Baltagul, monografie antropologică, a societății pastorale arhaice? Baltagul, parafrază a „Mioriței”? Transhumanță? Acte previzibile, stereotipe, gesturi ritualizate? Nimic din toate acestea.

Roman de dragoste, înfățișând o puternică pasiune erotică femeiască, pasiune împlinită, pozitivă, consecventă, tratată lucid, cu o psihologie exactă, nuanțată, fără sentimentalism, nici dezvoltări complezent „analitice”, într-o economie compozițională strictă dar nu sumară, impecabil echilibrată.

Totodată roman al inteligenței, cum sunt, direct sau indirect, apropae toate romanele principale ale lui Sadoveanu.

Roman al unei acțiuni justițiare, de o implacabilă conduită tactică (și – de ce nu? – polițistă).

Roman social, prezentând realitățile și relațiile generate de acumularea capitalistă primitivă, în zona de munte a Moldovei de Nord, proces accelerat de stadiul mai avansat al capitalismului liberal în restul țării în anii imediat următori primului Război Mondial.

Roman de observație caracterologică, de o perfectă obiectivitate comportamentală.
În plus, roman filozofic, cum sunt toate principalele romane și scrieri ale lui Sadoveanu, din perioada sa de maturitate.

Roman inițiatic, de o erudiție ingenios ascunsă, tratând în subtextul său, riguros coherent i absolut fidel, o temă simbolică legată de unul dintre marile mituri ale umanității.” (n.n. mitul lui Isis și al lui Osiris).”

http://tvr1.tvr.ro/

Alexandru Paleologu – Treptele lumii sau calea către sine a lui Mihail Sadoveanu

„Baltagul” a fost filmat la Sucevița, Roșu, Rarău și Buftea, iar personajele Vitoria Lipan și Calistrat Bogza au fost interpretate de actorii Margarita Lozano, partenera lui Clint Eastwood din „A Fistful of Dollars“(n.r. „Un pumn de dolari“) și Folco Lulli.

Printre actorii români care întregesc distribuția filmului se numără: Ilarion Ciobanu (Nechifor Lipan), Florin Scărlătescu (subprefectul), Sandu Sticlaru (părintele Dănilă), Paul Misai (Gheorghiță) şi Sidonia Manolache (Minodora).

Iniţial, regizorul s-a gândit că în rolul Vitoriei Lipan s-ar fi potrivit perfect Sophia Loren, care jucase în celebrul „La ciociara”. Sophia Loren a fost încântată de scenariu, dar pentru că era însărcinată, a refuzat rolul. Aşa s-a ajuns la iberica Margarita Lozano, despre care regizorul Mircea Mureşan a avut numai cuvinte de laudă, spunând că a fost „o actriţă excelentă şi disciplinată”.

Citiți și articolul din adevarul.ro, despre FILM și aventura sa

Mircea Mureșan a ținut şi a reuşit să filmeze scena înmormântării lui Nechifor Lipan exact aşa cum şi-a imaginat-o şi Sadoveanu în paginile romanului. A fost singura secvenţă care i-a deranjat pe vigilenţii cenzori ai timpului, care au vrut să-i impună regizorului „ciuntirea” ei. „Comuniştii nu îi iubeau deloc pe popi. Norocul a venit din partea unui înalt responsabil, absolvent de seminar teologic. A fost o înmormântare în toată regula, la care au participat, din proprie iniţiativă, peste o sută de ţărani autentici din zona Vatra Dornei“, a povestit regizorul. (sursa aici.)