Teddy Pendergrass a fost primul care a interpretat această melodie, fiind bateristul formației, dar a preferat rolul vocal atunci când vocalistul a părăsit trupa. „The Blue Notes” s-a menținut pentru o perioadă, iar Harold Melvin a fost cel care l-a întemeiat, fapt care a dus la redenumirea lor ca Harold Melvin&The Blue Notes.

If You don’t Know Me by Now” a fost primul lor hit și mulți l-au confundat pe Melvil cu Pendergrass, ceea ce lui Melvin nu i-a fost deloc pe plac.

Pendergrass s-a descurcat ca artist solo mai bine după ce a părăsit trupa în 1976, scoțând hit după hit cu „Close the Door” și „Two Hearts”, cu Stephanie Mills. Un accident de mașină l-a doborât însă fizic, în 1982, punând capăt carierei sale artistice.

Cântecul a fost scris de Kenny Gamble și Leon Huff, care au pus bazele curentului Philadelphia Soul sounds, scriind balade romantice prin care și-au exprimat, indirect, problemele de cuplu. Cei doi aveau un carnețel cu potențiale titluri de melodii pe care îl păstrau în studioul muzical, fapt care a dus la scrierea piesei în sine. Într-un interviu realizat de Terry Gross, ei au explicat faptul că melodia se referă la un sentiment cât se poate de obișnuit, referindu-se la modul în care cei ce se iubesc au, câteodată, momente în care nu reușesc să-și înțeleagă și să-și exprime pe deplin sentimentele: „Femeia ta pare să nu te înțeleagă și te simți ca și când „dacă nu m-ai cunoscut până acum, n-o vei putea face niciodată.

Au cântat amândoi această melodie în multe înregistrări produse pentru artiști ca „The Stylistics” și „Archie Bell&The Drells”. Versiunea lui „Simply Red” a fost una dintre cele mai reușite, în 1989 ajungând în topurile americane și britanice pe locul 1, respectiv 2. Ei îl scriseseră pentru formația Labelle, cunoscută la vremea aceea pentru celebra „Lady Marmelade”.

Un gând răzleț ne amintește că „Prietenia nu este o specie de dragoste. Este alt gen. În timp ce dragostea are ca sursă partea neînţeleasă a spiritului, prietenia izvorăşte din raţiune, chiar dacă în evoluţia ei se extinde şi pătrunde în zona forţelor psihice ilogice”, după cum spunea Constantin Tsatsos.

La bună reflecție și audiție!

If you don’t know me by now
You will never never never know me
All the things
That we’ve been through
You should understand me
Like I understand you
Now girl I know the difference
Between right and wrong
I ain’t gonna do nothing
To break up our happy home
Don’t get so excited
When I come home
A little late at night
‘Cause we only act like children
When we argue fuss and fight
If you don’t know me by now
You will never never never know me
We’ve all got our
Own funny moods
I’ve got mine,
Woman you’ve got yours too
Just trust in me like I trust in you
As long as we’ve been together
It should be so easy to do
Just get yourself together
Or we might as well say goodbye
What good is a love affair
When you can’t see eye to eye
If you don’t know me by now
You will never
Never never know me
Sursă: LyricFind
Compozitori: Kenneth Gamble / Leon Huff
Versurile cântecului If You Don’t Know Me by Now © Sony/ATV Music Publishing LLC, Warner Chappell Music, Inc, Kobalt Music Publishing Ltd., BMG Rights Management

Citiți și despre Amadeus