Haideți să pornim de la o întrebare serioasă, apoi putem deveni cât de gravi sau comici (de ce nu?), dorim.  Astăzi e Ziua Națională (tot la americani,da) ”Do it your way”, adică fă exact așa cum îți poftește sufletul/mintea/inima. Întrebarea este: „De ce societatea trebuie să se simtă responsabilă numai pentru educaţia copiilor, dar nu şi pentru educaţia adulților de orice vârstă?Erich Fromm este cel care a inserat-o undeva în ”Arta de a iubi”.

Un răspuns la îndemână ar fi că odată cu terminarea școlii dispare și obligația de a citi, de a te informa, de a te cultiva, de a -ți continua educația – iar foarte mulți profită de acest fapt. Vă veți întreba ce are ”Cunk on Earth” cu această problematică? Vă voi răspunde că se produc mereu seriale documentare care pot fi ușor accesate și ele pot deveni o sursă de informare excelentă pentru cei grăbiți. În plus, acest documentar despre care vorbim astăzi este și un prilej de a râde pe săturate, ceea ce, desigur, e un mare avantaj. Așadar, învață și distrează-te, aceasta este lozinca acestui film.

Câteva informații orientative

Serialul a fost creat de prezentatorul Charlie Brooker și scris în colaborare cu  Diane Morgan. Actriță și scriitoare, s-a născut în 5 octombrie 1975 în Bolton, Anglia. Charlie Brooker s-ar putea să nu vă fie un nume cunoscut, dar există o șansă decentă să fi dat peste celelalte lucrări ale lui, precum Black Mirror. Philomena Cunk, personajul prezent încă din titlu, nu este o persoană reală.  Nu, ceea ce este regretabil, deoarece este un nume grozav, cu o sonoritate pe măsura producției. Philomena Cunk este un personaj fictiv creat de Morgan, pe care s-ar putea s-o recunoașteți din serialul de comedie întunecată After Life.

Diane Morgan, o minune de femeie și actriță, a jucat-o pe Philomena timp de aproximativ un deceniu, și se vede că e pasionată de acest fenomen numit Cunk. Ea – sau ele, mai degrabă,  au debutat mai întâi  în Brooker’s Weekly Wipe, iar mai târziu în Cunk on Britain, unde alter-ego-ul ei,  înarmat cu cercetări neplăcute și memorie ”șubredă”, a explorat istoria britanică.

Dacă Philomena nu este reală, experții sunt adevărați, veți întreba? Intervievații din Cunk on Earth sunt experți reali, autentici. De-a lungul celor cinci episoade, Cunk vorbește, printre alții, cu clasicistul și academicianul britanic Nigel Spivey, cu arheologul Paul Bahn, profesorul de politică globală Brian Klaas și cu compozitoarea premiată Shirley Thompson.

De la înălțimea statutului lor intelectual și profesional, acești cercetători nu s-au simțit vexați de stranietatea întrebărilor și a interpelărilor Philomenei? Din contră, Klaas și Thompson și-au împărtășit chiar aprecierea pentru că au fost incluși, lucru argumentat de faptul că umorul englezesc n-a pierit.

The Hollywood Reporter descrie filmul Cunk on Earth ca fiind un „serial în mod constant amuzant, adesea încântător, care amestecă comedia înaltă și joasă într-un ritm vertiginos”. Vulture îl numește „atât de perfect prost”, spunând că își subminează formula fiind „înșelător de inteligent”, în timp ce Rolling Stone o descrie pe Philomena ca pe un „idiot irezistibil”. The New York Times notează că Cunk „se simte oarecum diferit” față de ”false documentare” care au apărut înaintea lui, spunând că spectacolul „nu încearcă neapărat să facă o diferență specifică în discuția despre politică, mediul academic sau chiar despre forma documentarului. Prima sa prioritate este prostia”.

În ciuda tirului de întrebări derutante ale Philomenei (exprimate într-o engleză britanică de maaaare clasă), experții iau în serios întrebările ei „stupide”. De exemplu, istoricul Kemp își începe cu blândețe răspunsul la întrebarea Renaștere versus Beyoncé cu: „Amândoi au avut timpul lor”. Întrebat despre experți în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu Institutul Britanic de Film, Brooker a confirmat „ei știu că este un spectacol de comedie”, adăugând: „Ei funcționează cel mai bine atunci când sunt foarte serioși”. „Nu știu ce o să spun”, a adăugat Morgan, glumând că academicienii  nu văzuseră serialul pentru că ”erau prea intelectuali pentru a deține un televizor.” Umor englezesc, deh. Dar nu s-a supărat nimeni.

Cunk on Earth este difuzat în prezent pe Netflix, unde veți găsi și Black Mirror a lui Brooker și unde o mai puteți veți vedea pe Diane Morgan în After Life. Cu cinci episoade de jumătate de oră, veți ”devora” serialul în câteva ore.

Pentru că meritați.