„De la Lucreţia Borgia încoace sunt singura femeie care a ucis cei mai mulţi oameni; cu maşina de scris.”

Agatha Christie – celebră autoare britanică de romane polițiste, cunoscută pentru creațiile sale ingenioase și intrigante, este una dintre personalitățile marcante care au făcut epocă în literatura universală. ”Regina crimei” a avut o viață foarte interesantă, multe dintre evenimentele importante din existența ei devenind surse de inpirație pentru creația literară.

Născută pe 15 septembrie 1890, sub numele de Agatha Mary Clarissa Miller, la Torquay, Devon, Anglia, Agatha a fost al treilea copil al cuplului american Frederick și Clara Miller. Tatăl ei, Frederick Alvah Miller, a fost un om de afaceri prosper, iar mama ei, Clara Boehmer, a fost o femeie extrem de educată și influentă în educația Agathei.

Copilăria ei a fost marcată de povești și imaginație. Încă de mică, a dezvoltat o pasiune pentru lectură și scriere, în special pentru povești polițiste. A fost educată la domiciliu, iar această educație privată i-a permis să se familiarizeze cu literatura clasică și contemporană.

În 1914, Agatha s-a căsătorit cu colonelul Archibald Christie, un aviator devenit apoi pilot în timpul Primului Război Mondial. Căsătoria lor a avut o fiică, Rosalind, în 1919. Cu toate acestea, căsnicia lor s-a deteriorat, iar în cele din urmă au divorțat în 1928. Una din curiozitățile existenței ei a fost aceea că scriitoarea a dispărut în 1926 și a fost găsită abia zece zile mai târziu, trăind sub un nume fals într-un hotel-spa în Harrogate. Dispariția ei a provocat o vâlvă mediatică și a fost pe prima pagină a știrilor, iar Agatha Christie însăși nu a fost niciodată în măsură să explice pe deplin ce s-a întâmplat. O biografie din 2006 a argumentat că autoarea a intrat într-o perioadă de amnezie extracorporală indusă de stres – rezultând într-un fel de  transă.

Agatha Christie a avut întotdeauna un interes de-a lungul vieții pentru arheologie, iar în timpul unei excursii la situl de săpături de la Ur l-a întâlnit pe al doilea ei soț, Max Mallowan, cu care s-a căsătorit în 1930. A scris multe dintre romanele sale în timpul săpăturilor, multe dintre ele într-o casă special construită numită „Beit Agatha”. Căsătoria lor a fost una fericită și a durat până la moartea Agathei Christie în 1976.

Opera

Agatha Christie a devenit una dintre cele mai proeminente figuri din lumea literară. Ea a scris peste 60 de romane și peste 15 colecții de povestiri scurte. Cele mai cunoscute personaje ale ei sunt detectivii Hercule Poirot și Miss Marple (care a avut-o ca prototip pe bunica ei), care au apărut în mai multe dintre romanele ei.

Unul dintre cele mai celebre romane ale sale, „Asasinatul din Orient Express” (1934), a rămas un punct culminant al literaturii polițiste. A scris și „Zece negri mititei” (1939), care este una dintre cele mai vândute cărți din istorie.

La fel de notabilă este și abilitatea Agathei Christie de a crea finaluri surprinzătoare și imprevizibile, fapt care i-a câștigat admiratori din lumea întreagă…. și regizori vestiți.

Ecranizări celebre

Agatha Christie este cunoscută pentru numeroasele adaptări cinematografice și televizate ale cărților ei, iar unele dintre cele mai celebre ecranizări includ:

  1. „Asasinatul din Orient Express” (Murder on the Orient Express): Acest roman clasic a fost adaptat de mai multe ori pentru ecran, dar poate cea mai cunoscută ecranizare este filmul din 1974, regizat de Sidney Lumet, cu Albert Finney în rolul detectivului Hercule Poirot. O altă adaptare notabilă este filmul din 2017, regizat de Kenneth Branagh, în care el însuși interpretează rolul lui Poirot.
  2. „Zece negri mititei” (And Then There Were None): Această carte a fost adaptată în mai multe filme și seriale de-a lungul anilor. O adaptare notabilă este miniseria din 2015, care a păstrat atmosfera tensionată a romanului.
  3. „Moarte pe Nil” (Death on the Nile): Romanul a fost adaptat într-un film din 1978, cu Peter Ustinov în rolul lui Hercule Poirot. O nouă adaptare a fost lansată în 2022, cu Kenneth Branagh reluând rolul detectivului Poirot.
  4. „Uciderea din casa de sticlă” (Murder in the Glasshouse): Cartea a fost adaptată într-un episod al serialului de televiziune „Agatha Christie’s Poirot,” în care David Suchet interpretează rolul lui Poirot.
  5. „Criza din trei acte” (The Hollow): Romanul a fost adaptat într-un episod al serialului „Agatha Christie’s Poirot,” cu David Suchet în rolul principal.
  6. „Aventura porcului de Crăciun” (The Adventure of the Christmas Pudding): Această poveste a fost adaptată într-un episod al serialului „Agatha Christie’s Poirot,” iar David Suchet a interpretat din nou rolul celebrului detectiv.
  7. ”Crooked House” a fost ecranizată în 2017, într-un film cu același nume, cu o distribuție impresionantă care include actori precum Glenn Close, Max Irons, și Christina Hendricks. Filmul a reușit să redea atmosfera sumbră a romanului și a primit recenzii pozitive pentru interpretări și pentru modul în care a reușit să păstreze suspansul până la final.

O femeie care scrie romane polițiste, cum a ajuns la această pasiune?

