În 10 iulie 2015, se stingea o mare stea a cinematografiei: Omar Sharif (Michel Dimitri Chalhoub – n. 10 aprilie1932, Alexandria, Egipt), actorul egiptean care a devenit „legenda arabă” a Hollywood-ului, dând viață unor personaje de neuitat, dintre care cele mai cunoscute în lumea întreagă au fost Lawrence al Arabiei (pentru care a fost nominalizat la Oscar) sau Doctor Jivago.
În vârstă de 83 de ani, suferind de Alzheimer, Sharif (pe numele real Michel Dimitri Shalhoub) , născut în Alexandria, din părinți libanezi, a fost unul dintre cei mai carismatici actori ai veacului trecut, datorită frumuseții sale exotice, a felului său deschis și optimist, care a atras multe dintre femeile celebre de pe platourile de filmare.
„Filozofia mea este că, atunci când ies din camera mea, sunt pregătit să iubesc pe toţi pe cei care-i întâlnesc, cu excepţia cazului când sunt răi.”
Licențiat în matematică și fizică la Cairo, actorul a intrat în lumea filmului accidental, s-ar putea spune, prin intermediul lui Youssef Chahine, iar în anii care au urmat a jucat în peste 20 de filme turnate în Egipt și în Italia (La castellana del Libano, I giorni dell’amore fiind cele mai cunoscute) .
„Există o mulţime de actori italieni încă foarte buni. Nu ai de ce să alegi un egiptean ca să joace rolul unui actor italian.”
David Lean, care căuta actori pentru Lawrence of Arabia în 1961, i-a încredințat rolul lui Sheriff Ali, alături de Peter O’Toole, Anthony Quinn și alte stele ale cinematografiei anglo-saxone, iar acest fapt i-a deschis larg porțile către Hollywood, cetatea americană a filmului.
Într-un interviu publicat de către Reader’s Digest, i s-a pus întrebarea: Spuneți adesea că nu sunteți pe deplin mulțumit cu niciunul dintre filmele Dvs. E adevărat?
Omar Sharif a răspuns: „Există ceva în viata care să te mulțumească pe deplin? Simt o afecțiune specială numai pentru câteva filme: Lawrence al Arabiei, desigur, dar și pentru Dr. Jivago, deoarece sunt un tip sentimental, sau Funny Girl, cu Barbra Streisand. Noi ne-am înțeles minunat. În fapt, aproape că ne-am fi căsătorit. Eu am spus „nu“, pentru că ea a vrut să meargă să trăiască în America, iar eu am vrut să rămân la Paris…”
Nominalizarea la Oscar din 1963 a venit ca o confirmare a excelentei sale prestații pe platourile de filmare. Au urmat The Fall of the Roman Empire , Marco Polo și Genghis Khan, și Doctor Zhivago, în 1965, The night of the generals a lui Anatole Litvak și Funny Girl, în care a jucat alături de Barbra Streisand, de care s-a și îndrăgostit.
Omar Sharif a avut o altă relație notabilă și cu actrița franceză Anouk Aimée. Cei doi s-au întâlnit pe platourile de filmare ale filmului „The Appointment” (1969), în care au jucat împreună. Relația lor a durat câțiva ani, dar s-a încheiat în cele din urmă.
O altă mare iubire a lui a fost Catherine Deneuve, de care l-a legat o pasiune intensă, aprinsă în timpul filmărilor la celebra peliculă Mayerling, din 1968, ecranizare a romanelor „Mayerling” de Claude Anet şi „L’Archiduc” de Michel Arnold, inspirat din „accidentul” petrecut la Mayerling: sinuciderea (sau crima pasională?) a prinţului moştenitor Rudolf şi a amantei sale, Baroneasa Mary Vetsera din 1889.
Actorul a fost căsătorit o singură dată însă, cu actrița egipteană Faten Hamama, de care s-a îndrăgostit după ce a jucat într-un film, la începutul carierei. S-a convertit la Islam și și-a schimbat numele de la Michael Shalhoub la Omar el-Sharif pentru a se putea căsători cu frumoasa artistă, dar au divorțat 19 ani mai târziu, după ce au avut un fiu împreună.
