Gândul zilei: „Când iubeşti o fiinţă, momentele de reală cunoaştere sunt extrem de rare… Pe fiinţa ce o iubim o cunoaştem cu adevărat numai după ce nu o mai iubim, când am devenit lucizi, clari, seci şi goi.
Emil Cioran
În data de 9 noiembrie este celebrată Ziua Libertății (World Freedom Day), desemnată de președintele George W. Bush în 2001 pentru a reaminti lumii despre căderea zidului Berlinului (9 noiembrie 1989) și sfârșitul comunismului în Europa centrală și de est.
Această zi se suprapune cu Ziua Veteranilor în America, fiind considerată zi națională începând cu administrația Barack Obama și cea a lui Donald Trump…

Dimineață terifiantă: între Est și Vest, în trupul cald al orașului abia trezit din somn, un brâu înalt de sârmă ghimpată îi despărțea în două inima, ca în cărțile poștale de despărțire. Curând, între cele două ziduri de beton s-a ridicat o așa-zisă „zonă a morții”, de aproximativ 150 m, păzită de soldați înarmați cu mitraliere. Cu fiecare metru care se înălța, drama pe care o simțeam la fel de acut ca în ultima zi se estompa, făcând loc unei angoase colective, pe măsură ce asistam pe viu la coșmarul căruia îi cădeau pradă zeci, poate sute de oameni, despărțiți de familiile lor, nimeni nu putea ști pentru cât timp. (citiți continuarea AICI.)

9 noiembrie 1974.

Se năștea, la Roma, în familia actorului Vittorio Mezzogiorno și al Ceciliei Saachi, Giovanna Mezzogiorno, una dintre cele mai fermecătoare actrițe ale Italiei de azi.
Pentru prestația ei, a primit ”Nastro d’Argento”, premiul pentru pentru cea mai bună actriță în anii 1999, 2003, 2009.
O puteți vedea în pelicula ”Il viaggio della sposa” (The Bride’s Journey), ”Les Miserables”, ”L’ultimo bacio” (un film superb!) sau ”Vincere”, alături de Filippo Timi, într-o capodoperă cinematografică despre viața lui Benito Mussolini.

Să nu uităm de celebra ecranizare a romanului „Love in the time of cholera” (”Dragoste în vremea holerei”), un film de pus pe repeat:

G.G.Marquez: “Viaţa nu este ce ai trăit, ci ceea ce îţi aminteşti…”

 

9 noiembrie 1973…

artist

Billy Joel

Billy Joel lansează al doilea album, Piano Man. Piesa de titlu, bazată pe nopțile sale de concert la un bar cu pian din Los Angeles numit The Executive Room, devine primul său hit.
artist

Yves Montand și Simone Signoret

Eram îndrăgostit de răspunsuri, dar de când te-am întâlnit îmi plac şi întrebările. Răspunsurile ne fac mai înţelepţi, întrebările ne fac mai oameni”: https://bel-esprit.ro/yves-montand-cred-ca-un-barbat…/

Yves Montand (1921-1991, 9 noiembrie)

Cântărețul și actorul Yves Montand, în vârstă de 70 de ani, a murit în urma unui atac de cord în timp ce filma pelicula IP5: Insula Pahidermelor în care, destul de ciudat, el joacă rolul unui bătrân care moare din cauza unui atac de cord.

9 noiembrie 2012, se stingea Iurie Darie, la 83 de ani,  după o grea suferință, la domiciliul său de pe strada Chile nr. 12  din București.

artist

Sunt un om cu conştiinţa trează că trăim într-o lume foarte ciudată, un om care a crezut în iubire şi pe care viaţa nu l-a dezamăgit.
Actorul Iurie Darie-Maximciuc a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc.”
Caldă și neștearsă fie-i amintirea!