain

O rețetă absolut delicioasă este Somonul rumenit cu rozmarin, bun pentru zilele de post ale Crăciunului.

90 g frunze rozmarin

200g medalioane de somon sau alt pește, cum ar fi ton sau biban de mare

3 linguri de frișcă

1 porție maioneză de casă

2 linguri de vermut sec, ierburi aromatice, 1 castravecior murat.

Se încinge grătarul cuptorului se pune folie de aluminiu și se așază medalioanele de somon cu rozmarinul sub ele. Se asezonează cu sare și piper și se rumenește câte 5 minute de fiecare parte a cărnii. Între timp, se bate frișca și se amestecă cu maioneză. Se adaugă vermutul, ierburile aromatice și castraveciorul murat. Poftă bună!

Oul

Oul conţine proteine de categoria întâi. Este un  aliment foarte hrănitor, care, consumat dimineaţa, ne energizează pentru întreaga zi. El conţine vitamine din categoria B care sunt esenţiale pentru ca organismul nostru să funcţioneze la capacitate maximă!

Dacă ne plac ouăle, trebuie să mancam câteva ouă pe săptămână,  un deliciu pentru organism.

Tips

O persoană care mănâncă puțină carne și pește poate mânca în locul lor ouă pe parcursul unei săptămâni. Acesta  va înlocui lipsa de proteine din organism. Oul te ajută să slăbești mai ușor dacă ești la dietă, fiind un aliment foarte sățios și astfel taie pofta de mâncare. Întăreste sistemul imunitar, conținând fosfor, seleniu, zinc.

Cereale integrale

Cerealele integrale, cum ar fi orezul brun, ovăzul, hrişca, orzul sau meiul sunt unele din cele mai uşoare alimente pentru stomac. Ştii sigur că, dacă consumi cereale, nu faci indigestie, şi îţi iei şi porţia de energie de dimineaţă. Ele merg combinate cu lapte, apă, sau în supe. Eu personal prefer hrişca, deoarece fierbe foarte repede şi are un gust pătrunzător, asemănător cărnii.

Hrișca este foarte populară în Rusia și în tot spațiul post- sovietic, în România fiind prezentă în bucătăria celor care trăiesc în zona Bucovinei. Are o aromă foarte plăcută. Este un aliment care face parte din categoria pseudocerealelor (ca și amarantul sau quinoa). O găsiți la Plafar și este preferata de cei ce iubesc mancarea row- vegana sau mâncarea sănătoasă.

Nu uita: „Sănătatea depinde de echilibrul dintre alimentaţie şi activitate fizică.” (Hippocrate)

Tips:

Cum se fierbe hrișca? Folosiți un ceaun de preferat sau o cratiță în care puneți 2 pahare de apă cu sare. Raportul este de 2 unități de apă la o unitate cereală uscată. Spălați hrișca, și, când fierbe apa, puneți-o în ceaun și lăsați-o să fiarbă 30-40 de minute, la foc mic, cu capac. Nu amestecați deloc, altfel se face terci!!!

Trebuie ca, după 40 de minute, toată apa să fie absorbită de hrișcă. Acoperiți cu capac și mai lăsați 15 minute să se pătrundă bine. Poftă bună!!

Stafide

Stafidele pot fi folosite şi pe post de dulce, nu numai în prăjituri  şi preparate dulci. Putem înlocui dulcele ca bomboanele sau ciocolata cu stafidele. Sunt bogate  în fier şi vitamina D, care ne ajută la eliminarea toxinelor din organism şi a metalelor grele. De asemenea, ne oferă energie din belşug.

Tips

Apa de stafide curată ficatul și îl menține sănătos.

 Apă de stafide

căni cu apă

150 g stafide. Pune la fiert două căni cu apăadaugă stafidele și lasă  fiarbă 20 de minute. Apoi, în timpul nopții, lași stafidele la înmuiat în apăDimineață strecori apă și scoți stafidele. Apafolosești  medicament naturist, poți  îl bei cald sau fierbinte, pe stomacul gol când te trezești. Trebuie  aștepți 30- 35 de minute înainte de a servi micul dejun.

Să fim sănătoși!