Atâta vreme cât ştii că bărbaţii sunt asemenea copiilor, ştii totul.

Étienne Balsan, Prințul Dmitri Pavlovitch, Igor Stravinsky, Pierre Reverdy, Hugh Richard Arthur Grosvenor, Duke of Westminster (cel mai bogat britanic la vremea aceea), Paul Iribe… Probabil că lista nu e completă, și nici nu ne interesează să contabilizăm afacerile amoroase ale unei personalități care a reușit să instaureze un stil, o modă nepieritoare, o filosofie a modei de-a dreptul, pe propriile puteri. Bărbați puternici din toate punctele de vedere, cu aceeași pasiune: Coco Chanel. Fiecare dintre ei a lăsat o urmă de neșters în viața ei, arzând intens câțiva din cei mai frumoși ani ai vieții lor, antrenați într-o relație cu una dintre cele mai fascinante femei ale secolului trecut.

Că a știut să iubească, e indubitabil. Coco (Gabrielle) emana senzualitate prin toți porii și trebuie să fi fost foarte greu să te ții deoparte ca bărbat care aveai atuurile necesare pentru a te apropia de ea. Furtună și țărm îndepărtat, această femeie cu un trecut deloc privilegiat, a reușit să atragă privirile și să capteze inima unor bărbați despre care, în definitiv, n-a avut chiar o impresie extraordinară. Frumuseţea serveşte femeilor pentru ca să se facă iubite de bărbaţi, iar prostia, pentru a-i iubi, spunea, pe bună dreptate, pentru că niciuna dintre relațiile ei nu s-a terminat firesc, cu o căsătorie. Cele mai multe dintre ele au fost decepții care au avut însă marele efect de a o determina să acceadă mai sus, tot mai sus…

Viața mea nu mă satisfăcea, așa că mi-am creat-o singură.

Iată un paradox: cu cât bărbatul este mai prost şi mai ratat, cu atât pretenţiile lui faţă de femeie sunt mai mari! sau Nu sunt geloasă dacă îmi văd fostul iubit cu altă femeie. Mama m-a învățat să împart jucăriile vechi copiilor mai puțin norocoși, am putea crede că sunt confesiuni directe, exprimând fără ocoliș lecții de viață rezultate în urma iubirilor pe care le-a trăit cu ardoare.

Să revenim la ceea ce ne interesează. Despre Stravinsky am mai vorbit (aici), iar acum haideți să vorbim despre cel care a rămas drept cea mai mare iubire a lui Coco Chanel, Captain Arthur Edward “Boy” Capel. Amantul perfect, care a și sprijinit financiar ascensiunea Casei Chanel, devenind el însuși creatorul unei linii de lux din cadrul domeniului Chanel.

Povestea

Chanel era complet îndrăgostită de el  la scurt timp după ce au făcut cunoștință, iar el reprezenta pentru ea idealul masculinității. Relația lui cu Chanel se pare că a început în 1909, când Chanel era amanta în vârstă de 26 de ani a prietenului său, Etienne Balsan. O relație cu tot ce trebuie: iubire furată, intensă și pasională, iar Capel, amorezat până în vârful picioarelor, s-a implicat și material: el  a finanțat primele magazine ale lui Chanel, iar stilul său vestimentar, în special sacourile, a inspirat crearea look-ului Chanel. Adevărul e că era un bărbat cu o carismă absolut incredibilă, cu un corp atletic și mult gust estetic. Companionul ideal pentru o pcreatoare de modă, decisă să-și construiască un imperiu și conștientă de atuurile ei. 

Cuplul a petrecut timp împreună în stațiuni la modă precum Deauville, dar Boy nu i-a fost niciodată fidel lui Chanel. Relația lor a durat nouă ani și, chiar și după ce Capel s-a căsătorit, el și-a continuat relația cu Chanel până la moartea sa, la sfârșitul anului 1919.

La locul accidentului care i-a pus capăt vieții, a fost plasat un memorial pe marginea drumului, constând într-o cruce care poartă inscripția: „A la mémoire du capitaine Arthur Capel, légion d’Honneur de l’armée britannique, mort accidentellement en cet endroit le 22 decembrie 1919″

Arthur Capel a fost un armator, politician, magnat și jucător de polo, dar astăzi este mai cunoscut pentru povestea sa de dragoste de 9 ani cu Coco Chanel. Căsătorit cu Diana Wyndham din 1918, n-a încetat niciodată s-o iubească pe Chanel, frecventând-o până la moartea fulgerătoare din decembrie 1919. Se spune că accidentul s-a întâmplat în timp ce călătorea  în sudul Franței pentru o întâlnire de Crăciun cu Coco Chanel. Creatoarea fost devastată după moartea lui Boy și a purtat doar negru pentru multă vreme de atunci. În această perioadă dificilă, s-a născut Little Black Dress, iar negrul a încetat să mai fie asociat exclusiv cu doliul,  ci mai mult cu eleganța și stilul.

Am impus negrul și este încă în vogă și astăzi. Pentru că negrul eclipsează tot ce este in jur.

Nimic întâmplător.

  • Cu Boy Chanel, casa franceză de lux a lansat un parfum care spune povestea uimitoare a colecției „Les Exclusifs”. De data aceasta, parfumul în sine este deschis masculin, în timp ce celelalte sunt în general unisex. A fost o mișcare îndrăzneață pentru Chanel de a explora un parfum delicat, aromat și lemnos. Olivier Polges, parfumierul casei, a creat o eleganță atemporală: note aromatice de lavandă pentru a oferi un parfum plin de eleganță. 

Parfumul este un accesoriu vestimentar invizibil, dar de neuitat, inegalabil. El anunță apariția unei femei și continuă să-i amintească de ea când a dispărut.

  • Taioarele purtate impecabil de Chapel au trasat linia principală a colecțiilor masculine ale casei Chanel.

 

Toate imaginile sunt pur ilustrative!