Zilele astea îndeamnă, parcă, la o imersiune în vremuri de demult, cu parfum de jazz și îndrăzneală…

Anii ’20

Anii ’20 (1920!) au adus un val de schimbări în cultură, industrie şi modă. Fumul de ţigarete, muzica jazz şi accesoriile extravagante sunt detalii neîntâmplătoare ale noilor ţinute, moda feminină reprezentând o mare parte a identității epocii jazzului. Noua tehnologie, sfârșitul ororilor provocate de primul război mondial și pandemia de gripă au răbufnit dând naștere unei exuberanțe tinerești nemaiîntâlnite, dornice să încalce standardele convenționale de comportament.

Fustele scurte și machiajul îndrăzneț al junelor nu doar stăpâneau moda zilei, ci erau înfățișări de-a dreptul iconice, memorabile: silueta feminină de băiețel cu sânii turtiți și îmbrăcăminte largă este reprezentativă pentru cea mai mare parte a deceniului.

Rochiile cu talie căzută ale anilor 1920 au scutit femeile de ultimele vestigii ale formalității edwardiene. Utilizarea pe scară largă a automobilului, a radioului și sporirea oportunităților educaționale au încurajat femeile tinere să-și tundă părul și să se înalțe pe tocuri.

Stilul flapper

Cuvântul flapper s-ar traduce prin fatăfluture. În perioada interbelică era atribuit femeilor care dădeau dovadă de un comportament libertin şi nu ţineau cont de normele societăţii. Denumirea are o conotaţie negativă, dar poate fi considerată și un eufemism onomatopeic, flapper sugerând o mişcare liberă, nestingherită și îndrăzneață.

Stilul flapper din acea perioadă e caracterizat prin rochii cu talia coborâtă și lungimea până la mijlocul gambei; confecţionate din materiale foarte fluide împodobite cu pene, franjuri şi paiete ofereau o imagine spectaculoasă pe ringul de dans.

Flapper dress

Să aruncăm o privire acestor fotografii fabuloase.

Frumuseți care au definit moda anilor 1920

Adrienne Dore

Adrienne Dore a fost o actriță, model și câștigătoare a concursului de american de frumusețe. A fost prima vicecampioană în concursul Miss America 1925, concurând ca Miss Los Angeles.

Alden Gay

Alden Gay a fost o actriță, cunoscută pentru filmul The Big Bluff (1933).

Ann Harding

Ann Harding a fost o actriță americană de teatru, film, radio și televiziune, una dintre primele actrițe care a câștigat faima în noul mediu de „imagini vorbitoare” și a fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru rolul din filmul Holiday (1930).

Gloria Swanson

Gloria Swanson a fost una din cele mai importante dive ale filmului mut hollywoodian.

Lee Miller

Lee Miller a fost o fotografă americană și un model de succes în New York în anii 1920, înainte de a pleca la Paris unde a devenit fotograf de modă și artă. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Lee a devenit un corespondent de războit aclamat, acoperind subiecte precum London Blitz, eliberarea Parisului și lagărele de concentrare de la Buchenwald și Dachau.

Norma Shearer

Norma Shearer a fost o actriță americană de teatru și film, câștigătoare a Premiului Oscar pentru cea mai bună actriță, în 1930.

foto sursa