Farmecul Sărbătorilor de iarnă nu ar fi deplin dacă, alături de tradițiile Crăciunului, nu ar exista  și câteva seri petrecute pe canapea, cu/fără cuvertură, degustând bunătăți specifice și urmărind filmele pe care deja le-ai mai văzut de vreo cincisprezece ori.

Santa Claus

S-a împământenit, de mult, obiceiul ca de Crăciun, după vizite și petreceri în sânul familiei, să te “înșurubezi” bine pe sofa în fața ecranului și să urmărești – iar și iar – filme clasice sau mai noi “de Crăciun”. Mirosul de cetină, veselia copiilor, forfota personajelor favorite, cadourile pitite sub crenguțele de brad, reuniunile familiale, prăjiturile și filmele de Crăciun devin imbatabile. Iată o listă cu doar câteva dintre sutele de filme de gen, cu propuneri pentru vârste, genuri și dispoziții diferite, dar necesare pentru un Crăciun (și mai frumos).

1. Miracle on 34th Street

Această peliculă-cult există în două variante, una produsă în 1947, iar cealaltă în 1994. Evident, cea mai veche a devenit, de-a lungul vremii, un clasic de necontestat. Aici, îl regăsim pe bătrânelul “marginal”, nevoit să îl întrupeze pe celebrul Moș Crăciun, într-un mare magazin pretinzând  – în fața micuților – că el este adevăratul personaj. Șefa sa, tânăra femeie de afaceri, divorțată, care e mama unei vioaie puștoaice, are de tras multe de pe urma acestei situații.

Oare câți vor crede că bătrânelul e chiar Moș Crăciun?

2. It’s a Wonderful Life

Filmul în alb-negru, realizat de Frank Capra datează din 1946. Minunata poveste de Crăciun reflectă importanța prieteniei. Georges Bailey este un om foarte apreciat în orașul său. Dar, în seara din preajma Anului Nou, trebuie să returneze o sumă de bani unui rival al său. Disperat, își vede deja zilele sfârșite, când – apariția unui înger – îi va schimba radical viziunea asupra a tot ceea ce îl înconjura.

3. L’arbre de Noël

Filmul, apărut în 1969, este o producție franco-italiană și îl are în prim-plan pe actorul francez Bourvil. Pelicula narează povestea unui băiețel atins de-o incurabilă maladie, căruia tatăl său îi oferă tot ceea ce-și dorea. Desigur, e plin de melancolie și de tristețe, dar forța sentimentelor valorează mult mai mult decât lacrimile pe care le veți risipi.

(Recomandabil, de urmărit într-o zi în care nu sunteți deja deprimați)

4. Bridget Jones’s Diary

Nu este chiar un film despre Crăciun, dar mare parte din acțiuni se derulează în timpul acestor evenimente. Și, în febra pregătirilor, reușim să ne amintim că delirul cvasi-psihotic din preajma Crăciunului nu mai aprține doar bietei Bridget.

5. The Muppet Christmas Carol

Într-o altă abordare, această adaptare – mai degrabă haioasă – a romanului scris de Dickens va declanșa veselia specifică sărbătorilor. Această peliculă se recomandă în cazul unor zile cu furtuni de zăpadă, în vreme ce în cuptor, “ceva” bun se coace, iar vasul de cidru e la temperatura camerei.

6. Home Alone

Produs în 1990, acest film-cult l-a transformat pe adorabilul puști de zece ani, Macaulay Culkin, într-un veritabil star. Aventurile micuțului Kevin, uitat acasă de numeroasa lui familie, nu te lasă să respiri de la interminabilul șir de gaguri. Fiindcă ai lui descoperă, abia în avionul care-i ducea spre Paris, că l-au uitat pe Kevin acasă, puștiul va petrece câteva zile de neuitat. Istețul băiețel va da de furcă celor doi hoți porniți în acțiune, de Crăciun, și va răvăși casa. Totul se termină cu bine atunci când blondinul temerar va realiza adevăratul rol și importanța familiei.

7. How the Grinch Stole Christmas!

Adaptată după o povestire a Dr. Seuss, acest film povestește aventurile unui morocănos care detesta Crăciunul, poate pentru că nicodată nu fusese invitat la celebrare. Așadar, se decide să le fure  – celor care locuiau în satul său – tot ceea avea legătură cu această sărbătoare: cadouri, curcan, decorațiuni. Oare va reuși să distrugă spiritul Crăciunului?

8. The Holiday

Pelicula The Holiday se dovedeşte binefăcătoare precum o baie fierbinte într-o zi geroasă. Energia actorilor aduce un surplus de strălucire într-un film ce denotă multă inteligenţă în materie de marketing şi îl transformă într-o mică bijuterie comico-sentimentală. Păstrând titlul şi parfumul comediei lui George Cukor, The Holiday pledează pentru dragoste împărtăşită şi pentru tradiţiile “erei de aur” de la Hollywood. Cu siguranţă, Nancy Meyers este un regizor care pare să știe întotdeauna “ce vor femeile”.

9. The Santa Clause

În acest film, Tim Allen joacă rolul lui Scott Calvin, un tată care petrece un Crăciun mai neobișnuit. De fapt, Moș Crăciun murise în cădere de pe acoperiș, iar Scott se vede nevoit să distribuie cadourile în locul acestuia. Era convins că trăiește un vis, dar, imediat, realizează că  nu e…cazul. În doar câteva zile, se va transforma în ceea ce toți știu că înseamnă Santa/MoșCrăciun.