Pasiunea Agathei Christie pentru a scrie romane polițiste a fost influențată de mai mulți factori, printre care…

Educația și lecturile: Agatha a crescut într-o familie înstărită și a avut acces la o educație de calitate. Ea a fost educată la domiciliu și a avut ocazia să citească o varietate de cărți și romane. Această expunere timpurie la literatură a contribuit la dezvoltarea pasiunii ei pentru scris.

Interesul pentru psihologie și comportament uman: Agatha Christie a fost întotdeauna intrigată de comportamentul uman și de motivațiile care stau în spatele acțiunilor oamenilor. Această curiozitate a avut un impact semnificativ asupra modului în care a creat personaje complexe și a țesut povești pline de intrigă.

Experiențele de viață: Agatha Christie a avut experiențe variate în viața ei. De exemplu, în timpul Primului Război Mondial, a lucrat ca asistentă medicală și farmacistă, având astfel oportunitatea să interacționeze cu oameni din diferite medii sociale. Aceste experiențe au contribuit la dezvoltarea abilității ei de a crea personaje realiste și de a înțelege motivele umane.

Interesul pentru mister și detectivii literari: Agatha a fost fascinată de romanele cu detectivi, în special cele ale autorilor precum Sir Arthur Conan Doyle (creatorul lui Sherlock Holmes) și Wilkie Collins. Aceste lecturi au influențat evident modul în care a abordat scrierea în genul polițist.

Capacitatea de a crea povești intrigante: Agatha Christie avea o minte creativă și ageră, capabilă să creeze puzzle-uri complexe și să dezvolte intrigi care să păstreze cititorii în suspans până la final.

Marii prieteni

Spune-mi care își sunt prietenii, și am să-ți spun cine ești… Agatha Christie a avut mulți prieteni importanți în cercul ei social, inclusiv alți scriitori, actori și persoane din lumea artistică. Câteva dintre cele mai notabile prietenii le-a păstrat cu:

Dorothy L. Sayers: Agatha Christie a fost prietenă cu celebra scriitoarr de romane polițiste, Dorothy L. Sayers, și au colaborat în diverse proiecte literare.

Sir Arthur Conan Doyle: Deși nu erau prieteni apropiați, Agatha Christie și creatorul celebrului detectiv Sherlock Holmes, Sir Arthur Conan Doyle, s-au intersectat în lumea literaturii polițiste.

Max Mallowan: Max Mallowan, al doilea soț al Agathei Christie, a fost și el un arheolog de renume. Cei doi au colaborat în săpături arheologice și au fost parteneri de viață timp de mai mulți ani.

Peter Ustinov: Celebrul actor Peter Ustinov a interpretat de mai multe ori rolul detectivului Hercule Poirot în adaptările pentru film și televiziune ale operelor Agathei Christie. Ei au avut o relație de colaborare și au devenit prieteni în timpul acestor proiecte.

Arthur Quiller-Couch: Agatha Christie a studiat sub îndrumarea lui Arthur Quiller-Couch la Universitatea din Exeter, iar acesta a avut o influență semnificativă asupra dezvoltării sale ca scriitoare.

Critici, voi…

„Agatha Christie a fost maestră în arta răsturnărilor de situație și a intrigilor întortocheate.” – The New York Times

„Geniul Agathei Christie constă în capacitatea de a păstra cititorul în suspans până la ultima pagină.” – The Guardian

„Christie este indiscutabil regina romanului polițist.” – Time Magazine

„Ea a fost un maestru al ingeniozității, surprizei și construirii suspansului în povești aparent line.” – The Independent

„Nimeni nu a reușit să creeze intrigă și mister în felul în care a făcut-o Agatha Christie.” – The Daily Telegraph

„Operele ei continuă să captiveze cititorii din întreaga lume și să inspire alți scriitori.” – The Times

„Agatha Christie a fost o vizionară a genului polițist, cu un talent incredibil de a crea personaje memorabile și de a concepe povești uluitoare.” – Los Angeles Times

„Romanele Agathei Christie se disting prin intrigile lor ingenioase și finalurile surprinzătoare.” – The Washington Post

Câteva citate interesante, ca invitație la o (re)lectură

„Asasinatul din Orient Express”:

„Nimic din ceea ce facem nu e fără consecințe.”

„Timpul întotdeauna oferă un alibi.”

„Pentru că, vezi tu, toți suntem criminali într-un fel sau altul.”

„Zece negri mititei”:

„Un om poate să ucidă atâta timp cât crede că nu există o consecință.”

„Cine va mai rămâne în viață?”

„Pentru că adesea, când oamenii par a fi morți, ei sunt doar morți pentru lume, dar nu și pentru ceilalți.”

„Uciderea din casa de sticlă”:

„Dacă cineva ar fi cu adevărat inteligent, ar face ceva pentru a reda lumii cât de puțin îi pasă de opinia ei.”

„Dacă lumea nu ar fi atât de complicată, s-ar spune că crimă e cea mai simplă treabă din lume.”

„Moarte pe Nil”:

„Dragostea este atunci când vezi chipul cuiva în fiecare floare, în fiecare râu, în fiecare zâmbet.”

„Cine suntem noi să judecăm pe alții? Toți avem secretele noastre. Unii dintre noi sunt doar mai buni la ascunderea lor.”

„Pasiunea Egipteană”:

„Moartea nu e niciodată simplă. E complicată. E ca viața, numai că inversă.”

Epilog

Agatha Christie a murit la vârsta de 85 de ani, pe 12 ianuarie 1976. Ea a murit în locuința ei din Wallingford, Oxfordshire, Anglia. Cauza oficială a morții a fost pneumonie, dar înainte de acest episod, Christie a mai avut probleme de sănătate, inclusiv probleme cardiace.a fost înmormântată alături de soțul ei, Max Mallowan, într-un mic cimitir din Biserica St. Mary, Cholsey, Oxfordshire, Anglia.