Faten Hamama și Omar Sharif au fost una dintre cele mai faimoase și influente perechi din industria filmului egiptean. Relația lor a captat atenția publicului și a fost considerată un exemplu de iubire și frumusețe în lumea cinematografiei.
Faten Hamama și Omar Sharif s-au întâlnit pentru prima dată în anii ’50, când ambii erau la începutul carierelor lor în industria filmului egiptean. Faten Hamama era deja o actriță cunoscută și respectată, în timp ce Omar Sharif se afla la începutul carierei sale de actor. Cei doi s-au îndrăgostit rapid și s-au căsătorit în 1955. Au format unul dintre cele mai celebre cupluri din Egipt și au fost considerați reprezentanți ai frumuseții și eleganței în lumea cinematografiei. Căsătoria lor a fost o mare surpriză pentru public și a stârnit o mare atenție și un mare interes.
Faten Hamama și Omar Sharif au apărut împreună în mai multe filme, în care și-au demonstrat chimia și talentul actoricesc. Colaborarea lor în filme precum „The River of Love” (1954) și „Struggle in the Valley” (1954) a adus succes și apreciere din partea criticilor și a publicului. Faten Hamama și Omar Sharif au avut un fiu împreună, pe nume Tarek Sharif, care s-a născut în 1957. Tarek a devenit și el actor, urmând astfel pașii părinților săi celebri.
După aproape două decenii de căsnicie, relația lor a început să se deterioreze, iar în cele din urmă, în 1974, Faten Hamama și Omar Sharif au divorțat. Motivele exacte ale divorțului nu sunt cunoscute publicului, dar se speculează că diferențele de opinie și programul lor încărcat au contribuit la aceasta.Chiar și după divorț, Faten Hamama și Omar Sharif au rămas prieteni apropiați și au păstrat un respect reciproc. Ambii au vorbit despre admirația și respectul lor față de talentul și realizările celuilalt în diferite interviuri și apariții publice.
Între timp, Omar Sharif a reușit să devină unul dintre cei mai mari jucători de bridge din lume. A scris o carte de bridge și, de asemenea, obișnuia să facă multe comentarii despre acest joc, în articole de psecialitate din ziarele din Franța, cel mai adesea în Le Figaro.
La Olimpiada de Bridge de Deauville a jucat în echipa Egiptului, înfruntându-se cu echipa campionului mondial Giorgio Belladonna. Câțiva ani mai târziu, a participat la un turneu internațional organizat de Lancia Team. Cum în fiecare oraș câștigătorul primea o mașină, Omar a câștigat 24 de automobile.
În noiembrie 2005, i-a fost conferită medalia de onoare UNESCO ca recunoaștere pentru contribuția sa semnificativă în lumea cinematografiei. Aceasta onoare, care poartă numele marelui regizor rus Serghei Eisenstein, a fost dată numai de 25 de ori până acum.
La 83 de ani, actorul a suferit un atac de cord, după ce, în 23 mai, fiul său, Tarek Sharif, spusese într-un interviu despre diagnosticul de Boală Alzheimer pe care îl primise tatăl său și de care se arătau foarte îngrijorați. În momentul morții, anunțul a fost făcut de Steve Kenis, agentul lui, care n-a oferit niciun detaliu suplimentar. Prietenii apropiați din lumea cinematografiei au postat mesaje impresionante pe rețelele de socializare, amintind de calitățile lui umane și profesionale. Antonio Banderas, împreună cu care a jucat în „The 13th Warrior”, a scris pe tweeter: „Prietenul meu bun Omar Sharif a murit. O să-mi lipsească enorm de acum încolo. Era dintre cei mai buni.”, iar producătorul Roland Emmerich, s-a arătat „foarte întristat de trecerea la cele veșnice a lui Omar Sharif. Sunt binecuvântat cî am putut lucra cu o asemenea legendă. Dragoste imensă familiei.”
Citiți și despre Al Pacino, un alt actor de milioane.