Ar trebui să învățăm să citim mai atent cuvintele acestea:

Trăim o viaţă şi nu ni se întâmplă să avem nici cinci minute de comunicare atât de puternică, atât de adevărată, ca aceea prilejuită de un spectacol de teatru sau de un film.” Poate că ne-ar ține mai aproape de realitate și de oamenii vii, dincolo de măștile de sticlă are internetului care ne-a acaparat deplin sensibilitatea și ne transformă, încet dar sigur, în niște fantome umblătoare.

Amza Pellea: „Meseria de actor e frumoasă, superbă, o meserie dumnezeiască, pentru că îţi permite, ca niciuna, nici alta, să ajungi la sufletul oamenilor. Sensibilitatea este elementul de bază. Mi se pare încă teribil de pasionant să găsesc drumul de acces spre o imagine pe care mi-o formasem despre personaj.”

Ce e artistul altceva decât omul care încearcă prin graiul artei să ne deștepte sensibilitatea și să ne aducă la viață emoțiile?
Oamenii au nevoie de exemple, de modele şi ei caută – de fapt se caută pe ei înşişi, aşa cum s-ar dori, buni şi frumoşi, într-o imagine ideală – pe scenă. De aici cred că vine şi fascinaţia pentru spectacol. Pentru că, altfel, se întâmplă lucruri senzaţionale pe stradă, dar oamenii nu se caută în ele, ci vin la teatru sau la film. ”

Amza Pellea, nemuritorul părinte al lui Mihai Viteazul și al hâtrului Nea Mărin, ar fi împlinit astăzi 88 de ani. Știa el bine, el care spunea despre sine că „are o sete absurdă de a şti ce se află sub coaja lucrurilor.”, un adevăr cutremurător:

Nu e nimic în lume mai scump decât sănătatea şi nimic mai frumos ca omul sănătos şi la trup şi la suflet. Că degeaba eşti sănătos ca un taur, dacă umbli toată ziua bosumflat şi nu te bucuri de viaţă, de parcă ai avea bătături pe suflet.”

Impresionant portretul pe care i-l face Oana Pellea, fiica sa, actriță și scriitoare.

„Tata meu. Trăgea din țigară ca și când ar fi fost prima și ultima dată. Trăgea din țigară ca și cum știa ca viața e scurtă și merită arsă și cheltuită…
Trăgea din țigară până la capăt, până ardea toată… cum și-a ars superb viața!
Când a murit, m-a rugat două lucruri.
1. Să am grijă de mama
și
2. Să mă las de fumat.
Adoram să fumez! Nu înțelegeam cum poți trăi fără a fuma!
Oameni buni… faptul că m-am lăsat de fumat este cea mai mare victorie a mea vis-a vis de mine!
E vorba nu despre cât mai ai de trăit, e vorba de calitatea vieții ce o mai ai de trăit! Știți ce înseamnă să vă intre aer proaspăt în piept până în prăsele ? Dumnezeire! Au trecut 14 ani de când nu mai fumez.
Fumam trei pachete pe zi, uitasem ce înseamnă să respiri.
Lăsați-vă!
Dacă vrei cu adevărat, e ușor!
Cu medicamente sau nu!
Lăsați-vă!
Vă datorați măcar atât… și dacă nu o faceți pentru voi… faceți-o pentru cei ce vă iubesc!
Nu e firesc, nu e natural! Nu te salvează de nimic… nici de frică, nici de timiditate, nici de neîncredere. Nu folosește la nimic decât la a-ți scurta viața.
Dacă îi iubiți pe cei de lângă voi… lăsați-vă!

Dacă aveți suflete dragi în cer sau pe pământ, lăsați-vă!

Nu fac decât să-i duc mesajul lui Amza mai departe.
Lăsați-vă!”

Oana Pellea

https://www.youtube.com/watch?v=aK3VVa9EG5s

Sursă foto: https://www.facebook.com/amzapelleanemuritorul/