10. Chocolat

Pentru o zi relaxantă de vacanţă, nu poate fi mai nimerit decât Chocolat, o fabulă cinematografică lejeră, scrisă sub pretextul beneficiilor savurosului produs. Metafora, ascunsă sub ambalajul sclipitor, este livrată spectatorului sub masca uşor naivă a poveştii şi ne aduce un mesaj pentru toleranţă, libertate şi trăire a pasiunii. Vizionat în orice sezon, fie de Crăciun, fie de Paşte, acest film, asezonat cu o coloană sonoră specială, aduce un mesaj profund moral, în limita în care spectatorul înţelege că bunătatea este măsura, mai degrabă, a ceea ce facem şi împărtăşim, ci nu ceea ce condamnăm pur şi simplu. Dragostea, fantezia şi umorul vor fi arme ce pot combate, întotdeauna, răul.

11. Elf

Desigur, se simțea, parcă, nevoia unei comedii care să relateze aventurile lui Buddy, care fusese abandonat de părinți, dar “cules” de elfii Moșului. Devenit adult, talia sa îi face probleme așa că se vede nevoit să se exileze. Ajunge la New York și, astfel, încearcă să-și găsească părinții biologici. Legătura dintre Crăciun și copii, tot la familie se …reduce.

12. Jingle All the Way

Bun, e Ajunul și Howard (Arnold Schwarzenegger) încearcă prin toate mijloacele (concurează cu un lucrător poștal, un actor, un polițist și cu alți părinți) să îl găsească pe Turbo Man, cerut de fiul său Moșului și pe care uriașul uitase să îl cumpere. Ceea ce Howard nu știe este faptul că orice copil din oraș  dorea jucăria respectivă, iar  părinții fac tot posibilul să îndeplinească dorințele odraslelor. Dar, în timp ce Howard se agită prin oras, puștiul îi duce dorul, iar soția sa primește avansuri din partea unui vecin foarte insistent. Așadar, atenție, la goană!

13. Joyeux Noël

Filmul este inspirat dintr-o poveste adevarată, care s-a petrecut în Ajunul Craciunului din 1914,    în timpul Primului Război Mondial, în mai multe locuri, de-a lungul liniei frontului. Un eveniment extraordinar va schimba destinul a patru personaje: un preot scoțian, un locotenent francez, un talentat tenor german și iubita acestuia (partenera lui de scenă, o minunată soprană daneză). Aceștia se vor afla în miezul unei fraternizări fără precedent. Adevăratul spirit al Crăciunului s-a coborât printre tranșee, iar soldații au lăsat deoparte armele și-au schimbat între ei daruri, urându-și unul altuia “Sărbători Fericite!”.

14. Un conte de Noël

Abel și Junon au doi copii: Joseph și Elizabeth. Victimă a unei maladii genetice rare, micul Joseph trebuia să primească un transplant de măduvă osoasă. În speranța că-l vor putea salva pe Joseph,  părinții au conceput un al treilea copil, pentru că Elizabeth nu era compatibilă. Dar Henri, acest al treilea copil, care avea să se nască în curând, nu a putut face nici el nimic pentru fratele lui. Joseph moare la doar șapte ani. După nașterea încă unui copil, Ivan, familia Vuillard își revine încet după moartea primului născut. Anii au trecut, iar Ivan, ajuns adolescent, cu probleme psihice, a deveni tatăl a doi băieți stranii. Într-o zi fatidică, Elizabeth, sătulă de abuzurile fratelui ei, îl “reneagă” pe Henri în mod solemn. Această comedie morbidă și profund absurdă declanșează râsete nebunești și invită la aflarea de noi sensuri.

15. Love Actually

Regizorul Richard Curtis declara: “Opinia generală tinde să fie că lumea în care trăim este guvernată de răutate și lăcomie, dar eu nu sunt de acord pentru că mie mi se pare că dragostea este peste tot.” O distribuție de cinci stele în roluri precum: noul Prim-Ministru, burlac și arătos (Hugh Grant), care se îndrăgostește la câteva minute de la instalarea sa în Downing Street nr. 10, de drăgălașa tânără angajată să asigure protocolul, apoi, un scriitor (Colin Firth) care evadează din Londra în Sudul Franței, pentru a-și îngriji inima rănită, și își găsește dragostea în lac. Urmează o soție și mamă (Emma Thompson) care crede că soțul ei o înșală (Alan Rickman). Vine și o proaspătă mireasă (Keira Knightley) care nu înțelege distanța păstrată de cel mai bun prieten al soțului ei. Apoi, găsim și un școlar care încearcă să atragă atenția celei mai inabordabile fete din școală. Revenim la un tată vitreg văduv (Liam Neeson) ce solicită “punți”    de legătura cu fiul său vitreg. Regăsim și o fată bătrână americană (Laura Linney) care nu poate începe o relație cu un coleg de serviciu pe care îl iubea în tăcere. Nu în ultimul rând, apare un bătrân star- rock, genul “văzut tot,dar îmi amintesc foarte puțin” care încearcă să-și relanseze cariera folosind o melodie reluată, dar cu textul ușor modificat. Pentru toți cei amintiți mai sus, dragostea produce doar haos.

Toate aceste evenimente au loc în Londra, în perioada Crăciunului, și sunt expuse cu mult umor și romantism, dar, mai ales cu acel dulce-amărui de care au parte toți cei norocoși sau ghinioniști, atunci când sunt prinși sub vraja dragostei.