Alfabetul vieții, după Țuțea
ARMATĂ – „Zece soldați conduși cu înțelepciune vor învinge o armată de 100 de soldați fără cap.”
BINELE – „Răul și binele stau în intenționalitate și conflict.”
CREDINȚĂ – „Fără credință, omul rămâne un simplu animal rațional care vine de nicăieri și se-ndreaptă spre nicăieri.”
DEMOCRAȚIE – „Democrația este sistemul social care face posibilă existența idiotului alături de geniu”
EXISTENȚĂ – „Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci treisprezece ani de temniță pentru un popor de idioți! De asta numai eu am fost în stare…”
FAPTE – „Cu stânga nici cruce nu poți să-ți faci, darămite să conduci o țară!”
GENII – „În fața lui Dumnezeu nu există genii. Dumnezeu nu lucrează cu genii, ci cu oameni.”
HOȚI – „Românilor, nu vă mai alegeți conducători care nu-și iubesc țara!”
IMBECILI – „Când vezi cirezile de imbecili, devine suportabilă însingurarea.”
ÎNȚELEPCIUNE – „Înțeleptul este un om care are experiența vieții.”
KANT – „Nu e om, Kant. N-a reușit să fie om cu toată stabilitatea lui. Iar badea Gheorghe, care se sincronizează cu clopotele de la biserică, e laureat al premiului Nobel pe lângă Kant.”
LIBERTATE – „Libertatea omului este partea divină din el.”
MÂNTUIRE – „A ști la scară umană poate fi folositor, dar niciodată mântuitor.”
NEAM – „Mă mișc între Dumnezeu și neamul din care fac parte. În afară de acești termeni, nu văd nimic semnificativ între cer și pământ.”
OMUL – „Știi unde poți căpăta definiția omului? – te întreb. În templu. În biserică. Acolo ești comparat cu Dumnezeu, fiindcă exprimi chipul și asemănarea Lui. Dacă Biserica ar dispărea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar dispărea și omul.”
PROFESOR – „Mi-ar fi plăcut să fiu profesor. Profesorul este fabricant de oameni. Profesorul seamănă cu un tâmplar care ia un lemn murdar din noroi, și face mobilă de lux.”
ROMÂNUL – „Definiția mea este: Petre Țuțea, românul. Am apărat interesele României în mod eroic, nu diplomatic. Prin iubire și suferință.”
SUFERINȚA – „Și convingerea mea este că suferința rămâne totuși cea mai mare dovadă a dragostei lui Dumnezeu.”
ȘIRETENIE – „Proștii au o calitate care le ține loc de inteligență – șiretenia.”
TRECUT – „Nu mă interesează trecutul. De câte ori mă întreabă cineva când m-am născut, spun că într-unul din anii trecuți.”
ȚEPEȘ – „Fără Vlad Țepeș istoria românilor ar fi fost doar o pajiște cu miei!”
UMANITATE – „Umanitatea o iubești lesne. Pe om mai greu.”
VIAȚĂ – „Omul autonom, oricât ar explora el viața și universul, n-are acces la adevăr fără revelație.”
XENOFOBIE – „Nu am fost și nu sunt antisemit, pentru că ar însemna să fiu anticreștin. Pentru că, să fim cinstiți, Cristos nu e din Fălticeni.”
ZEFLEMEA – „Mi-am dorit de multe ori să fac o teză de doctorat cu tema: aflarea în treabă ca metodă de lucru la români.”
Citiți și Petre Țuțea: „Definiția mea este: Petre Țuțea, românul”
M-am născut în Cluj-Napoca, județul Cluj, la data de 22 ianuarie 1995. Am absolvit Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” (secția artă dramatică, promoția 2010-2014), Facultatea de Istorie și Filosofie (secția Filosofie, nivel licență) în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca (promoția 2015-2018) și cursurile masterale ale Facultății de Litere, în cadrul aceleiași universități (masteratul de Studii Literare Românești, promoția 2018-2020). Am publicat poezii în revistele „Literatura de Azi”, „Cenaclul de la Păltiniș”, „eCreator” și „EgoPHobia”, fiind membră a Cercului Literar de la Cluj, începând cu iarna anului 2017 până în vara anului 2018 și membră a Cenaclului Literar Studențesc „Vox Napocensis” începând cu luna decembrie a anului 2019 până în luna mai a anului 2020. De asemenea, am publicat texte de proză scurtă în revista on-line „Catchy”. În anul 2021 am publicat un grupaj de poezii în antologia bilingvă (româno-suedeză) a editurii Bifrost „Echivalențe”.