Astăzi este ziua lui. Pentru mine, actorul care a cucerit planeta. Al Pacino.
Când am ieșit pe balcon nu aveam încă nicio idee că mă aflam chiar în orașul sicilian împânzit de cultura filmului. Împrejurările făcuseră să mă aflu acolo, în Savoca. Cineva rostise numele lui Coppola și așa am înțeles. Se lăsase seara, briza dinspre mare era neclintită, munții se prăvăleau în mare, iar în stânga suna cu o feerie ruptă din cotidian clopotul bisericii pe care o observasem și mai devreme, când urcam anevoios cu mașina drumul îngust de munte pavat cu pietre de bazalt.
Chiesa San Nicolò, aparținând unei epoci apuse, bizantine și sfidând eterul de pe buza povârnișului, mi-au spus localnicii, era locul unde s-au filmat scene din Il Padrino. Ah, Al Pacino, mi-am spus eu, privind în lateral de pe balcon înspre sunetul melodios al clopotului plasat ce anunța orele 19. Am crescut cu filmele lui Al Pacino. The Godfather cred că a fost printre primele filme pe care le-am văzut. Nu știu cât înțelegeam eu la vremea aia din țesăturile întortocheate ale mafiei italiene, dar știu că vocea lui mă captivase și am știut că exista ceva aproape magic în mișcările lui scenice, în privirea care măcina, în gestica lui specifică.
Mai târziu, am devorat filmele sale. Scareface, Heat, The devil advocate, Scent of a Woman – oh, da, parfum de femeie, cui nu i-a rămas în cap replicile lui fabuloase, rostite cu glas grav, răgușit, care străpunge și rămâne înfiptă? ”The day we stop lookin’, Charlie, is the day we die.” / ”No mistakes in the tango, Donna. Not like life. Simple. That’s what makes the tango so great. If you make a mistake, if you get all tangled up, just tango on.” Chiar și al lui: ”Hoo-hah!”, nu e minunat?!
La mulți ani, domnule Pacino! A fost o experiență fantastică să calc în urma pașilor tăi din Savoca. Să beau aperol la barul Vitelli unde chiar erai Don Corleone (Al nu mai exista) și să simt vibrațiile trecutului în care ți-ai lăsat amprenta. Hoo-hah!
Citiți și Nebunie temporară, de aceeași autoare.